Отаке воно «нове» обличчя нової влади Зе?! P. P. P. S.

   Читайте початок статті, P. S., P. P. S.
 
  23. 16 серпня 2019 року Інтернет-портал «Цензор.Нет» надрукував інтерв’ю «Роман Безсмертний: «У Кремлі були дуже раді Указу Президента Зеленського про моє звільнення», ось окремі витяги з нього: «Здається, це було найдивніше призначення і звільнення – в обох випадках ви про нього дізнались з медіа. Як ви це сприйняли?

   Мене це серйозно зачепило. Я з огляду на свої мотиви, розуміння серйозності ситуації погодився на цю роботу, дуже багато попрацював, навіть не завжди знаходив час на коментарі журналістам, і тут раптом (виділено Г. М.)

   Як думаєте, це якось пов’язано з вашою фразою після вбивства 4 наших військових: «Той хто не розуміє, що насправді відбулося 6 серпня, він або ідіот, або дурак»?

   Ну, цю фразу я сказав після указу про звільнення, бо нерішучість Верховного Головнокомандувача реально дратує. А після подій 6 серпня, я намагався дохідливо донести до Президента Зеленського загрозу небезпеки. Я ж не звинувачував Зеленського, не казав, хто він є. Я казав: люди добрі, відкрийте очі!..

   Якби лінійні (українські – Г. М.) командири знали, що сталося біля Павлополя, живими б ці двоє (Дейного й Кобцева з «ЛНР» – Г. М.) не вийшли. А це призвело б до початку широкомасштабних військових дій. Того дня я був на Банковій і просив реагувати рішуче.

   Так що, на вашу думку, стало тоді причиною вашої відставки?

   Впевнений, що моя публічна позиція. Починаючи з оцінки поточної політичної ситуації, дій на фронті, закінчуючи моєю заявою після подій поблизу Павлополя. В офісі Президента мають зрозуміти, що утаємничування від суспільства перебігу переговорів у Мінську може призвести до зростання напруження у суспільстві. В таких ситуаціях каденція президентів феєрично швидко закінчується. Вони вилітають як корок з шампанського…

   Як ви потрапили в групу вдруге, це була ініціатива Кучми?

   Наскільки я для себе зрозумів, це дійсно була ініціатива Леоніда Даниловича (моя аналітична праця  «Час показав…» демонструє його детальний портрет – Г. М.)

   Ви три роки не були в Мінській групі. Наскільки вона змінилась на момент вашого повернення?

   Ніяк. Повернувшись на зустрічі, я почув ті ж слова, побачив тих же людей. Від Росії там як був Гризлов, так і є. З Донецька тепер їздить Наталія Ніконорова, тому що Пушилін став великим начальником. З Луганська їздить Дейнего. По підгрупах люди ті ж самі. Кого поменшало? Поменшало перевдягнутих ефесбешників у складі російської делегації і підставних осіб з Луганська і Донецька. Дещо змінився склад делегації ОБСЄ, бо вони там за контрактом – контракт скінчився, людина змінилась.

   Опишіть розмову.

   В мене таке враження, що росіяни і ті, що їздять від Луганська і Донецька, від ідіотизму умов, в яких перебувають, просто почорніли. Я сів за стіл і перед собою побачив темні плями. Це була моя перша емоція. За роки я звик дивитись людям в очі. Дипломатія – це інший жанр, там в очі ніхто не дивиться, але ці люди просто перетворились на чорні плями. Вони говорять звичні фрази.

   Що вони просять?

   Вони, як мантру, повторюють про внесення змін у Конституцію, введення в дію закону про особливий статус місцевого самоврядування, закон про амністію. Коли вони зустрічаються з такими людьми, як Безсмертний, які кажуть, що в Конституцію ніхто вносити змін не буде, їх це бісить. Бо вони ж очікували почути «ми готові докласти зусилля з тим, щоб із внутрішніми і зовнішніми сторонами обговорити, додати додаткового імпульсу і так далі». Я можу такими словами говорити з французами, німцями, американцями, але з цими людьми я в такі слова гратись не буду!

   Як на ці ваші слова відреагував Кучма?

   Леонід Данилович іноді запалюється і дуже сердиться на мене, що я настільки рубаю. А потім він розуміє, що я правий, і в нього на душі відлягає.

   Ви не думали, що він міг ініціювати вашу заміну перед Президентом?

   Таке кажуть, але мені не хочеться в це вірити… І, думаю, що він своєю чергою розуміє, що я маю свої недоліки, але не належу до тих, хто здатен зраджувати…

   Наскільки новий Президент готовий чути інших людей, не зі свого оточення, і чи розуміє, наскільки хитка в нього база готовності до міжнародних викликів?

   Зі спілкування із Зеленським я зрозумів, що бажання в нього є. Але через нестачу поінформованості і знань він весь час переходить на емоції. Розумієте, коли людина говорить, говорить монотонно і раптом переходить на фальцет (італійською falsetto  від  falso  – помилковий, фальшивий: високий, часом схожий на писк, голос, подібний до жіночого – Г. М.), то в нього або не вистачає аргументації, або ним заволодівають емоції. Він зривається в голосі.

   Тобто те, що ми бачимо на відкритих нарадах, – це не заготовка-картинка?

   Ні, це не картинне, це ще нерозуміння свого статусу, відповідальності, всієї інформації, і це все перетворюється на комок нервів. А тепер уявіть, що кожного дня до нього заходять десятки людей, які не відповіді приносять, а запитання…

   І ніяка людина не зможе працювати постійно 24 години, і одного разу буде допущена груба помилка… І я за те, щоб держава була нудною, але працювала як відлагоджена машина…

   В Кремлі були дуже раді Указу Президента Зеленського про моє звільнення, про що свідчать дописи політтехнолога Чеснокова, штатного глашатая Суркова, який курирує тему Донбасу у РФ. І я радий, що такі розумні бестії усвідомлюють, що тут в Україні їм є кому протистояти…

   Сила України в суспільстві, сила Росії в державі.

   Ви не думаєте, що тоді цьому суспільству скоро доведеться знову іти на Майдан?

   Я не виключаю, що та ідеологія і стиль управління, яку започаткував в своїх діях Президент Зеленський приведе нас до нового Майдану…

   Люди в нас не вміють голосувати (підтвердженням чому є результати президентських виборів 2019 року – Г. М.), проте вміють виходити на майдани. Це наша національна особливість…

   Наша задача – це внутрішня єдність. І якщо вона буде забезпечена, ми себе захистимо. Тому мене і дратує бажання президентів дзвонити то в Берлін, то в Москву…

   Ваш прогноз, скільки триватиме цей конфлікт?

   У разі збереження нинішніх підходів я не бачу здатності його вирішити.

   Але хіба ОПЗЖ не зацікавлене повернути ці території, щоб збільшити свій електорат?

   Їх цікавить бізнес, а хто має гроші, той і матиме владу.

   Зміна Нормандського формату, долучення до переговорів Британії та США матиме якийсь сенс?

   Це дуже корисна дискусія. І я радий, що вона ведеться. Україна сьогодні – щит для всього світу. І четверо світових лідерів, а дай Бог, шестеро чи більше нарешті мають зрозуміти, що вся світова система безпеки рухнула. Її не існує: ні регіональної, ні континентальної, ні світової. Рада Безпеки ООН швидко збирається стосовно мовного питання в Україні, але мовчить, коли різко підвищується радіаційний фон в Європі після вибухів під час випробовування нової ядерної зброї в РФ. Скільки ще світу треба «новачків» («Новічок» – бойова отруйна речовина, котрою РоССія отруїла Скріпалєй у Великій Британії, про що розказує мій матеріал «Європа – у перехресті прицілу! Скріпальскоє продолжєніє…» – Г. М.), «посейдонів» (ядерна торпеда – російський безпілотний підводний апарат на атомному паливі з ядерним боєприпасом – Г. М.), «буревісників» (носій атомної зброї – перспективна російська міжконтинентальна крилата ракета із ядерною силовою установкою – Г. М.), «лошариків» (російська надсекретна глибоководна, з можливістю занурення до 6 км, атомна підводна лодка чи станція для спецоперацій – Г. М.), аби отямитися?! Треба нарешті відкрити очі».

   24. Інтернет-ресурс «Радио Свобода» 16 серпня 2019 року опублікував дискусію «Человек, подмявший под себя страну. Кем оказался мистер Путин», де читаємо наступне: «О двадцатилетии пребывания у власти Владимира Путина мы говорим с публицистом Дэвидом Саттером, автором книги «Меньше знаешь – крепче спишь: дорога к террору и диктатуре в правление Ельцина и Путина», и Андреем Илларионовым, советником Владимира Путина по экономическим вопросам в первые пять лет президентства Путина, ныне – старшим научным сотрудником вашингтонского Института имени Катона.

   Приход Владимира Путина в Кремль двадцать лет назад был встречен почти единодушным изумлением в Америке… Двадцатилетний юбилей пребывания Владимира Путина у власти американская пресса не заметила.

   …(говорить Девід Саттер – Г. М.) мы знаем с примером взрывов 1999 года (з мого дослідження «Москва – Тель-Авів – Київ» можна про них дізнатися – Г. М.), на что эта власть способна. Самое главное, западный человек, наши люди не знают, как реагировать на это, они не понимают даже этот глупый вопрос: «Кто есть господин Путин?». Это показывает просто глубину их непонимания и нежелания понимать, с чем они имеют дело.

   Дэвид, а почему они должны понимать, что собой представляет мистер Путин? Разве не дело самих россиян решать, кто у них лидер? Почему США это должно заботить, это внутреннее дело России.

   Они не должны давать ему легитимность. Я считаю, что факт, что мы не реагировали на взрывы 1999 года, не задали нужные, важные, очевидные вопросы, заплатили за это пассажиры малайзийского «Боинга», который был уничтожен над Украиной (цей пасажирський літак збили російські війська над окупованими ними окремими районами Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) України, про що йдеться в моїй публікації «Доступ к тєлу продолжаєтся…», – виділення й примітка Г. М.)

   Главный итог, что страна, которая освободилась от коммунизма, в результате мирной революции, революции, которая была основана не на хлебе, но на идее, превратилась опять в диктатуру (виділено Г. М.)

   Вы (Андрєй Ілларіонов – Г. М.) работали с Путиным, видели его вблизи. Что можно сказать о его личности. Как он мыслит?

   Каждый раз, когда я слышу какие-то комментарии или заявления: Путин сошел с ума, Путин оторвался от действительности, Путин не понимает, что происходит, Путин живет в XIX веке. Это все ерунда, это все чепуха, и это результат в лучшем случае искреннего заблуждения тех людей, кто делает соответствующие заявления. Путин – один из наиболее рационально мыслящих людей, малоэмоциональный, но голова у него работает как компьютер (виділено Г. М.). К сожалению, этот… компьютер работает против страны, против России, против российского гражданского общества, против стратегического успеха нашей страны и нашего народа…

   Мы уже довольно много знаем о Путине, за эти 20 лет мы узнали его гораздо больше, его мировоззрение заключается в создании, в воссоздании так называемой исторической России. В соответствии с этой концепцией нет таких народов, как украинцы, белорусы и русские, есть один русский народ, и этот народ должен находиться под единой государственной крышей, под руководством одного князя, – это цитата Владимира Путина (виділено Г. М.). Для нас с вами это выглядит дико и невероятно, а для него и для тех людей, от которых он получил эту идеологию, с помощью которых он ее разрабатывает, выглядит совершенно естественным образом. Глядя на те же самые события последних 20 лет, казалось бы, 10 лет назад в 2008 году, будет ли Россия нападать на Грузию? Весь Запад убеждал Михаила Саакашвили, что это абсолютно невозможно. Путин напал. Уже потом Саакашвили, и не только Саакашвили, очень многие другие люди предупреждали: следующей целью будет Крым. Никто не верил, что это возможно. Это произошло (й не лише Крим, а також і ОРДЛО, де триває російська збройна агресія проти України – виділення та примітка Г. М.).

   То есть вы уверены, что остающиеся путинские годы будут, скажем так, интересными?

   Я не думаю, что эти годы можно было бы назвать интересными, они опасные, они угрожают собственности, здоровью и жизни миллионов людей, живущих в России и в ближайших странах (виділено Г. М.)…».

   25. Прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомляє: «Всупереч Мінським домовленостям, НЗФ (незаконні збройні формування – Г. М.) ОРДЛО продовжують систематично порушувати режим тиші вздовж всієї лінії зіткнення… Попри зобов'язання, зафіксоване Мінськими угодами, НЗФ ОРДЛО не відводить від лінії зіткнення важку артилерію, натомість розміщують на передовій танки та міномети (виділено Г. М.)… Гостро стоїть питання доступу СММ ОБСЄ (Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі – Г. М.) до всієї території ОРДЛО включно із непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону. Їхні патрулі зазнають систематичних перешкоджань з боку НЗФ ОРДЛО, що є прямим порушенням Мінських угод…

   В підгрупі з соціально-економічних питань українська сторона знову ставила питання відмови в ОРДЛО від рубльової зони та про повернення української державної й приватної власності, в тому числі і відновлення сплати податків до українського державного бюджету у чіткій відповідності до українського законодавства (виділено Г. М.).

   Українська сторона наголосила, що виконання політичного блоку питань Мінських угод є можливим виключно за умови виконання наступних пунктів: розпуск квазіугруповань «Л/ДНР», повне припинення вогню;  забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України;  виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил та засобів вздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ й іноземних спостерігачів; встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством  та Мінськими угодами (я спеціально навів витяги із даного повідомлення майже 2-річної давності аби продемонструвати, що від того часу там фактично нічого не помінялося на користь України згідно міжнародного права, оскільки Росія в цьому не зацікавлена – виділення й примітка Г. М.)» (Facebook: Дарка Оліфер: «За підсумками сьогоднішньої роботи ТКГ в Мінську», 15 жовтня 2019 року).

   26. Валерія Лутковська пише: «…мы договорились, что признаем содержание людей и приступаем к обмену. Договоренность была под гарантии нашего модератора, представителя ОБСЕ посла Фриша. …я получила письмо от нашего модератора, что видеоконференция отменена, потому что не нашла поддержки у всех участников. Ну что ж, очередное подтверждение, что игра нечестная…

   Мы не обсудим не только вопрос взаимного освобождения, мы не обсудим вопрос поиска и передачи тел тех, кто считается пропавшим без вести, мы не обсудим вопрос открытия новых пунктов пропуска. Это не интересно ни участникам переговоров, ни нашему модератору. Искренне жаль (виділено Г. М.).

   Я впервые приоткрываю завесу над переговорами в публичном пространстве. Делаю это сознательно. Думаю, обществу пора знать, насколько эти переговоры сложны и циничны…

   Мне жаль, что в  этом процессе Украина не может рассчитывать даже на поддержку со стороны представителя ОБСЕ (виділено Г. М.)» (Facebook: Валерія Лутковська: «Я не опущу руки!», 13 листопада 2019 року).

   27. 11 лютого 2020 року Зе видав УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 51/2020 «Про внесення зміни до Указу Президента України від 19 червня 2019 року № 414»: «1. На часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 19 червня 2019 року № 414 «Питання забезпечення представництва України у Тристоронній контактній групі» (зі змінами, внесеними Указами від 9 липня 2019 року № 504, від 13 серпня 2019 року № 596 та від 18 вересня 2019 року № 701) уповноважити КУЗНЄЦОВА Геннадія Івановича представляти Україну у робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, увільнивши від виконання цих обов’язків В.Лутковську (виділено Г. М.)».

   28. «Екс-представник України в Тристоронній контактній групі… Валерія Лутковська розповіла в прямому ефірі телеканалу «НАШ» причину, яка послужила її звільненню.

   «Для мене каменем спотикання стала історія з процедурою одночасного звільнення, коли мені довелося на себе брати відповідальність за прийняття рішень, на які я не мала права. І я попросила – або повноваження для членів в ТКГ, що досить складно, або нехай призначають представниками в підгрупи того, хто на посадах, що і було зроблено», – сказала вона.

   Лутковська пояснила, що у них виникла проблема з трьома людьми, які з'явилися в списку перед самою процедурою (виділено Г. М.).

   «Ми не встигали щодо них приймати правові рішення, що дозволяють звільнити їх з-під варти. Ми їх не встигали прийняти, тому що у людини кілька кримінальних проваджень. По одному кримінальному провадженню він вже засуджений, і, відповідно, щоб його звідти звільнити, потрібен Указ Президента про помилування. А по іншому у нього ще суди проходять. І потрібно ще додатково рішення суду, яке дозволило б йому вийти за стіни ізолятора. І через цю людину у мене може зірватися вся процедура звільнення людей», – розповіла вона…

   «Людей привезли, я їх вже бачу, а я зараз повинна буду перервати цю процедуру і сказати, що ми не встигли, тому двох-трьох чоловік тут ще немає. Я розумію ризик, моральну складову і розумію, що не віддам зараз цих людей, яких вже привезли. Але тепер потрібно приймати рішення, як бути з тими трьома. І я прийняла. Після цього я для себе вирішила – потрібно зупинитися, тому що я приймаю рішення, на які я не маю права. Це незаконне рішення, я – юрист, і я розумію наслідки», – підкреслила екс-представник України в Тристоронній контактній групі» (веб-сайт «НАШ»: «Лутковська: я приймала рішення, на які не мала права», 17 лютого 2020 року).

   29. Представник України у ТКГ з мирного врегулювання в ОРДЛО Мінського процесу Нормандського формату (Нормандської четвірки, Н4) згідно інформації «До роботи ТКГ вперше у складі української делегації залучені представники окремих районів Донецької та Луганської областей», оприлюдненої Офіційним інтернет-представництвом Президента України 9 червня 2020 року, журналіст й вимушений переселенець із Донецької області Сергій Гармаш повідомив наступне: «Сегодняшнее заседание ТКГ может стать переломным в Минском процессе. А может и не стать, но слабый шанс есть. Сегодня процесс покидали два «минских долгожителя», модератор политической рабочей группы посол Пьер Морель (7 лет в процессе) и модератор рабгруппы по гуманитарным вопросам посол Тони Фриш (6 лет). И россияне, и их марионетки из ОРДЛО рассыпались в комплиментах и благодарностях за «гениальную» дипломатию и «приятное сотрудничество». «Министры»  ОРДО и ОРЛО звали их в гости: «Если будите скучать, приезжайте к нам»…

   Украинская делегация проводила  посла Фриша молчанием. Самый «объективный», «руководствовавшийся принципом равенства сторон», но за 6 лет так и не разобравшийся, кто эти стороны, посол Фриш вчера на рабгруппе пожелал всего хорошего «гражданам Донбасса», но почему-то не вспомнил о гражданах Украины…

   …даже сегодня Морель называл представителей ОРДЛО от России – «главами делегаций». Я даже не знаю, как это объяснить: и Евросоюз, и G7 заявляют, что «Россия – сторона конфликта, а не посредник», зато  их дипломаты в ТКГ делают все, чтоб субьективизировать ОРДЛО как «делегации» и «сторону»,  а еще – выбросить из процесса определения модели будущего Донбасса представителей вынужденных переселенцев, которые из-за этих «делегаций» потеряли дома, связь с близкими, стабильную жизнь у себя на родине… Это какой-то особо извращенный европейский «гуманизм» – лишить тех, кто и так пострадал от войны, права еще и на будущее (виділено Г. М.)

   В любом случае эти люди ушли, а значит есть шанс, что новые модераторы будут руководствоваться в дипломатическом процессе все-таки документами, а не «традициями»…

   Кроме этого, бросалась в глаза особая настойчивость главы российской делегации Б. Грызлова в повторении нарратива, что «сторонами конфликта являются ОРЛО-ОРДО и Украина, а не Россия». Он использовал любую возможность, чтоб повторять это. Прямо самовнушение какое-то. Чем больше в мире заявляют о России – стороне конфликта, тем больше россияне и их прокси (представники, уповноважені – Г. М.)  в ТКГ твердят об обратном. И еще обижаются, что мы в след за ними, не называем черное белым…

   Коллеги (тамбовскіє волкі ім коллєгі – Г. М.), если вы хотите, чтоб Киев вел прямые переговоры с Донецком и Луганском, вам нужно всего лишь передать границу под контроль Украины, и вот тогда (когда в ОРДЛО перестанут поступать российские деньги, оружие и отпускники) конфликт действительно станет внутренним. И тогда Киеву действительно придется вести переговоры с теми, кто останется в Донецке и Луганске. То есть, ваша мечта осуществится! Только ж тогда без дядьки с ядерной дубинкой и их главари посговорчивее будут, и ваши «армейские корпуса» разбегутся. Потому что за счет какой, убитой россиянами, экономики они их содержать будут? Москва прекрасно понимает, что без ее денег и оружия конфликт закончится за пару месяцев, потому и не делает конфликт на Донбассе действительно внутренним (виділено Г. М.)...» (Facebook: Sergiy Garmash, 23 червня 2021 року).

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте