Від Трампа до Байдена, або Пєрєзагрузка чогось навчила?!

   Ну, що ж, розпочнемо цей довгий шлях аналізу, а він дійсно буде довгий…

   Але почати я хочу з трагічної події, коли фактично за закликом Президента Сполучених Штатів Америки, представника партії республіканців Дональда Трампа, невдоволеного своїм програшем під час президентських виборів 3 листопада 2020 року, коли обирається колегія виборників США, його екзальтовані прихильники 6 січня 2021 року вчинили бунт і після штурму тимчасово захопили Капітолій (це – величний будинок, який споруджений у Вашинґтоні – Округ Колумбія на пагорбі, іменованому Капітолійським, та в котрому знаходиться й функціонує Конгрес Сполучених Штатів Америки), що мало наслідком загибель п’яти людей, аби не дозволити членам Конгресу (федеральний двопалатний парламент: Палата представників – нижня палата та Сенат – верхня палата) сертифікувати голоси виборників і таким чином змінити результати даної виборчої компанії на користь свого ідола, хоча їхній ідол реально програв (74 216 747  голосів виборців = 46,8 % = 232 виборники в 25-ти Штатах) висуванцю Демократичної партії США Джозефу Байдену (81 268 867  голосів виборців = 51,3 % = 306 виборників у 24-х Штатах плюс Округ Колумбія – Вашинґтон), що було підтверджено 14 грудня 2020 року колегією виборників саме з таким співвідношенням 232 проти 306, а багаточисельні перерахунки в тих чи інших Штатах на вимогу Трампа результатів голосування й трампівські судові позови закінчилися нічим, тобто американська Феміда (так називали богиню правосуддя у грецькій міфології: алегорично, в переносному значенні Феміда – це закон, правосуддя) не знайшла жодного виборчого порушення чи фальсифікації.

   Та конгресмени й сенатори не піддалися тиску трампівських фанатів і після вимушеної перерви продовжили свою роботу із сертифікації голосів виборників, яка закінчилася 7 січня 2021 року о 10:43 за київським часом оголошенням Віцепрезидентом Сполучених Штатів Америки (під час цієї дії тільки він головує на спільному засіданні обох палат Конгресу США) Майком Пенсом остаточного результату виборів Президента Сполучених Штатів Америки: Дональд Трамп – 232, а переможець Джозеф Байден – 306 голосів виборників й саме він – Джозеф Байден – після інавгурації 20 січня 2021 року став 46-м Президентом Сполучених Штатів Америки.

                                            І от, що про захоплення Капітолію думають

                                          окремі партійні соратники Дональда Трампа…

   Найбільш влучною, на мій погляд, є позиція Ромні: 6 січня 2021 року у Вашинґтоні сенатор від Штату Юта (R-UT), впливовий представник Республіканської партії США, офіційний її представник на президентських виборах 2012 року (поступився Бараку Обамі) Мітт Ромні, який раніше планував виступити перед своїми колегами на сьогоднішньому засіданні Сенату, оприлюднив пресреліз (заяву) «Romney Condemns Insurrection at U.S. Capitol. Urges unanimous affirmation of election results» («Ромні засуджує повстання в Капітолії США. Закликає до одностайного підтвердження результатів виборів») наступного змісту: «Ми збираємося сьогодні через уражену гордість егоїста й обурення його прихильників, яких він навмисно дезінформував протягом останніх двох місяців і підштовхував до дії цього ранку. Те, що сталося тут сьогодні, – це повстання, підбурене Президентом США. Ті, хто вирішить продовжувати підтримувати його небезпечний гамбіт (дебют – Г. М.), заперечуючи результати законних, демократичних виборів, назавжди вважатимуться співучасниками безпрецедентного нападу на нашу демократію. Вони запам’ятаються своєю роллю у цьому ганебному епізоді в американській історії (виділено Г. М.). Це буде їх спадщина.

   Противники заявляють, що роблять це від імені виборців. Зробіть аудит – вони кажуть, щоб задовольнити багатьох людей, які вважають, що вибори були вкрадені. Будь ласка! Жоден аудит під керівництвом Конгресу ніколи не переконає цих виборців, особливо коли Президент продовжуватиме стверджувати, що вибори були вкрадені. Найкращий спосіб, яким ми можемо виявити повагу до виборців, котрі засмучені, – це сказати їм правду. Це є тягар та обов’язок керівництва. Правда полягає в тому, що обраний Президент Байден виграв ці вибори. Президент Трамп програв. Десятки судів, власний Генеральний прокурор (він же – Міністр юстиції США, який координує діяльність Федерального бюро розслідувань (ФБР), – Г. М.)  Президента й представники державних виборів, як республіканці, так і демократи, дійшли до цього однозначного рішення (виділено Г. М.).

   Нас не можна залякувати чи заважати виконувати наш конституційний обов’язок. Ми повинні продовжувати підраховувати голоси виборників. У світлі сьогоднішніх сумних обставин я запитую своїх колег: чи для нас важливіша власна політична доля, ніж сила нашої Республіки, сила нашої демократії та свободи? Яка вага особистого визнання порівняно з вагою совісті (виділено Г. М.)?

   Лідер (республіканців у Сенаті – Г. М.) МакКоннелл сказав, що сьогоднішнє голосування є найважливішим за його 40-річну державну службу. Це не тому, що дане голосування відкриває щось нове про вибори, це тому, що дане голосування демонструє щось про нас самих. Я закликаю своїх колег продовжити й завершити підрахунок голосів виборників, утриматися від подальших заперечень і одноголосно підтвердити легітимність президентських виборів (виділено Г. М.)» (переклад з англійської Оксани Манчуленко).

   Далі…

   «Кілька законодавців від Республіканської партії засудили штурм Капітолію прихильниками Президента США Дональда Трампа…

   «Це – спроба перевороту»,  – написав у Twitter конгресмен (член Палати представників – Г. М.)  від Іллінойсу Адам Кінцингер.  Пізніше він ретвітнув повідомлення Трампа, написавши: «Ваша спадщина стане катастрофою» (виділено Г. М.).

   Конгресмен Майк Галлахер з Вісконсину заявив, що країни в усьому світі спостерігають за штурмом Капітолію у режимі реального часу та сміються над США…

   «Якщо ми не думаємо, що інші країни в усьому світі спостерігають, як це відбувається зараз, якщо ми не думаємо, що китайська комуністична партія сидить склавши руки й сміється, то ми вводимо себе в оману» – сказав Галлахер, звернувшись до Трампа: «Відмовтесь! Все закінчено. Вибори закінчилися».

   Сенатор Тед Круз (один із палких прихильників Трампа – Г. М.)  з Техасу закликав не заважати процедурі сертифікації виборів. «Тим, хто штурмує Капітолій, потрібно зупинитися ЗАРАЗ. Конституція захищає мирний протест, але насильство – зліва чи справа – ЗАВЖДИ неправильно. Ті, хто займається насильством, завдають шкоди справі, яку вони, за їхніми словами, підтримують» (виділено Г. М.), – написав він у Twitter» («ЄП»: «Це – спроба перевороту»: республіканці закликають зупинити штурм Капітолію», 6 січня 2021 року).

   А всесвітньовідомий бодібілдер (культурист), кіноактор, однопартієць Дональда Трампа і політик-республіканець, губернатор Штату Каліфорнія в 2003 – 2011 роках Арнольд Шварценеґґер (24 січня 2014 року виступив із закликом на підтримку Революції Гідності, про котру розповідає моя фотохроніка «Український Євромайдан діє!» – Г. М.)  у своєму відеозверненні «My  message  to my fellow  Americans and  friends  around  the  world  following  this  week's  attack on  the  Capitol/«Моє повідомлення моїм товаришам американцям та друзям по всьому світу після нападу цього тижня на Капітолій» заявив: «Я хотів би сказати кілька слів своїм співвітчизникам американцям і нашим друзям по всьому світу про події останніх днів.

   Я виріс в Австрії. Я дуже добре знаю про Кришталеву ніч або Ніч битого скла. Це була ніч антиєврейською люті, вихлюпнутої у 1938 році (в контексті тих подій моя праця «Мюнхен 1938 – Мюнхен 2015»  є надзвичайно актуальною – Г. М.) тими, хто так схожий на сьогоднішніх «Гордих хлопців»  (крайня права, неофашистська політична організація в США – Ред.).

   Середа стала Днем битого скла прямо тут, у Сполучених Штатах Америки. Скло було розбите в вікнах Капітолію Сполучених Штатів (виділено Г. М.). Але натовп не просто розбив вікна Капітолію – вони знищили ідеї, котрі ми приймали як належне.

   Вони не просто виламали двері будівлі, у якій перебувала американська демократія, вони знехтували самими принципами, на котрих була заснована наша країна.

   Я виріс на руїнах країни, яка втратила демократію. Я народився в 1947 році, через два роки після Другої світової війни (про її жахіття йдеться у моєму дослідженні «80 років тому… Берлін – Мюнхен – Москва – Ґлайвіц – Вєлунь… Що далі?»  – Г. М.).

   Коли я ріс, мене оточували зломлені люди, котрі заливали випивкою провину за свою участь у самому злісному режимі в історії. Не всі з них були запеклими антисемітами або нацистами, багато просто пішли цією дорогою, крок за кроком. Це були люди, що живуть по сусідству.

   Я ніколи не розповідав про це так відкрито, тому що це хворобливий спогад, але мій батько приходив додому п'яний один або два рази на тиждень, він кричав, бив нас і лякав мою матір. Я не вважав його повністю винним, тому що наш сусід чинив так само зі своєю сім'єю, як і інший сусід. Я чув це на власні вуха й бачив своїми очима. Вони відчували фізичний біль від осколків у їхніх тілах та емоційний біль від того, що вони бачили або робили.

   Все почалося з нескінченної брехні і нетерпимості (виділено Г. М.).

   Так що, будучи родом з Європи, я на власні очі бачив, як все може вийти з-під контролю. Я знаю, що в цій країні та у всьому світі є побоювання, що щось подібне може статися прямо тут. Я не вірю, що це можливо, але я вважаю, що ми повинні усвідомлювати жахливі наслідки егоїзму й цинізму.

   Президент Трамп намагався скасувати результати виборів, справедливих виборів. Він домагався перевороту, вводячи людей в оману брехнею (виділено Г. М.). Мій батько і наші сусіди також були введені у оману брехнею, і я знаю, до чого ця брехня веде.

   Президент Трамп – лідер-невдаха. Він увійде в історію як найгірший Президент (виділено Г. М.). Радує те, що він скоро стане недоречним, як старий твіт.

   Але що ми повинні робити з тими обраними посадовими особами, котрі допустили його брехню та його зраду? Я нагадаю їм, що сказав Тедді Рузвельт (республіканець, Президент США у 1901 – 1909 роках – Г. М.): «Патріотизм означає підтримку своєї країни. Він не означає підтримку Президента»  (виділено Г. М.).

   Джон Ф. Кеннеді (демократ, Президент США в 1961 – 1963 роках, убитий 22 листопада 1963 року – Г. М.) написав книгу під назвою «Профілі мужності». Багато членів моєї партії через свою безхребетність ніколи не побачать своїх імен у такій книзі, я вам гарантую. Вони солідарні з тими, хто ніс прапор лицемірного повстання в Капітолій.

   Але це не спрацювало. Наша демократія встояла. Через кілька годин Сенат і Палата представників приступили до роботи у інтересах народу й засвідчили перемогу обраного Президента Байдена, що стало чудовим проявом демократії.

   Я виріс католиком, я ходив до церкви, ходив у католицьку школу, я вивчав Біблію та мої катехізиси, і з тих днів я пам'ятаю фразу, яка актуальна по сей день: серце слуги. Це означає служити чомусь більшому, ніж ти сам. Що нам зараз потрібно від наших обраних представників, так це серце державного службовця. Нам потрібні державні службовці, котрі служать чомусь більшому, ніж їх власна влада чи власна партія. Нам потрібні державні службовці, які будуть служити вищим ідеалам: ідеалам, на котрих заснована ця країна, ідеалам, на які дивляться інші країни (виділено Г. М.).

   У ці дні друзі з усього світу дзвонили й дзвонили мені. Вони були в розпачі та великій тривозі за нас як націю. Одна жінка плакала по Америці, це були сльози ідеалізму щодо того, якою має бути Америка. Ці сльози повинні нагадувати нам про те, що Америка значить для світу. І я сказав всім, хто дзвонив, що як би несамовито все це не було, Америка залишить позаду ці похмурі дні й засяє знову.

   Бачите цей меч (демонструє його – Г. М.)? Це меч Конана (в кінофільмах цього персонажа творів американського письменника Роберта Говарда грав Арнольд Шварценеґґер – Г. М.).

   Що стосується мечів: чим більше ви загартовуєте меч, тим міцнішим він стає. Чим більше ви б'єте по ньому молотком, а потім нагріваєте у вогні, кидаєте в холодну воду, знову б'єте, знову опускаєте у вогонь і воду, чим частіше ви робите це, тим міцнішим меч стає.

   Я кажу вам все це не тому, що хочу, аби ви стали майстрами з виготовлення мечів, а тому, що наша демократія подібна до сталі цього меча: чим більше вона загартовується, тим міцнішою вона стає.

   Наша демократія гартувалася війнами, несправедливістю та повстаннями. Я вважаю, що як би ми не були вражені результатами останніх днів, ми станемо сильнішими, тому що тепер ми розуміємо, що можна втратити.

   Нам, звичайно, потрібні реформи, аби цього більше ніколи не повторилося. Ми повинні притягнути до відповідальності людей, котрі привели нас до цих непрощуваних подій. І нам потрібно дивитися крізь пальці на себе, свої партії й розбіжності та ставити нашу демократію на перше місце.

   Всім нам потрібно зцілитися від жаху того, що тільки но відбулося. І ми повинні зцілитися не лише як республіканці або демократи, але й як американці.

   І щоб почати цей процес, незалежно від вашої політичної приналежності, я прошу вас приєднатися до мене та сказати обраному Президенту Байдену: «Обраний Президенте Байден, ми бажаємо вам великих успіхів як нашому Президенту. Якщо ви досягнете успіху, то й наша нація доб'ється успіху. Ми всім серцем підтримуємо вас у вашому прагненні об'єднати нас».

   А ті, хто думає, що вони можуть наплювати на Конституцію Сполучених Штатів Америки, знайте: ви завжди зазнаєте поразки.

   Обраний Президенте Байден, ми стоїмо з вами сьогодні, завтра і на віки віків, захищаючи нашу демократію від тих, хто їй загрожує.

   Нехай Бог благословить усіх вас, і нехай Бог благословить Америку (виділено Г. М.)» (Тwitter: Arnold, 10 січня 2021 року; «Цензор.Нет»: «Патриотизм означает поддержку своей страны. Он не означает поддержку Президента», 11 січня 2021 року, переклад українською Г. М.).

   Не менш показовою є також заява близького соратника Трампа, сенатора-республіканця Мітча МакКонелла про захоплення Капітолію: «Натовп годували брехнею… Його спровокували Президент та інші впливові люди» («УП»: «Лідер республіканців у Сенаті звинуватив Трампа у провокації заворушень», 19 січня 2021 року).

   Читайте продовження статті – ч. 2

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте