Маразм української влади продовжується, а РоССія на цьому тлі готується до широкомасштабної війни проти України! Ч. 6

   Читайте початок статті, ч. 2, ч. 3, ч. 4, ч. 5.

                                                                                17

   Підтверджую висновок розділу 16 конкретними даними…

  1. Ось, що каже Зе-влада: «…у присутності Глави держави укладено рамкову угоду між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Сполучених Штатів щодо стратегічних основ оборонного партнерства (виділено Г. М.), яка створює умови для суттєвого посилення співпраці між двома державами у сфері оборони, забезпечує міжнародно-правову підтримку з боку США суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, спільну протидію російській агресії, а також сприяє набуттю Україною членства в НАТО.

   Рамкова угода щодо стратегічних основ оборонного партнерства підтверджує ключові принципи та визначає амбітні цілі двосторонніх відносин України та США у сфері оборони. Серед іншого, шляхом підтвердження непохитної підтримки з боку Сполучених Штатів суверенітету й територіальної цілісності нашої держави, а також засудження російської окупації Криму та агресії на сході України; визначення подальших кроків взаємодії Міноборони України та Міноборони США для підвищення військового потенціалу й готовності нашої держави до збереження територіальної цілісності, прогресу на шляху взаємосумісності з НАТО та сприяння регіональній безпеці; підтвердження сталої підтримки права України визначати свій майбутній зовнішньополітичний курс, незалежний від зовнішнього втручання, зокрема у прагненні України до вступу в НАТО, як це засвідчили США та союзники в Комюніке за підсумками саміту Альянсу в червні 2021 року» (Офіційне інтернет-представництво Президента України: «У присутності Президента підписано угоду, яка визначає новий етап співпраці України та США у сфері оборони й безпеки», 1 вересня 2021 року).

   Всього-навсього лише рамкова угода, але апломбу Зе-влади хоч відбавляй!

   2. Спільна заява щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки (схвалена Президентом України Володимиром Зеленським і Президентом США Джозефом Байденом): «Після тридцяти років з моменту відновлення Україною своєї незалежності зв’язки між Україною та Сполученими Штатами є міцнішими, ніж будь-коли. Наші спільні цінності та відданість Європі, яка є цілісною, вільною, демократичною та перебуває в мирі, є основою нашого стратегічного партнерства…

   Ми також єдині у нашій відданості суверенітету й територіальній цілісності України з огляду на російську агресію, що триває.

   Успіх України має центральне значення для глобальної боротьби між демократією та автократією. Коли ми спільно стикаємося з цим викликом, ми стоїмо пліч-о-пліч (виділено Г. М.)

   Україна й Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства (КСП), яка буде переорієнтована та забезпечена ресурсами для подолання викликів 21-го століття. Для того, щоб відзначити підвищений статус нашого партнерства, Міністр закордонних справ України та Державний секретар США мають намір затвердити нову Хартію на засіданні КСП цієї осені у Вашингтоні.

   І. БЕЗПЕКА ТА ОБОРОНА

   У 21-му столітті державам не може бути дозволено змінювати кордони силою (виділено Г. М.). Росія порушила це базове правило стосовно України. Суверенні держави мають право ухвалювати свої власні рішення та обирати свої власні союзи (виділено Г. М.). Сполучені Штати – разом з Україною й будуть продовжувати працювати над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію (мій матеріал «Отака справжня ціна західних антиросійських санкцій!» демонструє результативність цього притягування – Г. М.). Підтримка США суверенітету й територіальної цілісності України є непохитною (виділено Г. М.).

   Протидія російській агресії: агресія Росії, включно з війною на сході України та захопленням Криму, забрала понад 14 000 життів українців, дестабілізувала Європу та Чорноморський регіон, а також поставила під загрозу глобальний, заснований на правилах порядок. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають російську спробу анексії Криму та підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, включно з тими, що вживаються в Нормандському форматі («ефективність» даного формату й під його егідою Мінського процесу, котрий породив Мінські домовленості, детально показують мої три наступні дослідження «Ето радость со слєзамі на глазах…», «Подякуймо Путіну…» і «Росія аплодує!» – Г. М.), спрямованих на врегулювання конфлікту, розв’язаного Росією на сході України, дипломатичним шляхом на основі міжнародного права, включно зі Статутом ООН (виділено Г. М.). Сполучені Штати підтримують зусилля України у використанні Кримської платформи для зосередження міжнародної уваги та дій на гуманітарних і безпекових наслідках російської окупації Криму з метою мирного відновлення контролю України над цією територією відповідно до міжнародного права. Разом ми закликаємо Росію виконати зобов’язання щодо припинення вогню на сході України та по-справжньому брати участь у зусиллях з врегулювання конфлікту задля завершення війни.

   Поглиблення стратегічного співробітництва у сфері оборони: Україна та Сполучені Штати завершили підготовку Стратегічної оборонної рамкової угоди (виділено Г. М.), яка створює основу для посилення стратегічного співробітництва України та США у сфері оборони та безпеки та просування спільних пріоритетів, у тому числі впровадження реформ у сферах оборони та оборонної промисловості, поглиблення співпраці у таких сферах, як чорноморська безпека, кібербезпека, обмін розвідувальною інформацією та протидія російській агресії.

  Підтримка євроатлантичних прагнень України: як Сполучені Штати та союзники вкотре підтвердили у комюніке Саміту НАТО у червні 2021 року, Сполучені Штати підтримують право України обирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включаючи прагнення України вступити до НАТО (виділено Г. М.). Ми також залишаємося відданими допомозі Україні у проведенні реформ, що тривають.

  Надання Україні безпекової допомоги: Сполучені Штати оголошують про новий пакет безпекової допомоги в обсязі 60 мільйонів доларів, що включає бронебійні системи «Джавелін» та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання, яке дасть змогу Україні більш ефективно захищати себе від російської агресії. Починаючи з 2014 року Сполучені Штати виділили 2,5 мільярда доларів на підтримку української армії, включно з 400 мільйонами доларів, які були надані Україні лише цього року (вартість лише одних ядерних боєголовок, навіть без ціни інших компонентів ядерного озброєння українського війська, яких Україна позбулася під шаленим тиском США та РоССіі, про що розповідає моя публікація «Ціна незалежності: 1240 чи 600 тисяч?», складала приблизно $ 60 мільярдів, котра у 24 рази більша за вказані $ 2,5 мільярда – Г. М.).

  Співпраця щодо НДДКР (науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи – Г. М.): Україна та Сполучені Штати завершили підготовку Угоди про дослідження, розробку, випробування та оцінку, яка забезпечує основу для двостороннього військово-технічного співробітництва та співпраці у сфері озброєнь.

   Запровадження реформ у секторі оборони та безпеки: Сполучені Штати вітають подальший прогрес України у реформуванні секторів оборони та оборонної промисловості, у тому числі схвалення нової стратегії оборонної промисловості. Ми маємо намір продовжувати нашу потужну програму навчання та тренувань відповідно до статусу України як Партнера НАТО з розширеними можливостями. Україна планує й надалі вживати заходів щодо посилення демократичного цивільного контролю над військовими, реформування служб безпеки та модернізації процесу оборонних закупівель для просування євроатлантичних прагнень. Сполучені Штати підтримують план України з реформування Служби безпеки України (про неї йдеться в моєму матеріалі «СБУ – це Служба безпеки Вітчизни чи Служба безпеки олігархів, брехунів і шльондр?!» – виділення й примітка Г. М.) шляхом упорядкування та чіткого визначення її повноважень та посилення правил, які захищають права людини та забезпечують ефективний громадський нагляд.

   Співпраця у сфері кібербезпеки: Україна та Сполучені Штати на рівні керівництва надають пріоритет питанням кібербезпеки (виділено Г. М.)

  Посилення ситуативної обізнаності в космосі:Україна та Сполучені Штати підписали Меморандум про взаєморозуміння, який забезпечує більш ефективний обмін інформацією про космічні об’єкти, виявлені супутниками та наземними датчиками, для підвищення безпеки польотів у космосі (моє фотоесе «Космонавтика, ракетна техніка вражає!» показує, що Україна ще має великий потенціал в ракетно-космічній галузі, якщо Зе-влада не примудриться його добити – Г. М.).

   Посилення співпраці зі зменшення ризику та загрози: Україна та Сполучені Штати досягли домовленості щодо підтримки безпечного цілодобового зв’язку через Національний центр США зі зменшення ризику ядерної небезпеки. Ми також погодилися продовжити на сім років дію Угоди щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї (назва моєї аналітично-дослідницької роботи «Чим Україна лякає Північну Корею? Або Україна має законне право на володіння ядерною зброєю та відновлення ядерного статусу!» не допускає інших патякань – Г. М.), а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення, підписаної у 1993 році, для підтримки взаємних цілей нерозповсюдження та посилення міжнародної та регіональної безпеки» (Офіційне інтернет-представництво Президента України, 1 вересня 2021 року).

   3. А от, що каже не влада…

   а) «Ця заява є… головним результатом зустрічі президентів, однак в реальності цей текст був узгоджений між Києвом та Вашингтоном заздалегідь і не змінювався після зустрічі президентів. Отже, Спільна заява не відбиває результати переговорів Зеленський – Байден, а радше є відображенням колективної думки про Україну з боку американського уряду…

   Спільна заява України та США документально засвідчила те, про що у дипломатичних колах говорять вже кілька місяців: чинна Адміністрація США не готова підтримувати зближення України з НАТО. Парадокс, але навіть за Трампа, якому дорікали у потуранні Путіну, з Вашингтона лунало значно більше сигналів підтримки, аніж зараз (виділено Г. М.).

   …в Спільній заяві у блоці з амбітною назвою «Підтримка євроатлантичних прагнень України» насправді немає ані фрази про таку підтримку

   Ані підтримки надання Україні ПДЧ, ані обіцянки допомогти на шляху до членства, ані навіть стандартної фрази про те, що «одного дня Україна стане членом НАТО», ви у цьому документі не знайдете (виділено Г. М.)» («ЄП»: «Допомога усюди, крім НАТО: що пообіцяли один одному Зеленський та Байден», 2 вересня 2021 року);

   б) народний депутат України 8 скликання Борислав Береза заявив: «Почитал, что пишут о вчерашней встрече Зеленского с Байденом американская пресса… Все очень сухо и без излишнего оптимизма.

   Никто не написал, что это прорыв, что между Украиной и США достигнуты какие-то реальные договорённости или что стороны вывели все на новый уровень (виділено Г. М.)… Поэтому традиционные слова о том, что Соединенные Штаты по-прежнему твердо привержены суверенитету и территориальной целостности Украины перед лицом российской агрессии и поддерживают евроатлантические устремления Украины, выглядят, как дипломатический реверанс в сторону Украины, но не больше. Все это говорит о том, что США по прежнему наш союзник и это хорошо, но Зеленский не смог использовать встречу для усиления взаимодействия и углубления партнёрского сотрудничества Украины с США (виділено Г. М.). Я писал ранее, что надо было быть не просителем, а предлагать взаимовыгодные решения. Почему Зеленский этого не сделал? Я не знаю… Но очень показательно то, что не было совместной пресс-конференции, которой обычно завершают встречи на высшем уровне. Это говорит о том, что ничего не достигнуто и нечего было говорить. И об этом было известно заранее, потому не назначали пресс-конференцию (виділено Г. М.).

   К сожалению почти все СМИ написали о том, что Зеленский был виновником первого импичмента Трампа. Такие упоминания в СМИ показывают, что в США это не забыли. Не забыли у Трампа, не забыли и у Байдена, по которому в Украине были открыты уголовные дела (найменування мого трактату «Від Трампа до Байдена, або Пєрєзагрузка чогось навчила?!» говорить саме за себе – Г. М.). А значит это будет и дальше влиять на отношение Администрации Белого дома к Зеленскому…

   Когда Зеленский обратился к Байдену с многочисленными просьбами перед прессой, в том числе о том, чтобы узнать мнение США о шансах Украины на вступление в НАТО то попал в глупое положение… Байден фактически мокнул его лицом в то, что в Украине процветает коррупция. И выглядит этот ответ так, что процветает она при Зеленском. Байден сказал, что будущее Украины в НАТО… зависит от борьбы с коррупцией. И теперь возникает вопрос почему же Зеленский с ней не борется?..

   Давняя провальная международная политика Зеленского, у которого нет в этом вопросе ни знаний, ни опыта, ни понимания ситуации, привела именно к такому итогу. Это тот случай, когда ему остаётся лишь делать хорошую мину при плохой игре. Что мы и увидели (виділено Г. М.)» (Telegram: Березовый сок, 2 вересня 2021 року);

   в) директорка Центру «Нова Європа» (New Europe Center) Альона Гетьманчук зазначила: «…добре, що була підписана Стратегічна оборонна рамкова угода (U.S. – Ukraine Strategic Defence Framework) на п’ять років, підписання якої під час візиту ще якийсь місяць тому було під питанням.

   Так, це не зовсім те, що українська сторона від початку бажала бачити. Починаючи від назви, коли американці так і не дали «добро» на слово «угода» в документі (англійською документ мав би називатися framework agreement), намагаючись всіляко применшити його статус. І завершуючи змістом, коли про жодні не те що безпекові гарантії, але навіть запевнення, не було сенсу в принципі говорити.

   Понад те, нинішній рамковий документ міг би бути не підписаний взагалі, якби наприкінці цього року не завершувалась дія Концепції про партнерство між міністерствами оборони двох країн від 2016 року (виділено Г. М.)» («ЄП»: «Байден із тінню Росії: чому візит Зеленського до США не став чистою перемогою», 2 вересня 2021 року);

   Читайте продовження статті – ч. 7.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте