Яке ж Зе-лицемірство!

   29 лютого 2020 року інтернет-ресурс «Укрінформ» розмістив повідомлення «Бородянський передав Варфоломію привітання від Зеленського», де зазначено: «Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський передав Вселенському Патріарху Варфоломію вітання від Президента України Володимира Зеленського з 80-річчям…

   Привітати Вселенського патріарха до Стамбула з Києва прибула українська делегація, у складі делегації – Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський (він уже не Міністр – Г. М.), заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар, голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

   29 лютого Вселенському Патріарху Варфоломію виповнюється 80 років».

   У цьому ж інформаційному повідомленні «Укрінформ» розмістив світлину із зображенням тексту вітання на бланку Президента України, процитую його повністю:

                                                                                                            «29» лютого 2020 року, м. Київ.

                                                                  Ваша Всесвятосте!

   Від імені українського народу та від себе особисто сердечно вітаю Вас з нагоди Вашого ювілею.

   З великою вдячністю хочу відзначити Ваш неоціненний внесок у глобальний захист миру, гідності, свободи та життя.

   Пишаємося зв’язком тисячолітньої давнини, який поєднав Україну з Константинопольським престолом і завдяки якому наша держава стала частиною християнського світу. Ці взаємини зі Вселенською церквою мали великий вплив на хід історії нашого народу і їх наслідки зберігають важливість до сьогодні.

   Хочу запевнити Вашу Всесвятість у готовності й надалі зміцнювати відносини України зі Вселенським патріархатом.

   Дуже вдячний Вам особисто за беззастережну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, нашої незалежності та духовної свободи. Ваша Всесвятість може розраховувати на підтримку України як надійного союзника у Вашій високій місії.

   Бажаю Вашій Всесвятості міцного здоров’я, сили і повсякденної Божої опіки.

   З глибокою повагою, (підпис) Володимир Зеленський.

Його Всесвятості

Архієпископу Константинополя – Нового Риму,

Вселенському Патріарху

Варфоломію

м. Стамбул».

   А ось що повідомив Олександр Ткаченко: «Разом з Володимиром Бородянським передали Його Всесвятості вітання від Володимира Зеленського та Дмитра Разумкова, побажали міцного здоров’я та мужності на шляху до єднання православ’я в Україні та світі.

   Патріарх в доброму гуморі та радий буде при першій нагоді завітати до Києва. Каже, що незабаром варто очікувати визнання ПЦУ іншими православними церквами. Останньою буде Москва, за його словами)

   p. s. Все за грецькими традиціями – без пафосу та урочистостей» (Facebook, 29 лютого 2020 року).

   Звісно, що з наведених вище трьох документів центральним є Зе-вітання на адресу Вселенського Патріарха, тому зупинюсь на його аналізі…

   Ну, по-перше, тексту цього вітання немає на сторінках Офіційного інтернет-представництва Президента України, хоча там нерідко можна зустріти менш вагомі інформаційні повідомлення.

   По-друге, у Конституції України не вживається термін «український народ», як написано в Зе-вітанні, а застосовується визначення «Український народ» згідно її преамбули, підкреслюю «Український» з великої літери «У», а не з малої «у», тобто автор(и), що писав(ли) даний вітальний текст не знають Конституції України, бо мав(ли) би написати «Український народ».

   І по-третє й найважливіше, Зе-вітання не містить навіть згадки про Томос, не кажучи вже за безмежну подяку Вселенському Патріарху Варфоломію, адже саме завдяки йому, попри величезні зусилля української сторони для його здобуття та шалений спротив цьому РоССіі, він був наданий УПЦ (ПЦУ), але що ж хотіти від Зе, котрий Томос називав термосом, про що йдеться в моєму матеріалі «Зе чи Пе?», хоча якраз Томос про автокефалію УПЦ (ПЦУ) свідчить уже й про духовну незалежність України від Москви – Московського Патріархату, після того як Київ 1991-го року відновив свою політичну незалежність від Москви (моя робота «Наболіле! До 28-ї річниці незалежності України…»змальовує дивні особливості Зе-відзначення цього найважливішого українського свята), і, до речі, й від Константинополя – Вселенського Патріархату теж.  

   Україна чекала Томосу 1031 рік, щоби позбутися залежності Київської Митрополії від Константинопольського Патріархату, який її, Митрополію, створив, та 333 роки, щоби звільнитися ще й від незаконної підпорядкованості Московському Патріархату (моє дослідження «1031 й 333, або Русь-Україна – незалежна: і політично, і духовно!» детально розповідає про цей складний шлях до здобуття Українською Православною Церквою (Православною Церквою України) автокефалії). Вірю, що з Божою допомогою Київська Митрополія УПЦ (ПЦУ) стане Київським Патріархатом, але не все одразу: спочатку ПЦУ після отримання Томосу має закріпитися на релігійній карті світу.

   Та, як свідчить Зе-вітання, Зе байдужий до Томосу: ось у цьому й полягає його страшна дволичність: привітати Вселенського Патріарха Варфоломія з його днем народження, але при цьому не розмістити текст вітання на сторінках Офіційного інтернет-представництва Президента України і у вітанні не подякувати Його Всесвятості за Томос – другий за важливістю для України документ після Акту проголошення незалежності України!

   Яке ж Зе-лицемірство!

   Тому й чиняться різними чиновниками усілякі перешкоди переходу вірних від РПУвУ до УПЦ (ПЦУ), а для тих, хто вже перейшов – зволікання з перереєстрацією.

   Українська, звісно справді українська – не промосковська, православна громадо, роби висновки, аби з нашою ПЦУ Зе не водив українців навколо пальця так, як оповідає моя праця «Окупація без зазначення окупанта, або Зе продовжує українцям пудрити мізки після заглядання в очі Путіну…»!

   Далі читаємо статтю «Архієпископ Кіпру Вселенському Патріарху: Ви не самі», опубліковану інтернет-виданням «Orthodox Times» («Православні часи») 8 березня 2020 року (переклад Оксани Манчуленко): «Ви не самі, і ми не збираємось залишати Вас на самоті», – сказав Архієпископ Кіпрський Хрисостомос Вселенському Патріарху під час святкування Патріаршої співлітургії в Патріаршій церкві святого Георгія на Фанарі.

   Кілька днів після зборів Предстоятелів в Аммані (столиця Йорданії; мова йде про неформальну, бо скликати Предстоятелів Православних Церков має право тільки Вселенський Патріарх як перший за честю, абсолютно неформатну зустріч, ініційовану Московскім Патріархом Кіріллом й скликану, після переговорів у Москві з Кіріллом і Путіним, Єрусалимським Патріархом Феофілом ІІІ, до котрих, окрім них двох, долучилися Сербський Патріарх Іриней та Глава малочисельної Церкви Митрополит Чеських земель і Словаччини Ростислав, який сам має проблеми зі своїм визнанням Предстоятеля, – союзники Патріарха Кірілла, а Румунська й Польська Православні Церкви надіслали лише своїх представників-спостерігачів: таким чином із усіх 15-ти автокефальних Православних Церков прибуло тільки 4 церковні Предстоятелі, засвідчивши цим самим поразку Кірілла із рахунком 4:11 у його намаганні добитися невизнання автокефалії УПЦ (ПЦУ), яку вже визнали Вселенський Патріархат, Елладська (Грецька) Православна Церква – Церква (Греції) Еллади і другий за честю й старшинством після Вселенського Александрійський Патріархат, здійснити розкол Вселенського Православ’я та поставити на його чолі замість Константинополя Москву – Г. М.), де вони оскаржували привілеї Вселенського престолу, Архієпископ Кіпрський наголосив: «Нічого не можна оскаржувати. Якщо ми оглянемось у минуле, то немає Церкви, яка б не отримала користі від Вселенського Константинопольського Патріархату. Крім того, саме Вселенський Патріархат створив нові Церкви. Це  неуцтво говорити щось інше (виділено Г. М.)… Вселенський престол Константинополя несе канонічну відповідальність за життя. Ви, Вселенський Патріарх, це той, хто чинить багато жертв і несе на собі важкий Хрест усіх обов'язків православного світу», – додав він.

   Окрім того, Архієпископ Кіпрський також посилався на дискусії про нову співпрацю між Православними Церквами з метою збереження єдності. Він сказав: «Якби у нас не було Першого в Православній Церкві, ми б шукали його. У нас є Перший, але є рівність. Православна Церква обрала його».

   У свою чергу, Вселенський Патріарх Варфоломій посилався на питання автокефалії Православної Церкви України. Він сказав: «Будь-яке опонування справі автокефалії Православної Церкви України не є канонічним. Однак є такі, хто має намір завдати шкоди новоствореній Православній Церкві України з метою створення світської установи, яка, з одного боку, діятиме на противагу церковним принципам та традиціям, а з іншого – буде служити іноземним інтересам в явному протиріччі з православною еклезіологією та соборним характером Православної Церкви» (виділено Г. М.).

   Патріарх Варфоломій пояснив, що рішення про надання автокефалії Православній Церкві України «виявило канонічну відповідальність Вселенського престолу і розкрило канонічні рішення, прийняті на Вселенських Соборах», і що «це вже давно вони застосовуються». «Визнання автокефалії Православної Церкви України іншими Православними Церквами є основною умовою досягнення єдності з православним світом», – підсумував він».

   Й тут особливу увагу треба звернути на слова Вселенського Патріарха Варфоломія: «Будь-яке опонування справі автокефалії Православної Церкви України не є канонічним (для світського середовища: не є законним – Г. М.). Однак є такі, хто має намір завдати шкоди новоствореній Православній Церкві України з метою створення світської установи, яка… буде служити іноземним інтересам…»!

   Цікаво, Зе, зважаючи на його лицемірство з вітанням Його Всесвятості, часом не знає, «хто має намір завдати шкоди» УПЦ (ПЦУ)?!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте