Ідіоти! Ч. 4

   Читайте початок статті, Ч. 2, Ч. 3.

   Ось така є ситуація з матчастиною й діями влади. Ну, а далі буде інше, включно з гострим і лякаючим…

                                                                  Думки науковців

   УНІАН (Українське незалежне інформаційне агенство новин: належить олігарху Ко – Г. М.) на своїх інтернет-сторінках опублікувало інтерв’ю «Вірусолог Надія Жолобак: вірус «не зацікавлений» в смерті людини, його «завдання» – не вбити, а максимально довго існувати в довкіллі», де сказано таке: «Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН (Національна академія наук – Г. М.) України Надія Жолобак розповіла УНІАН про те, чому темпи поширення коронавірусу не мають дивувати, для кого COVІD-19 особливо небезпечний і що станеться з епідемією в найближчі місяці і роки.

   …завжди слід пам’ятати, що ми живемо в світі вірусів, на «планеті вірусів», де циркуляція – поява і зникнення вірусів – це постійний процес. Тому будуть постійно з’являтися, зникати і знову з’являтися різноманітні нові-старі форми вірусів. Людство завжди жило, живе і буде жити в такому оточенні: ми всі сформовані в ньому. Головне – не панікувати. Я вважаю, що страхи з приводу епідемії перебільшені, а введення тотального карантину не зовсім адекватна реакція. Адже тоді такий же карантин потрібно вводити при кожному спалаху грипу або ГРЗ. Можна запитати: «Чи потрібно рубати руку, якщо її можна просто помити?»  (владні ідіоти, які обговорювали введення не лише карантину, а й навіть надзвичайного стану, ви чуєте?! – Г. М.).  Крім того, потрібно пам’ятати, що в умовах соціального шоку різко зростає формування індивідуального стресового стану, пригнічується робота імунної системи, і це теж призводить до хвороб (виділено Г. М.)» (18 березня 2020 року).

   А 25 березня 2020 року інтернет-видання «НВ» оприлюднило матеріал «Чи можна гуляти під час карантину та чи очікувати покращення ситуації з COVID-19 улітку. Інтерв'ю НВ з авторитетним вірусологом», у якому читаємо: «Докторка медичних наук Алла Мироненко завідує відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН (Національна академія медичних наук – Г. М.) України, до того ж 30 років присвятила вивченню масових інфекційних захворювань. ЇЇ вважають докою у своїй галузі. Саме тому до неї звернувся «НВ» із найголовнішими запитаннями, пов’язаними з коронавірусом.

   Є кілька моделей регуляції поширення COVID-19. Україна обрала модель жорсткого карантину. Наскільки, на вашу думку, вона оптимальна для ситуації з поширенням коронавірусу в нашій країні?

   Треба розуміти, що ми все одно не можемо обмежити і зупинити життя у країні назавжди.  Всі ці зовнішні обмежувальні заходи не приводять до стійкості населення до нового вірусу.  Завдання стоїть   максимально розтягнути процес зараження у часі, щоб кваліфіковано і якісно надати медичну допомогу тим, хто тяжко захворіє. Адже буде багато таких, які захворіють, але не тяжко… Питання у тому, наскільки нас вистачить, наскільки вистачить населення, адже такі заходи дезорганізували країну (виділено Г. М.). Крім того, нам важливо в цій ситуації подумати про засоби захисту для медперсоналу. Бо лікарі теж можуть закінчитися: як і інші люди, вони можуть захворіти, і вже далі нікому буде надавати медичну допомогу…

   Важливо пам’ятати, що карантин не дає імунітету. Імунітет можна отримати двома шляхами   перехворіти й одужати або отримати вакцину. Але вакцинацію робити поки нічим (виділено Г. М.)

   У низці країн карантин уже набув суворих форм, коли вихід людей надвір також обмежений. Прогулянка на відкритому повітрі несе якісь ризики?

   Ці заходи – вже продукт страху, напевно. На вулиці ви не можете заразитися. Там вітер і сонце будуть згубно діяти на вірус. Головне   з хворими надворі не цілуйтеся  (владо, а ти ж робила навпаки: от ідіоти – Г. М.). А гуляти у парку не тільки корисно, а й потрібно, це заспокоює нервову систему, розхитану карантином (виділено Г. М.)».

   І знову – «Вірусолог Алла Мироненко: пік COVID-19 може бути восени» (інтернет-ресурс «РБК-Україна», інтерв’ю за 20 квітня 2020 року): «Якщо говорити про те, що ми зараз маємо – це навіть ще не початок…  Я думаю, що пік може бути восени (виділено Г. М.).

   Але потрібно розуміти, що, по-перше, попереду літо. І я дуже сподіваюсь, що влітку буде трохи легше, тому що в цю пору респіраторні інфекції неактивні. Цьому сприяють різні фактори: сонце, вітер, відчинені вікна. Хоча цей вірус новий і він більш стійкий, ніж, наприклад, вірус грипу. І водночас менш стійкий, ніж інші безоболонкові віруси. Як буде – побачимо…

   Можна запустити транспорт, але за умови, що всі будуть дотримуватися масочного режиму, обробляти руки чи рукавиці… Метрополітен можна було взагалі, мабуть, не зачиняти, але не пускати в метро людей із відкритим обличчям, без маски (чуєш, владо – Г. М.).

   По-друге, треба, щоби люди слідкували за руками, тому що через руки навіть більша ймовірність інфікуватися, ніж через відкрите обличчя. Це, звичайно, якщо в транспорті їде п'ять людей, а не, наприклад, п'ятдесят. Але в будь-якому разі за щільного пасажиропотоку всі повинні бути в масці… 

   Доки вся захворюваність спаде настільки, що буде зустрічатися зрідка й медицина зможе з цими випадками впоратися – може пройти ще два роки. Тому з цим доведеться жити, розуміти, що потрібно користуватися масками і слідкувати за руками (виділено Г. М.)

   До того ж це специфічна інфекція, вона викликає небезпечну пневмонію, і збудник розмножується в нижніх дихальних шляхах. Не завжди можна навіть лабораторно підтвердити випадок інфікування, якщо не вдалося дістати матеріал із нижніх дихальних шляхів.

   Тобто в людини може бути коронавірусна інфекція, але лабораторно це підтвердити неможливо, тому що не вдається взяти глибокий мазок, наприклад. А тому негативний результат – це ще не є гарантія того, що інфекції дійсно в людини немає…

   Насправді, звичайна хірургічна маска працює й захищає. Це ми перевірили в лабораторії під час спеціального експерименту з вірусом грипу, не з коронавірусом. Хоча різниці в даному конкретному випадку немає.

   Вона захищає, але якщо її носити довго, то вона стає волога, і тоді вже невідомо, чи ефективний захист. Тобто треба її частіше змінювати, ніж ті маски, які можна носити з клапаном довше…

   Якщо вона правильно одягнена, зафіксована на носі, то вона захищає, бо створює бар'єр. Окремі вірусні частки зазвичай не присутні в повітрі. Вони присутні в мікрокраплинах слини, слизу, виділень із дихальних шляхів інфікованої людини…

   Геном коронавірусів кажанів на 96% схожий із геномом цього нового коронавірусу. Тому моє бачення, що цей новий людський коронавірус пішов від коронавірусу кажанів (виділено Г. М.)».

                                                             Тепер – думка бізнесу

   27 березня 2020 року Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) ініціювала «Звернення бізнесу до Верховної Ради України»: «Руйнівний вплив гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в світі безпрецедентний…

   …26 березня лідери країн Великої двадцятки (G-20) виступили зі спільною заявою, в якій оголосили готовність вкласти у глобальну економіку більше 5 трильйонів доларів для подолання негативних наслідків пандемії…

   Загроза коронавірусу для таких ринків, що розвиваються, як Україна, ще масштабніша – як у галузі охорони здоров’я, так і в економічному плані. Міжнародні ринки капіталу закрилися для цієї групи країн, і Інститут міжнародних фінансів повідомляє, що з 21 січня 80 мільярдів доларів США було виведено з країн, що розвиваються.

   Хоча Україна вступила в кризу, спричинену вірусом, із золотовалютними резервами в іноземній валюті на суму 27 млрд дол. США, наслідки кризи для України вже мають серйозний економічний ефект, який буде лише посилюватися в наступні дні та місяці. Ситуація з бюджетом критична. За перші два місяці поточного року доходи були недовиконані на 17 млрд грн, за збереження цієї тенденції дефіцит бюджету у 2020 році в двічі перевищить  заплановані 96 млрд грн. Крім того, карантинні заходи в Україні та глобальна економічна криза вже болюче вдарили по бізнесу, і призведуть до різкого скорочення виробництва та податків…Боротьба з розповсюдженням COVID-19 потребує щонайменше понад 200 млрд гривень, хоча ця сума може бути значно більшою (виділено Г. М.).

   До того ж перед урядом стоїть питання виплат зовнішніх і внутрішніх боргів. Якщо погашення внутрішніх боргів можливо буде рефінансувати, то погашення зовнішніх боргів у сумі 3,5 млрд дол. США до кінця року та подвоєння або навіть потроєння дефіциту бюджету до 7 – 10 млрд дол. США означають потребу у  фінансуванні в діапазоні 10 – 13 млрд дол. США (400 – 500 млрд грн). Провідні експерти прогнозують, що у випадку продовження карантину на декілька місяців, та за наявності програми Міжнародного Валютного Фонду (МВФ), ВВП (валовий внутрішній продукт – Г. М.) України у 2020-му році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/дол. США.

   Однак без програми МВФ попередній прогноз ще жахливішийБез підтримки МВФ та інших міжнародних організацій з бюджетними розривами можна впоратись або шляхом різкого підвищення податків, або скороченням видатків бюджету, або вдавшись до друку грошей, вірогідно у поєднанні  з  дефолтом (у перекладі з англійської означає невиконання обов'язків: коли позичальник не виконує свої боргові фінансові зобов’язання перед кредитором – Г. М.) за зовнішнім боргом… Збільшення податків або скорочення бюджетних видатків  (секвестр – Г. М.)  в умовах поточних кризових явищ, призведе до ще більшого пригнічення внутрішнього попиту…  Це призведе до постійної (не тимчасової) втрати робочих місць для близько 500 тис. осіб та збільшення безробіття до рекордних в історії України 12%.  Водночас, масовий друк грошей та дефолт дестабілізують вже і так напружену ситуацію на валютному ринку…Девальвація гривні може сягнути 45  – 65% від поточного рівня, до 50    80 грн/дол. США, а для стабілізації курсу необхідно буде вводити жорсткі валютні обмеження, які поглиблять кризові явища. Знецінення гривні призведе до зростання інфляції до 20    50% та падіння реальних доходів населення принаймні на 30% (виділено Г. М.). Результатом знову стане глибоке падіння економіки та збільшення безробіття, до того ж без перспектив швидкого відновлення через відсутність доступу до ринків капіталу для держави та приватного сектору після дефолту. 

   Враховуючи, що ситуація продовжує розгортатися, кошти МВФ та інших міжнародних партнерів України залишається єдиним джерелом фінансування у найближчий час. Будь-які заклики до оголошення дефолту України мають бути проігноровані

   Найгірше, що може бути – це втратити будь-який доступ до фінансування, зробивши кризу COVID-19 ще тяжчою, ніж вона і так є. Декларуючи дефолт, Україна стане ізгоєм на світовому ринку, і, швидше за все, пройдуть десятиліття перед тим, як країна відновиться. Будь-які розмови про дефолт повинні припинитися негайно…

   Будь-який політик, який схвалює дефолт, неодмінно буде нести відповідальність за його наслідки, за сотні тисяч робочих місць і життя людей, які цей дефолт знищить (хоча Зе й не повівся на дану провокацію, але й не закрив рота Ко та його швондєрам-ідіотам у Зе-владі, котрі говорили про корисність дефолту для України – Г. М.)» (це звернення підписали повноважні представники 8-ми бізнес-асоціацій, котрі представляють найбільших роботодавців України, які сплачують більшість податків до державного бюджету).

   Ну й після цього 31 березня 2020 року «УП» у своїй інформації «Шмигаль про карантин: Україна не може не працювати півроку» наводить ось такі слова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля: «Ми дуже добре розуміємо, що у багатьох людей, у більшості населення України немає фінансової подушки, і немає можливості три місяці просто сидіти вдома. Люди мають заробляти гроші. Економіку треба запускати. Україна також не та багата країна, яка може дозволити собі півроку не працювати і дивитись телевізор на дивані  (виділено Г. М.)».

   Але ж… «Не хлібом єдиним житиме людина…» (Втор. 8:3; Мф. 4:4).

                    Відкрите звернення до керівництва держави щодо політики пам’яті

                                           Національного меморіального комплексу

                                   Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності

   Ми чітко усвідомлюємо ті нові виклики та загрози, які постали перед Україною цього року, розуміємо й підтримуємо необхідність оптимізації людських і фінансових ресурсів для боротьби з економічною стагнацією та епідемією коронавірусу в умовах зовнішньої військової агресії. Утім, реагування на них має посилити консолідацію української нації на засадах загальнолюдських цінностей і національної ідентичності, громадянського активізму й відповідальності, утвердження політики пам’яті та формування культури пам’яті й зрештою привести до перемоги, а не спричинити новий колапс.

   Переконані, що бюджетування у сфері культури, навіть в умовах кризи, має відбуватися на засадах системної підтримки, збереження і зміцнення авторитету та значущості національної культурної спадщини, її ключових галузей та інституцій, а також здобутків і уроків реагування на кризові ситуації, отриманих зокрема завдяки Революції Гідності.

   Позитивний досвід Майдану – здатність українців до об’єднання, солідарності та самопожертви перед загрозою їхній людській гідності, громадянським правам і свободам, незалежності держави – беззаперечний і визнаний в усьому світі факт.  Занепокоєння викликає активізація реваншистських спроб окремих політиків і політичних сил заперечити цю самопожертву та досвід мільйонів – перевернути світ з ніг на голову й тим самим спричинити новий розбрат, послабити громадянське суспільство та державу, що на руку лише загарбницькому режиму Кремля (виділено Г. М.).

   Вважаємо, що такий кризовий час є серйозним тестом для влади й водночас доброю нагодою, щоб підвищити рівень довіри до неї завдяки виваженим, далекоглядним і зрозумілим громадянам крокам. 

   Тож в умовах внесення змін до Державного бюджету, а далі – формування важливих аспектів життєдіяльності країни, закликаємо вас до системної та послідовної реалізації державної політики у сферах правосуддя і збереження національної пам’яті, забезпечивши зокрема:

   1. Об’єктивне, повне і своєчасне розслідування «справ Майдану» і притягнення винних у злочинах до відповідальності…

   2. Політично-правове визнання значення Революції Гідності та системне увічнення подвигу Небесної Сотні й учасників Майдану…

   3. Спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні та Музею Революції Гідності в місті Києві.

   Повне припинення фінансування цих державотворчих проєктів, навіть тимчасове, знівелює вже вкладені державою й суспільством масштабні людські та фінансові ресурси. Це замість економії коштів у перспективі призведе до безповоротної їх втрати (виділено Г. М.).

   Ти чуєш, Зе-владо?! А якщо не чуєш, то згадай про результати Помаранчевої революції і особливо Революції Гідності, коли не хочеш повторити долю бандітского пророССійского рєжіма Януковіча, ніяк не реагуючи на промосковських реваншистів, й читай далі…

                         Думка колишнього російського політв’язня Ігора Козловського

   Це – український вчений, релігієзнавець, історик, який за свою українську позицію відбув 700 діб полону – насправді політичного ув’язнення у застінках захопленого РоССієй Донецька.

   3 квітня 2020 року на сторінках інтернет-видання «УП» появилося інтерв’ю з ним «Игорь Козловский: Россия угрожает Украине больше, чем коронавирус»: «то что сейчас происходит – кризис, проблема, катастрофа?  

   Катастрофа? Да нет! Это – вызов. Подобная эпидемия печальна: гибнет определенная часть людей. Но с другой стороны, любые проблемы нас совершенствуют. 

   Вы, например, отдаете ребенка в школу. Это – дискомфорт для него, невротическое напряжение. У него есть задание – это проблемы, но они, так или иначе, его совершенствуют. И чем взрослее человек, тем больше у него задачка, которую он должен решать. 

   Этот вызов (пандемии – УП) показывает, насколько мы должны солидаризироваться, насколько мы можем организованно встретить проблему сообща… 

   Общества, которые были закрыты для общения, потом гибли и гибли. В том числе от эпидемий… 

   Многие считают, что коронакризис несет угрозу демократии. Как вы относитесь к ужесточению ограничительных мер?

   Тоталитарные системы наводят порядок. Вопрос только, какой ценой и надолго ли. Самая большая ценность – человек. Для того чтобы выйти из пике, в которое мы попадем, нужна как раз рыночная экономика, демократические варианты управления.

   Для развития необходима демократия (виділено Г. М.). Для создания мертвого порядка… нужно определенное ужесточение тоталитарное

   Если поставить рядом пандемию и войну на Донбассе, что, на ваш взгляд, больше угрожает Украине?

   Больше угрожает Украине наш сосед Россия. Наличия такого соседа – посложнее, чем коронавирус, несомненно. 

   Человечество, так или иначе, найдет более эффективные методы борьбы с вирусами. Все это пройдет. Конечно, будут другие вызовы, другие заболевания, мы же живем в реальном мире. Но вот война, которая касается непосредственно Украины, наших земель, жизни наших людей (Зе й Зе-владо, робіть висновки – Г. М.)

  Что посоветуете всем, кто живет сейчас в тревоге?

   Тревога, страх – деструктивные моменты, и должна быть внутренняя психогигиена. Это очень важно.

   Нужно разгружать сознание, помнить, что жизнь у нас одна. Поэтому необходимо наполнять себя разнообразным смысловым, позитивным материалом. Тревожный материал нужно переосмысливать».

   Й далі – не менш цікаве…

                              «Вірус з нами вже до кінця днів». Ще одна думка науковця

   Саме такі страшні слова містить опублікуване інтернет-ресурсом «Новое время» («НВ») 28 травня 2020 року ще одне інтерв’ю зі згадуваною мною вище в розділі «Думки науковців» Аллою Мироненко «Вірус з нами вже до кінця днів». Відомий вірусолог – про другу хвилю COVID-19 в Україні, ризики пом’якшення карантину і надію на вакцину»: «Карантин знімають, але його не можна тримати вічно.Є надія, що люди навчилися думати про свою безпеку і правильно поводитись. Тобто носіння маски і обробка рук   це все з нами ще надовго. Тому що мало, дуже мало хто у нас перехворів (виділено Г. М.). Ми маємо інформацію про хворих в країні і бачимо цифри, але навіть розуміючи, що не всі зможуть і будуть тестуватися, особливо у віддалених і важкодоступних районах, і є деяка кількість неврахованих випадків, – це мало для країни з населенням 38 млн…

   Я була противником закриття метро і говорила, що потрібно вводити масковий режим. Мені відповідали: так, ми розуміємо, але масок же немає. Тепер маски є (виділено Г. М.).

   Метро – не найнебезпечніший вид транспорту, якщо врахувати, що ми проводимо там максимум 40 − 50 хвилин. А зазвичай близько 20 − 25 хвилин. Крім того, в метро є вентиляційна система, яку можна оснастити фільтрами, ці фільтри обробляти і очищати. Всім цим треба займатися. Якщо дотримуватися правил, транспорт не представляє небезпеки.

   Інша справа дитячі садки. Тут мені неспокійно…  Дитсадки завжди були тим місцем, звідки хвороби поширюються навіть без пандемії нового вірусу. Циркуляція респіраторних захворювань  – бич дитячих садків.

   …розмови про пік мене просто розчулюють. Сказати, був пік або його не було, можна тільки після того, як епідемія закінчиться. Або стійко піде на спад. Цього падіння ми не бачимо  (підтвердженням чому є найвищий показник захворюваності 13 червня 2020 року – 753 людини – за весь період епідемії коронавірусу в Україні – Г. М.)

   Уже зрозуміло, що довгий інкубаційний період захворювання і стерті форми  перебігу хвороби не дають нам надії на те, що цей вірус можна буде якось викорінити. Тобто він з нами вже до кінця днів.  Якщо, наприклад, у SARSв 2002 – 2003 роках був виражено важкий перебіг хвороби, то цей вірус буде спокійно і нескінченно довго переміщатися по планеті в своїх безсимптомних формах (виділено Г. М.). Подивимося, що буде з вакциною. Якщо з’явиться вакцина, яка буде ефективна, і люди будуть мати імунітет після вакцинації, – це прекрасна звістка. Тобто в дитинстві людина, наприклад, зіткнеться з цим вірусом, легко його перенесе і матиме імунітет, а далі вже їй нічого не страшно. Це такий оптимістичний прогноз. Але хвороба нікуди не дінеться…

   Це РНК-вірус, а вони зазнають значних мутацій. Навіть зараз, коли є карантин і немає активного авіасполучення між країнами, ми бачимо, що існують європейські кластери мутацій і, наприклад, американські. На жаль, поки немає даних, що мутації призвели до зміни властивостей вірусу в бік полегшення симптомів, які він викликає, але, що важливо, він досі вловлюється тестами ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція – Г. М.), і це хороша інформація. Значить, антигенні сайти вірусу не зачеплені і теоретично вакцина створювана. Але на практиці потрібно почекати…

   За два з половиною місяці карантину в Україні від коронавірусу померло 600 з гаком людей. Якщо подивитися статистику за пневмоніями за чотири місяці, то буде 1200 випадків за загальною статистикою. Від грипу, можливо, і більше людей помирає. В цей відносно спокійний сезон підтверджених смертей від грипу було близько 80. У 2015    2016 роках, коли грип був важким і стаціонари були забиті хворими, від грипу померла 391 особа. Тобто я не бачу якоїсь підвищеної смертності від коронавірусу в Україні, але це не тому, що вірус безпечний, а тому що інфікованих мало.

   Ми просто закрилися і сховалися, але вірус нікуди не подівся. Ми навчилися поводитися, носити маски, обробляти руки, і це вже великий плюс…

   Після того як перехворіє 80% населення можна буде зітхнути і спати спокійно.  До цього захворюваність триватиме, регулювати можна тільки її темп. Якщо буде вакцина, то все спроститься. Інше питання, що вакцину доведеться чекати навіть після початку промислового виробництва, забезпечити весь світ не так-то легко, а Україна далеко не в першій десятці країн, де таку вакцинацію вироблять…

   Наш карантин був жорсткий, але все ж демократичний (можливо демократичний, бо не було жорсткого контролю за його недотриманням, оскільки поліція, мабуть, розуміла незаконність його введення, про що мною вже говорилося угорі – Г. М.)  Я думаю, карантин був введений вчасно (чимало лікарів думають, що спізнилися на 7 – 10 днів – Г. М.)  для того, щоб підготувати медичну систему до прийому хворих і навчити людей новим стандартам життя з вірусом. Тепер наше завдання   вийшовши з карантину, розуміти, навіщо він нам був потрібен і як правильно поводитися.

   …нам доведеться міняти свою соціальну поведінку, носити маски та регулярно мити руки ще кілька років точно…

   До другої хвилі насамперед повинна бути готова система охорони здоров’я, ми бачимо, що майже кожен день значний відсоток тих, що заразилися   це медики…  Щодо  звичайних людей, рекомендації все ті ж: ми не повинні сприймати ослаблення карантину як зникнення хвороби   вона є

   Маска повинна бути хірургічною, тришаровою, зробленою зі спеціального синтетичного матеріалу. Він має електростатичні властивості, які не дозволяють вірусам проникати крізь маску і відштовхують дрібні частинки слизу, де вірус життєздатний…

   Саморобні тканинні маски, якщо людина їх тільки в громадських місцях використовує, то нічого страшного, в них вона точно не торкнеться обличчя, і це вже великий плюс. Краще все ж, щоб вони були тришаровими, але навіть в такому варіанті від мікрокрапель, на відміну від хірургічної маски, вони не захищають. Їх потрібно часто міняти і не носити довго (виділено Г. М.)».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте