Про те, як «Європейська правда» повідомила українцям неправду!

   Неправду?!

   На жаль, так, неправду!

   З чого ж це почалося? Та ось…

  «Окремі держави Європейського Союзу підняли питання можливості скасування безвізового режиму із країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою, через серію зловживань з боку громадян цих держав (виділено Г. М.). Про це йдеться у внутрішньому документі ЄС, із яким ознайомились Euobserver та RFERL (хоча в ситуації з другим засобом масової інформації «європравдівці» полінувалися навіть зробити гіперпосилання на конкретну його статтю, а послалися лише на головну сторінку RFERL, але подібна практика неповаги журналістів до читачів зустрічається, до прикрого, дуже часто й у переважній більшості інших ЗМІ; в своїй праці «ЄС – Україна: безвіз, безліс чи безшанс? Український шанс – твердий курс на США і НАТО, як надвагому складову частину української мрії!» я вже аналізував проблематику надання Україні безвізового режиму із ЄС – Г. М.)

   Про документ, датований 27 вересня, стало відомо напередодні подорожі глави Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до Західних Балкан (у моїх дослідженнях «Друзі» України?» й «Друзі» України? Угорський та польський зрізи» показано деякі проблеми в стосунках України з окремими країнами ЄС – Г. М.)

   Серед зловживань, які викликали роздратування держав ЄС (моя робота «Європейський Союз вважає, що РоССія знищила коронавірус, але навіть це не врятувало його від публічно-показового приниження Московією! Що ж після цього робити Україні?» демонструє непослідовність зовнішньої політики ЄС – Г. М.), згадуються незаконне проживання громадян із безвізових держав та необґрунтовані запити про надання притулку.

   Згідно з документом, Німеччина, Франція (з мого матеріалу «Це – не французи, а московитські с…аколизи-підлабузи, або Російські гроші перемагають французькі цінності!» можна дізнатися про плазування Франції перед РоССієй, що є небезпечним для України, оскільки Франція є одним з ключових членів Євросоюзу – Г. М.)  та Італія останнім часом все більше розчаровані через, як вони кажуть, зловживання безвізом. У документі згадується про зростання «правопорушень, пов’язаних із несанкціонованим проживанням» з боку громадян Албанії, Молдови, України та Сербії (виділено Г. М.)

   Механізм призупинення дії безвізового режиму передбачає, що збільшення більш ніж на 50% випадків незаконного перебування чи прохань про надання притулку із низьким рівнем схвалення може призвести до повторного введення віз.

   …Чехія також заявила, що нещодавно зросли необґрунтовані клопотання про надання притулку від громадян Грузії, Молдови та України…

   Нагадаємо, оприлюднений в серпні звіт Єврокомісії у рамках механізму призупинення безвізових режимів стверджував, що в цілому Україна продовжує виконувати умови візової лібералізації, однак наголошував на необхідності робити більше у сфері антикорупції, протидії відмиванню грошей і боротьби з організованою злочинністю (виділено Г. М.).

   Рада ЄС затвердила механізм призупинення безвізових режимів із третіми країнами у лютому 2017 року. В документі прописано п’ять причин, через які можливе призупинення безвізу. Чотири з них стосуються міграції. ЄС залишає за собою право повернути візи для будь-якої країни, що перетворюється на джерело міграційної загрози. П’ята причина для можливого скасування безвізу – відкат у проведенні реформ», – йдеться в інформації «В ЄС занепокоєні зловживанням безвізом з боку України та інших безвізових держав – ЗМІ», оприлюдненій «Європейською правдою» на своєму веб-сайті 29 вересня 2021 року.

   Але це – лише початок, а найцікавіше «ЄП» повідомляє далі, публікуючи трохи пізніше того ж таки 29 вересня 2021 року замітку «Президент Німеччини заперечив загрозу скасування безвізу з ЄС для України, Молдови чи Балкан», де вказано наступне: «Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр спростував інформацію про те, що окремі країни ЄС підняли питання про можливість скасування безвізового режиму із низкою країн, у тому числі Україною і Молдовою (виділено Г. М.). Про це Штайнмаєр заявив під час візиту до Кишинева, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Newsmaker. «Я із подивом прочитав цю новину після приземлення. Це неправда, це – фейк», – сказав Штайнмаєр. «Я звернувся в Федеральне міністерство внутрішніх справ і дізнався, що новина не відповідає дійсності. Уряд Німеччини не має наміру змінювати свою позицію щодо лібералізації візового режиму», – заявив Штайнмаєр, якого цитує Publika (на жаль, у випадку з виданнями «Newsmaker» та «Publika» повторилося те саме неподобство, що й в справі RFERL, указаній вище, але я все одно відшукав процитовані нижче потрібні публікації – Г. М.)». У даній замітці ключовим словом є Україна. Й далі стане зрозуміло чому.

   «ЄП», як бачимо, наголошуючи, що «Штайнмаєр спростував інформацію про… можливість скасування безвізового режиму з низкою країн, в тому числі Україною», керується повідомленнями молдовських інтернет-ресурсів «Newsmaker» та «Рublika», і от, що дані ресурси опублікували насправді: 1) «NewsMaker» у повідомленні «Президент Германии прибыл в Кишинев. Совместная пресс-конференция Штайнмайера и Санду (ВИДЕО)» за 29 вересня 2021 року пише: «…немецкий Президент отверг появившуюся в прессе информацию о переговорах между Бельгией, Германией и Италией об отмене визового режима с Молдовой. «Я с удивлением прочитал эту новость после приземления. Это неправда, это фейк», – подчеркнул он» (й де тут Україна?! – Г. М.); 2) «Рublika» ж у повідомленні «Президент Германии назвал фейком информацию о риске отмены безвиза для Молдовы» (і де тут теж Україна?! – Г. М.) також за 29 вересня 2021 року пише: «Отмена безвизового режима с Евросоюзом Молдове не грозит – об этом заявил Президент Германии (й де тут так само Україна?! – Г. М.). Новость о такой возможности он назвал «фейковой». «Я обратился в Федеральное министерство внутренних дел и узнал, что новость не соответствует действительности. Правительство Германии не намерено менять свою позицию по либерализации визового режима», – заявил глава государства». Можна припустити, що саме ці слова Штайнмаєра стали підставою для відповідної заяви «Європейської правди», але без згадування ним України їх все одно недостатньо для вказаного остаточного заключення «ЄП».

   Ознайомившись із повідомленнями «Newsmaker» та «Рublika», стає зрозумілим, що Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр дійсно спростував інформацію про можливість скасування безвізового режиму, але сказане ним стосується лише Молдови, при цьому ані про Балкани, ані про Україну, як пише «Європейська правда» у своїй замітці «Президент Німеччини заперечив загрозу скасування безвізу з ЄС для України, Молдови чи Балкан», мова зовсім не йшла, а «ЄП» сама зробила такий умовивід!

   Отак ось «Європейська правда» повідомила українцям неправду!

   Який же висновок із цього треба зробити?

   Українці, будьте пильними й уважними і не вірте одразу всьому, що читаєте, бачите та чуєте, а все перевіряйте й співставляйте, щоби ніхто не заводив вас (нас) на манівці!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте