Космонавтика, ракетна техніка вражає! P. S.

   Читайте початок статті.
 

   «Цих подробиць про космічні подорожі ви не прочитаєте в наукових статтях та книжках. Чим пахне космічна станція «Мір», яку найстрашнішу річ можна побачити в ілюмінаторі, та як дражняться астронавти – про це розказали вони самі.

   Канадець Кріс Хедфілд, американці Джеррі Ліненджер, Боб Карбім і Скотт Паразінскі та Ї Со-Йон, перша жінка-космонавт із Південної Кореї, поділилися своїми спогадами…

   1. У космосі всі блюють. Як запевняє Хедфілд, це звична справа.

   2. У космічних шатлах погано пахне.

   «Туалет просто посередині. Там семеро людей і це маленький корабель. Це як ніби семеро людей два тижні не виходили б із кемпера з пересувним туалетом», – поділився Хедфілд, котрий тричі літав у космос (12 квітня 2017 року інтернет-видання «Gazeta.ua» в своїй замітці «Чи носять космонавти підгузки та яку планету видно неозброєним оком – 15 цікавинок про космос» повідомило: «Туалети в космосі для безпеки космонавтів обладнані спеціальними захисними ременями для стегон і ступнів…

   Космонавти носять підгузки при посадці, злеті і виходячи у відкритий космос…

   Кисень циркулює навколо шолома скафандрів, щоб запобігти запотівання скла…

   У кожного космонавта є своя власна воронка для сечі, яку вони прикладають до космічного унітазу»; а того ж дня в інформації «На орбіті космонавти жують гумки проти зубного каменя» зауважило: «У невагомості через недостатню кількість слиновиділення значно швидше з'являються зубні камені. Це може призвести до захворювання ясен та втрати зубів. Щоб вберегти ротову порожнину обов'язковий атрибут сучасних космонавтів – пакунок з жувальними гумками. Їх беруть до рота як мінімум 4 рази після прийому їжі…

   Жувальна гумка допомагає космонавтам очищати ротову порожнину від різноманітної їжі за тим же принципом, що і на землі. Бо члени екіпажів з Америки жують бургери, китайці їдять суші та копчене м'ясо, а французи беруть з собою в дорогу екзотичні гриби. Ці харчі значно більше шкодять зубам, ніж шоколад, борщі та каші у тюбиках, які їли перші космонавти.

   Солодкого смаку жувальних гумок на орбіті практично не відчувають. Бо в умовах гравітації втрачаються відчуття, люди перестають відчувати запах і смак. Залишається лише чутливість до гострих продуктів (виділено Г. М.). Після прийому газованих напоїв космонавти відчувають дискомфорт – у шлунку рідина відділяється від газу та викликає відрижки. Щоб покращити життя дослідників позаземного простору, вчені винайшли пиво та напої Cola і Pepsi, які мають спеціальну обробку та краще переварюються в космосі» – Г. М.).

   3. Але на Міжнародній космічній станції пахне добре.

   Астронавт провів там 5 місяців і стверджує, що жодного разу не почув неприємних запахів. На думку Хедфілда, це тому, що на МКС краща вентиляція і менше людей.

   4. Станція «Мір» пахне «бабусиним льохом».

   Тобто пліснявою і вологою, а ще там темнувато, зазначив Кріс (виділено Г. М.).

   5. Тренування в басейні не дають повного уявлення про рух у невагомості.

   Зі слів Карбіма, перебування під водою дають відчути, як це, коли нічого не важиш, але за умови відсутності гравітації все геть не так. «У космосі, на відміну від води, простіше почати рух, складніше зупинити», – пояснив він.

   6. Досвічені астронавти порівнюють новачків зі слонами в посудній лавці, коли ті вчаться рухатися в невагомості.

   «Вони відштовхуються і на повній швидкості врізаються головами, заплутуються в кабелях та всяке таке інше, і це стає прекрасною розвагою для інших», – розказав Паразінскі (виділено Г. М.).

   7. У космосі не забувають помилок.

   Як стверджують Карбім та Паразінскі, астронавти ніколи не згають нагоди з когось покепкувати, для цього буде використано найменший привід.

   8. Є дві класичні помилки під час тренувань у басейні: зламати щиток свого шолома та заплутатися у страхувальному тросі.

   Зі слів Паразінскі, є навіть традиція – тому, хто занапастив щитка, урочисто його дарують.

   9. Члени екіпажу космічного шатла часто прокидаються під пісні, які з Землі надіслали їм близькі.

   Як згадує Карбім, його донька якось замовила, щоби його розбудили композицією «Queen», а син Паразінскі забажав, щоби татові увімкнули мелодію із «Зоряних воєн».

   10. Багатьом астронавтам товариші вигадують «позивний» або прізвисько.

   І в жодному разі не можна показати, що воно тобі не до вподоби. Карбіма охрестили «Бімером», а Паразінскі став «Дугі Хаузером» на честь героя підліткового серіалу. Він мав необережність висловити невдоволення, і прізвисько прилипло до нього навіки (виділено Г. М.).

   11. У космосі зустрічається таке, від чого жахнеться найвідважніший астронавт.

   «Якщо бажаєте поговорити про чистий жах, то коли у небі дивишся збоку, як падає зірка – це видовище, від якого почуваєшся жалюгідним, бо це вже не просто гарненька блискітка, ніби безкоштовний салют у небі», – пригадав Хедфілд. Як зізнався астронавт, він побачив те, що неможливо контролювати, те, що будь-якої миті може знищити його та його корабель.

   12. У космосі грають у естафети та інші ігри.

   Як розказала Ї Со-Йон, якось вони з товаришами поділилися на команди та літали наввипередки з одного кінця космічної станції в інший.

   13. У невагомості простіше лякати товаришів.

   Ліненджер зізнався, що полюбляв нечутно підпливати до товаришів ззаду та задавати якесь питання. Він певен, що «жертви» страшенно лякалися, хоч і намагалися не подати виду.

   14. Після повернення на Землю тілу непросто знову звикнути до гравітації.

   «Тобі трохи млосно і… м'язи твої не в хорошому тонусі, але все гаразд», – пригадав Хедфілд свої відчуття по завершенні короткої космічної місії  (виділено Г. М.).

   15. Після довгого перебування в космосі тілу ДУЖЕ непросто.

   Сам Хедфілд, коли провів у космосі півроку, постійно тренувався, щоби хоч якось підтримувати м'язи, а ті його товариші, котрі цього не робили, після повернення на Землю не могли навіть втримати рівновагу (виділено Г. М.).

   16. У космосі людина стає вищою і це дуже боляче.

   Без дії гравітації людина стає вища, а коли повертається – знову меншає. І те, і інше  – дуже болісний процес, розповіла Со-Йон. Сама вона за три години стала вища на 7,6 сантиметра, а на Землі повернулася до свого звичного зросту за такий самий період часу.  «Спина скажено боліла», – пожалілася астронавт (виділено Г. М.).

   17. Повертатися на Землю – не лише фізичне випробування.

   Хедфілд пригадав, що йому було важко знову призвичаїтися до шуму натовпу та присутності багатьох речей, які відволікають (виділено Г. М.). Со-Йон було складно витримати славу, котра на неї звалилася.

   18. Космічна подорож може назавжди змінити твоє бачення світу.

   Зі слів Ліненджера, повернувшись на Землю, він буквально захворів зеленим кольором та не міг надивитися на дерева. Життя на космічній станції змусило його замислитися над тим, якою крихкою та вразливою є екосистема нашої планети» («Українська правда. Життя»: «Про що не розкажуть у НАСА: 18 цікавих фактів від самих астронавтів», 14 листопада 2015 року).

   І тому спеціально для Джеррі Ліненджера – ще трохи зеленого кольору від керівника Національного реєстру рекордів України Лани Вєтрової: «Цей портрет Шевченка видно з космосу. Він створений посівом рису із чорним листям по зеленому полі в Херсонській області. Його автори – українські вчені, селекціонери Інституту рису НААН (Національна академія аграрних наук – Г. М.)  України. Площа зображення – 1370 кв. м. Нас вразила точність передачі всіх штрихів портрету. Новий рекорд України у категорії «Наука і технології» (Facebook: Вєтрова Лана, 16 липня 2017 року; виділено Г. М.).

   P. P. S. На світлині нижче – Юрій Гагарін  з подарованим йому французами в 1965 році склопластиковим спорткаром Matra Bonnet Djet VS.

   А наступний фотознімок, зроблений десь у російській глибинці, вже характеризує нинішній час і майже повністю, на жаль, відповідає стану ракетно-космічної галузі України.

   Українська ж влада зобовязана зробити все, щоби написані на бюсті Юрія Гагаріна слова «Юра, мы всё прое…али» остаточно не стали реальністю  в Україні!

1 коментар

Георгій Манчуленко
Адміністратор/модератор так нічого і не зробив, щоби можна було завантажувати зображення/фотознімки до оприлюднюваних матеріалів, без яких вони не здатні повністю розкрити зміст написаного.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте