Кому в Україні весело живеться, або Хто плює на законодавство про боротьбу з корупцією... Ч. 2. P. P. S.

   Читайте початок статті.

 

   P. Р. S. Про цю змальовану вище проблемну історію я вперше написав ще у вересні 2011 року і ніколи не думав, що після Євромайдану 2013 – 2014 років, який повалив ненависний януковичівський режим, яскраву характеристику котрому дає мій матеріал «За нас, за вас і за родной Донбасс!», вона не буде вирішена в законний спосіб й доведеться повертатися до неї знову, але таки довелося і ось чому…

   25 січня 2022 року в своєму Telegram-каналі Київський міський голова Віталій Кличко, який очолює й Київські міську державну адміністрацію (КМДА), повідовив: «Першому заступнику голови КМДА Миколі Поворознику тільки що вручили підозру у справі щодо позбавлення земельної ділянки апарату РНБО.

   У 2019 році міська влада припинила право постійного користування ділянкою на вулиці Щусєва біля станції метро «Сирець». Місто привело занедбану територію до ладу, вивезло сміття, здійснило благоустрій території. І облаштувало там сквер. Але РНБО не полишає намірів забудувати територію висотками і через правоохоронців продовжує тиснути на столичну владу (виділено Г. М.).

   Історія цієї ділянки, нагадаю, наступна. В 2009 році вона була передана апарату РНБО України в постійне користування для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків із підземними паркінгами та об’єктами соціально-побутової інфраструктури. Однак у 2019 році було встановлено, що всі 10 років ділянка не використовувалась за призначенням, будівництво не було розпочато. Натомість, на земельній ділянці утворилося стихійне сміттєзвалище».

   А до цього, як повідомляв Офіційний портал Києва 10 вересня 2021 року своїм дописом  «До апарату КМДА прийшли з обшуками щодо справи про облаштування скверу замість житлового будинку поблизу станції «Сирець» було наступне: «Сьогодні до апарату Київської міської державної адміністрації з обшуками прийшли представники Київської прокуратури та Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України у справі про земельну ділянку поблизу станції метро «Сирець», де замість житлового будинку міська влада вирішила облаштувати сквер. Про це повідомив керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

   «Насправді, сьогоднішня ситуація з візитом правоохоронців для мене видається дуже дивною. Поясню: ділянка, про яку йдеться, ще у 2009 році була передана апарату РНБО України в постійне користування для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з підземними паркінгами та об’єктами соціально-побутової інфраструктури на вул. Щусєва. Однак у 2019 році після обстеження ділянки було встановлено, що вона не використовується за призначенням, тому міська влада припинила право постійного користування ділянкою апарату РНБО. Більше того, мешканці Шевченківського району неодноразово наголошували, що хочуть бачити на місці тоді занедбаної території сквер. Фактично, за багато років на земельній ділянці утворився стихійний смітник, територія була у вкрай незадовільному стані», – сказав Дмитро Загуменний.

   Він повідомив, що наразі території приведено до ладу, вивезено сміття, здійснено благоустрій. А у подальшому у планах КМДА – облаштувати сучасний та комфортний сквер для відпочинку мешканців району та міста. Адже розвиток публічного простору – один із пріоритетів сучасного розвитку міста.

   Щодо обшуків, які сьогодні здійснюють фахівці прокуратури та Нацполіції, керівник апарату КМДА підкреслив, що структурні підрозділи апарату співпрацюють із правоохоронцями, надають усю необхідну інформацію та документи.

   «Необхідності у проведенні обшуків не було, ми завжди добровільно на запити правоохоронців надаємо всі необхідні матеріали. Міська влада відкрита та прозора у своїй діяльності не лише перед киянами, а й перед усіма численними правоохоронними органами, які останнім часом стали частими гостями у структурних підрозділах КМДА», – підсумував Дмитро Загуменний.

   Нагадаємо, що постійні обшуки у структурних підрозділах міської адміністрації в КМДА розцінюють як системний тиск на міську владу та спроби дестабілізації її роботи».

   У відповідь на цей допис з’явилася реакція прокуратури, котру «УП» опублікувала теж 10 вересня 2021 року в замітці «У КМДА знову обшуки – через землю, яку передавали РНБО»: «Речник Київської міської прокуратури Надія Максимець проведення обшуків пояснила тим, що прокурори «неодноразово вживали заходів» щодо витребування всієї документації, яка стала підставою для припинення апарату РНБО права постійного користування земельною ділянкою, а також інформації щодо працівників, які брали участь у процедурі погодження цього рішення. Але КМДА цю інформацію не надавала. Тому прокурори звернулись до суду і на підставі відповідної ухвали прийшли з обшуками (виділено Г. М.)».

   У цей же день, 25 січня 2022 року, коли оприлюднив зазначену вище відповідну інформацію Київський міський голова Віталій Кличко, на офіційному вебсайті Київської міської прокуратури розміщено повідомлення «Одному із заступників голови КМДА повідомлено про підозру», де зазначено наступне: «У вівторок, 25 січня 2021 року, Київською міською прокуратурою за оперативного супроводження ДСР (Департамент стратегічних розслідувань – Г. М.) Нацполіції України повідомлено про підозру одному з заступників голови КМДА за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). 

   Так, в ході слідства встановлено, що на підставі рішення Київської міської ради апарату Ради національної безпеки і оборони України (далі РНБО) було надано в постійне користування земельну ділянку на вулиці Щусєва для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з підземними паркінгами та об’єктами соціально-побутової інфраструктури.

   Водночас, у 2019 році на підставі акту обстеження посадовими особами КМДА підготовлено проект розпорядження щодо припинення апарату РНБО України права постійного користування ділянкою «у зв’язку з тим, що земельна ділянка за цільовим призначенням не використовується». Будь-які пояснення або документи від представників апарату РНБО України при цьому не отримувались.

   Під час погодження проекту розпорядження юридичне управління апарату КМДА встановило його невідповідність законам України. Попри це, один з заступників голови КМДА незаконно його підписав.

   Як наслідок, вказаними протиправними діями державному органу завдано шкоди на суму майже 48 млн гривень, що підтверджується висновками проведеної судової оціночно-земельної експертизи.

   Крім того, протиправність вищезазначеного розпорядження, підписаного підозрюваним, встановлено судовими рішеннями адміністративних судів першої та апеляційної інстанцій (виділено Г. М.).

   Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

   Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».

   І так само 25 січня 2022 року на Офіційному порталі Києва опублікована інформація «Микола Поворозник: вручення підозри у справі щодо облаштування скверу замість багатоповерхівок біля станції «Сирець» – це черговий крок політичного тиску на столичну владу»: «Про це в коментарі журналістам сказав перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, якому слідчі прокуратури міста вручили підозру.

   «Окрім політичних мотивів, у цій підозрі я не бачу нічого іншого. Немає жодних кримінальних правопорушень. Земельна ділянка як була, так і залишилась у комунальній власності. Єдине що – на цій землі наведено лад і вона, власне, врятована від забудови в районі станції метро «Сирець». На цьому місці сьогодні знаходиться сквер: кожен може туди піти і на власні очі переконатись», – сказав Микола Поворозник (виділено Г. М.).

   Микола Поворозник зазначив, що йому не було роз’яснено суть підозри, і відповідно він вбачає у цьому порушення процесуальних прав. «Щодо процедури вручення підозри – це питання більше до адвокатів. Я переконаний, що були порушені процесуальні норми в частині того, що мені не було роз’яснено суть цієї підозри. І, відповідним чином, будемо далі працювати над доказом своєї юридичної позиції. Такі справи потрібно доводити до кінця. Потрібно доводити свою правоту в ухваленні рішень. Ще раз наголошую: нічого іншого, ніж політику, в таких підозрах я не вбачаю. Триває і посилюється тиск на місцеву владу. Він уже два роки, за великим рахунком, триває. І цей тиск відбувається для того, щоб дестабілізувати управління містом (виділено Г. М.)», – підкреслив Микола Поворозник…

   У 2019 році після обстеження ділянки було встановлено, що вона не використовується за призначенням, тому міська влада припинила право постійного користування ділянкою апарату РНБО. Більше того, мешканці Шевченківського району неодноразово наголошували, що хочуть бачити на місці тоді занедбаної території сквер. Важливо, що початково (до отримання РНБО) земельна ділянка була визначена як територія зелених насаджень. Та за багато років на ділянці утворився стихійний смітник, територія була у вкрай незадовільному стані. Міська влада привела територію до ладу, було вивезено сміття та здійснено благоустрій. Згодом місто облаштувало там сквер (виділено Г. М.).

   Однак апарат РНБО не полишає спроб повернути собі земельну ділянку в судовому порядку. Правоохоронці тиснуть на міську владу обшуками та допитами. А тепер і вручили підозру першому заступнику голови КМДА».

   Й того ж таки 25 січня 2022 року «УП» оприлюднила замітку «Заступник Кличка назвав підозру політичним тиском. Прокуратура заперечує», де вказано таке: «Пряма мова Максимець: «Вручення підозри відбулося з повним дотриманням вимог КПК України. Особі була роз’яснена суть підозри, зачитані її процесуальні права та обов’язки. Що стосується закидів на адресу слідства, вважаємо їх безпідставними. Є висновки експертизи, які підтверджують завдання збитків. Крім того, судами двох інстанцій вказане розпорядження визнано протиправним та скасовано. Рішення суду вступило в законну силу (виділено Г. М.).

   Зауважу також, що питання про благоустрій цієї земельної ділянки КМДА активізувала лише у червні минулого року, після того, як її представники були викликані на допити по цій справі. Загалом ще з лютого минулого року до КМДА скеровувалися запити щодо дій службових осіб, які брали участь у процедурі погодження цього розпорядження та обставин його прийняття».

   Але, як видно із викладених угорі матеріалів, справа пішла зовсім іншим шляхом, відмінним від вирішення проблеми по суті, описаній мною в публікації «Кому в Україні весело живеться, або Хто плює на законодавство про боротьбу з корупцією… Частина 1», зазначеній на початку даної роботи, тому доведеться коротко її – суть – нагадати: «В 2008 р. до Київського міського голови Л. Черновецького надходить лист Секретаря РНБО України Р. Богатирьової з проханням виділити земельні ділянки в Києві під будівництво будинків для співробітників апарату РНБО. Наступного року Київська міська рада виділила для апарату РНБО під будівництво, експлуатацію і обслуговування житлових будинків з підземними паркінгами дві ділянки…

   Для початку будівництва між апаратом РНБО і директором ЗАТ «Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва – 2» укладається договір на інвестування.

   Як з’ясувалося, всі інвестиційні договори підготовлені начебто Сергієм Скрипченком, напередодні призначеного радником Секретаря РНБО, як подейкують, за особистим проханням Л. Черновецького. С.Скрипченко, за певними даними, був довіреною особою зятя Л.Черновецького В’ячеслава Супруненка, який контролював ЗАТ «Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва – 2»…

   В грудні 2009 р. С. Скрипченко отримує державні акти на право постійного користування обома земельними ділянками…, «забувши» поставити їх на балансовий облік у фінансово-економічному управлінні апарату РНБО.

   Заступник Секретаря РНБО підписує договори суперфіції на обидві ділянки з Інститутом проблем національної безпеки, який підпорядковується РНБО. Ці договори теж не реєструються в установленому порядку.

   С. Скрипченко… вносить відповідні зміни в базу даних автоматизованих систем земельного кадастру про обмеження прав власності на користь Інституту проблем національної безпеки.Заступник директора Інституту Віктор Дорошенко і голова правління ЗАТ «Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва – 2» Тетяна Аністратенко підписують договори передачі права користування вказаними земельними ділянками.

   Виявляється, що договори готувались настільки прискіпливо, що передбачали у випадку ліквідації Інституту проблем національної безпеки всі затрати на покращення земельних ділянок перекласти на апарат РНБО, який не в змозі займатися такими питаннями, оскільки не мав прав на фінансування капітального будівництва. Ці та інші продумані підходи створили всі умови для визнання у судовому порядку за ЗАТ «Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва – 2» майнових прав на новобудови.

   В квітні 2010 р. згідно з Указом Президента України Інститут проблем національної безпеки ліквідовано.

   А зі сторони апарату РНБО, не дивлячись на фактичну втрату прав на земельні ділянки, ніяких кроків не робиться».

   Й після цього треба ще раз уважно проаналізувати всі наведені вище матеріали!

   І який висновок напрошується?!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте