1031 й 333, або Русь-Україна – незалежна: і політично, і духовно! Ч. 2

   Читайте початок статті.

                                        Томос про автокефалію УПЦ (ПЦУ)  – це  ще один

                                               Акт проголошення незалежності України!

   Президент України Петро Порошенко у своїй колонці «Тримати штурвал», оприлюдненій веб-сайтом журналу «Новоє врємя» («НВ») 1 січня 2019 року, наголосив: «Вовків імперіалізму потрібно вміти вираховувати, навіть якщо вони в овечих шкурах. Про це у своєму Погляді на всесвітню історію писав ще Джавахарлал Неру, один із лідерів індійського руху за незалежність. Для України, постколоніальної країни, яка не завершила боротьбу за свободу від колишньої метрополії, така установка надзвичайно важлива. Росія мертвою хваткою вчепилася у свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як розгалужений канал впливу.Російська Православна Церква   частина політичної системи РФ. Сам Путін порівняв РПЦ з ядерною зброєю (виділено мною – Г. М.).

   Було б злочином дивитися на все це крізь пальці. Переговори про автокефалію почалися кілька років тому й у 2018-му вийшли на фінішну пряму. Вселенський Патріарх Варфоломій і Синод прийняли рішення про незалежну українську церкву, відкинувши всі претензії Москви на Україну, як канонічну територію РПЦ.

   Томос про автокефалію   немов ще один Акт проголошення незалежності. Його варто розглядати як найвагомішу частину державної стратегії. Її суть найточніше передає поєднання двох крилатих фраз Миколи Хвильового: «Геть від Москви! Дайош Європу  (його клич описує мій лютневий 2012 року матеріал «Старі гримаси нового обличчя російської демократії»: виділення й примітка мої – Г. М.)».

   Тим більше, що після тієї знаменної події – Помісного Об’єднавчого Собору в столиці України Києві – Вселенський (Константинопольський) Патріарх Варфоломій 4 січня 2019 року «закликав Патріархів та архієпископів автокефальних православних церков підтримати надання автокефалії Православній церкві України…

   «Реалізація всіх [наших] зусиль очікується 6 січня, в день Богоявлення, на якому ми маємо намір надати Томос (у перекладі з грецької означає різновид декрету, послання, указу глави помісної православної церки в окремих вагомих питаннях церковного устрою, котрий є більш поважно-урочистішим за інші вказані тут документи – Г. М.)  про автокефалію (при перекладі із грецької буквально означає сам голова, себто сам собі керівник, а для церкви це значить, що вона є незалежною, помісною, самокерованою очолюваною архієпископом, митрополитом чи патріархом часткою Вселенського Православ’я – Г. М.) і провести спільну службу з предстоятелем автокефальної православної церкви [України]», – йдеться у листі Вселенського Патріарха Варфоломія до Патріархів і архієпископів автокефальних православних церков (виділено мною – Г. М.)

   «Якщо ми вирішимо ігнорувати наших братів, які переживають моменти агонії в Україні, ми не будемо мати ніякого виправдання у судний день», – наголосив Варфоломій» («УП»: «Варфоломій закликав православних Патріархів визнати автокефалію української церкви», 4 січня 2019 року).

   В свою чергу із цієї нагоди 4 січня 2019 року Петро Порошенко підписав два Укази Президента України, відповідно –

   № 1/2019 «Про нагородження орденом «За заслуги»:

   «За визначний особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України, піднесення авторитету православ'я у світі, багаторічну діяльність з утвердження ідеалів духовності, милосердя і міжконфесійної злагоди постановляю:  

   нагородити орденом «За заслуги» І ступеня ВАРФОЛОМІЯ (АРХОНДОНІСА) – Вселенського Патріарха, архієпископа Константинополя – Нового Риму» та

   № 2/2019 «Про відзначення державними нагородами України»:

   «За визначну діяльність, спрямовану на зміцнення авторитету православ'я у світі, утвердження ідеалів духовності і милосердя, вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України постановляю:

   нагородити орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня

ЕЛПІДОФОРОСА (ЛАМБРІНІАДІСА) – митрополита Бурського, іпертима та екзарха Віфінії,

ЕММАНУЇЛА (АДАМАКІСА) – митрополита Галльського;

   нагородити орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня

ДАНИЇЛА (ЗЕЛІНСЬКОГО) – архієпископа Памфільського і Західної єпархії Української православної церкви в США, екзарха Вселенського Патріарха в Україні,

ІЛАРІОНА (РУДНИКА) – єпископа Едмонтонського і Західної єпархії Української православної церкви Канади, екзарха Вселенського Патріарха в Україні;

   нагородити орденом «За заслуги» III ступеня

АМФІЛОХІЯ (СТЕРГІУ) – митрополита Адріанополіса, директора представництва Вселенського Патріархату в Афінах,

ВАРФОЛОМІЯ (САМАРАСА) – митрополита Ізміра,

ГРЕГОРІОСА (ФРАГКАКІСА) – Патріаршого диякона, заступника Головного секретаря Святого і Священного Синоду Константинопольської православної церкви Вселенського Патріархату,

ІОАННА (ЗІЗІУЛАСА) – митрополита Пергамського» (дані високі державні нагороди Президент України Петро Порошенко вручив нагородженим особам 5 січня 2019 року у місті Стамбул (Константинополь, Фанар (історичний район Стамбула, де знаходиться Патріарший храм святого Георгія – резиденція Вселенського (Константинопольського) Патріарха, архієпископа Константинополя – Нового Риму: грецькою буквально означає світильник, ліхтар) під час офіційного прийняття з нагоди підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм; зі своєї сторони, на цьому ж прийнятті, Вселенський Патріарх, архієпископ Константинополя – Нового Риму Його Всесвятість Варфоломій нагородив Петра Порошенка пам’ятною медаллю – хрестом Панагія Паммакарістос).

   Так само 4 січня 2019 року довгоочікуваний для українського православ’я Томос, про котрий говорив вище Вселенський Патріарх Варфоломій, ієромонахом Лукою (Лукасом) був доставлений до резиденції Вселенського Патріархату, розміщеній у Константинополі – нинішньому Стамбулі, де «Вселенський Патріарх Варфоломій прийняв… іконописця та каліграфа, ієромонаха Луку з монастиря Ксенофонт, що на Афоні, який привіз виготовлений ним документ» («УП»: «Виготовлений на пергаменті афонським іконописцем Томос для ПЦУ вже на Фанарі», 5 січня 2019 року).

   «Отець Лукас – найвідоміший Афонський художник і каліграф – подарував Його

             

Всесвятості пергамент з каліграфією Томоса для автокефальної церкви в Україні, написаний ним від руки» (виділено мною – Г. М.), – повідомили у Бігорському монастирі (Македонія)», – як інформує інтернет-видання «Радіо Свобода» 5 січня 2019 року у своїй замітці «Томос для Православної Церкви України написав каліграф з Афону».

   Того ж таки 5 січня 2019 року «у Стамбулі відбулося підписання Томоса про автокефалію Православної Церкви України.  Документ підписав Вселенський Патріарх Варфоломій у Патріаршому храмі святого Георгія на території Вселенського Патріархату.

   Перед підписанням відбулася молитва українською мовою – усі присутні мали змогу прослухати тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України  (українську церковну делегацію очолив Митрополит Епіфаній, до котрої, зокрема, ще ввійшли Митрополити Михаїл (колишня УПЦ КП), Симеон та Олександр (з УПЦ МП), архієпископ Євстратій (Зоря), колишня УПЦ КП) й ще із десяток служителів церкви – Г. М.).

   Також молитву прочитав Варфоломій.

                                

                  01.05.19, Signing of the Tomos of Autocephaly of the Orthodox Church in Ukraine.

                                                               Courtesy of N. Manginas.

   Потім розгорнули сувій з Томосом… і Варфоломій підписав його (виділено мною – Г. М.)» («УП»: «Варфоломій підписав томос для Православної Церкви України», 5 січня 2019 року).

   «…вхід у Патріархію та до храму… був вільний для всіх… Якщо у звичний день на вході просто сидить охоронець, то цього разу була поліція. Жодних рамок чи металошукачів – просто дуже ліберальний огляд речей відвідувачів. Охоронці Президента в середині храму були біля Порошенка…

   Під час вітального молебню перед підписанням Томосу Петро Порошенко сидів на одному з найпочесніших крісел. Журналісти тримали довгий мікрофон біля нього, щоб записувати слова Патріарха…

   В якийсь момент Порошенко повернувся і посміхнувся журналістам, сказавши, що все

                     

              Це фото «BBC News Україна» одні охрестили «знімком дня», інші – «знімком року».

нормально. В цей момент його й зловили – …на фоні церемонії підписання Томосу.

   Томос, написаний грецькою мовою, спочатку зачитали, потім пергамент розкрутили перед Патріархом Варфоломієм й він його підписав.

   Це викликало справжній фурор у храмі. «Слава Ісусу Христу – Навіки Слава!», пролунало під куполом. І тут українські церковники імпровізовано затягнули колядку «Нова радість стала!», – повідомило інтернет-видання «ВВС News Україна» 6 січня 2019 року своїм матеріалом «Автокефалія, бандерівці та сварки з журналістами: як Епіфанію дали Томос».

   Й одразу ж Надзвичайний i  Повноважний Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга оприлюднив «переклад підписаного Вселенським Патріархом Варфоломієм І у присутності Президента України Петра Порошенка та його дружини пані Марини і Митрополита Київського та усієї України Патріаршого і Синодального Томосу про надання автокефалії Православній Церкві України» (Twitter: Andrii Sybiha, 5 січня 2019 року), але текст Томосу буде подано нижче після його вручення Митрополиту Епіфанію й офійного оприлюднення Вселенською Патріархією на своєму веб-сайті 14 січня 2019 року англійською, грецькою та українською мовами.

   Нарешті знаменна історична подія для вього українства і православного світу звершилася, підтвердженням чому є…

                       Звернення Його Всесвятості Патріарха Вселенського Варфоломія

                      до Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія:

   «Ваше Блаженство Митрополите Київський та всієї України Епіфаніє,

   світло і радість, мир і єдність переповнюють сьогодні святу Церкву України, яка у Ваші руки, Ваше Блаженство, отримує Томос про своє офіційне визнання та декларацію як Автокефальна Церква, що підносить її до рівня чотирнадцяти Церков-сестер, які складають «повноту» нашої святої Православної Церкви (виділено мною – Г. М.).

   Побожний Український нарід чекав цього благословенного дня цілих сім століть. І ось, для нього також прийшла пора, так само, як і для багатьох інших Православних народів, щоб насолоджуватися священним даром визволення та незалежності, стаючи вільним від будь-якого зовнішнього тиску і втручання, які досить часто були не на користь власної ідентичності.

   Ваше Блаженство, Ви мали повне право просити та вимагати автокефалії.Це було право і привілей Вашої Константинопольської Церкви-Матері дарувати вам статус автокефалії (виділено мною – Г. М.). Ми щиросердно молимося, що Ви докажете, що є гідними цього дару й занурите себе, як улюблені побратими інших Церков-сестер у все-Православну єдність та співпрацю, а також у нашу спільну присутність і працю у сучасному світі, який є спраглий невичерпних духовних скарбів Православ’я.

   Сьогодні, з благодаті Господньої, ми реалізовуємо відновлення до спілкування-причастя мільйонів вірних на Вашій землі, які раптово опинилися поза канонічністю та спілкуванням, не маючи у тому своєї вини. Проте, Константинополь зібрав і прийняв їх, як їхня справжня матір – та сама Церква, яка колись привела їх до Християнського хрещення, – на відміну від їхньої мачухи (виділено мною – Г. М.). Зрештою, ніколи з жодним народом чи нацією Константинополь не поводився як мачуха протягом всієї своєї довгої й часом хвилюючої історії. Ця Церква бідних Христа завжди спорожняла себе, радо жертвуючи частинами своєї юрисдикції, зменшуючи себе заради того, щоб служити потребам і інтересам своїх дітей.

   Ваше блаженство, дорогий брате,

   у цей надзвичайний та історичний день, у Священному Центрі Православ’я стоять і святкують з нами князь Володимир й свята Ольга разом з усіма святими нащадками прославленої Української землі, а також усі прибічники і прихильники прав Вашого Українського народу й справедливості на загал, а також прав людини та особливо релігійної свободи для всіх людей і народів (виділено мною – Г. М.). Всі вони присутні в дусі й молитві, розділяючи нашу радість і втіху.

   Ми вітаємо почесну присутність серед нас у цю священну хвилину глави України, Високоповажного пана Президента Петра Порошенка, який так сильно мріяв побачити цей великий і славний день, висловлюючи найглибші жагу, молитви й прохання свого народу насолоджуватися їхніми свободою та незалежністю.

   Ми висловлюємо вдячність, подяку і благословення Церкви-Матері усім Вам. Ця Церква міста Костянтина завжди буде на Вашій стороні, сподіваючись, молячись та працюючи для Вашого зростання й розвитку у Христі, а також для стабільності новоутвореної Православної Автокефальної Церкви України.

   Христос посеред нас!», – подано мною відповідно до наданого речником тодішнього Голови Верховної Ради України Андрія Парубія Андрієм Ковальовим перекладу тексту промови Вселенського Патріарха Варфоломія після підписання ним Томосу (Facebook: Andriy Kovalov, 5 січня 2019 року).

   Далі була виголошена…

                               Промова Митрополита Київського і всієї України Епіфанія

                            на церемонії підписання Патріаршого і Синодального Томосу

                                  5 січня 2019 року (Патріарший храм св. Георгія, Фанар):

   «Ваша Всесвятосте кір кір Варфоломій, Архієпископе Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх, Предстоятелю Великої Христової Церкви, яка для багатьох народів, і серед них для українського народу, стала Матір’ю, через проповідь та купіль хрещення понад тисячу років тому народивши наших праотців від води і Духа для вічного життя!

   Улюблені у Христі співбрати-архієреї, побожні клірики та миряни, що зібралися у цей урочистий і хвилюючий момент! Ваша Високоповажносте Президент України Петро Олексійович Порошенко та всі, хто представляє Українську державу і всі присутні!  

   Пам’ятаючи настанову апостола Павла: «Завжди радійте. Безперестанно моліться. За все дякуйте: бо така щодо вас воля Божа у Христі Ісусі» (1 Солунянам 5:16-18) – ми, хто прибув сьогодні з Києва, з України, до цього благословенного Богом великого і славного Міста, яке в нашій слов’янській традиції віддавна іменується Царгородом – з благословення Вашої Всесвятості у кафедральному храмі святого великомученика Георгія звершили подячну молитву. Адже Бог дає «усьому життя і дихання, і все» (Діяння 17:25) – тому обов’язок наш найперший дякувати Йому. І якщо щодня дякуємо Богові за кожну мить життя, і за кожен подих, і за всі інші незліченні благодіяння до нас – то тим більше маємо дякувати Йому з такої особливої нагоди, як та, що зібрала сьогодні всіх нас у Вселенській Патріархії.

   Ми піднесли ці подячні молитви рідною нам українською мовою, засвідчивши цим також і те, що Помісна Церква нашого народу, як і Помісні Церкви інших слов’янських народів – є плодом благословенної праці рівноапостольних Кирила і Мефодія. Згадані святі брати були послані від Великої Христової Церкви і від цього Міста на працю проповіді та багато потрудилися для того, щоби народи слов’янські рідною для них мовою почули Божественне Євангеліє і священні молитви Богослужінь. Серед інших Церков плід їхньої праці – і наша Церква, і це також підкреслює зв’язок Церкви-Матері з нами – її Дочкою.

   Сьогодні Ваша Всесвятість покликали нас прибути з України та зібрали всіх тут для того, щоби довершити справу, витоки якої лежать у глибині віків. Адже Патріарший та Синодальний Томос, підписання якого тут відбувається, для всієї повноти Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви проголошує, що народжена понад тисячу років тому в хрещальних водах річки Дніпро Церква – зросла і утвердилася для самостійного, автокефального бутя (виділено мною – Г. М.).

   Як діти, коли зростають, розпочинають самостійне життя, але ніколи не забувають про батьків своїх, адже це є природний закон і Сам Бог сказав: «Шануй батька твого і матір твою, щоб тобі було добре і щоб продовжилися дні твої на землі» (Вихід 20:12) – так і наша Церква-Дочка ніколи не забуватиме всього, що дала нам Церква-Мати від часів давніх і дає аж дотепер, жертовно проголошуючи для всієї Повноти Православ’я, що у Священні Диптихи входить нова Церква-Сестра Українська.

   Складний був шлях до сьогоднішнього благословенного дня. Але саме таким – складним і скорботним – є шлях правди. Бо ми знаємо з Писання, що «багатьма скорботами належить нам увійти в Царство Боже» (Діяння 14:22).

   Сьогодні, дякуючи Богу, дякуючи Церкві-Матері, особливо хочу подякувати Вашій Всесвятості, а також Преосвященним архієреям – членам Святого і Священного Синоду, подякувати уповноваженим Вашою Всесвятістю та Синодом ієрархам – Митрополиту Галльському Еммануїлу, Архієпископу Памфілійському Даниїлу та Єпископу Едмонтонському Іларіону – за всю працю, здійснену для того, щоби цей благословенний день настав.

   Ваша Всесвятосте!

   Ви, як перший серед православних ієрархів, в силу свого служіння несете особливу відповідальність утверджувати канонічний порядок, підтримувати єдність та мир. На Вашу Всесвятість канонами та традицією покладено обов’язок, з Божою допомогою, розв’язувати такі питання церковного життя, для яких часто немає ані прикладу, ані аналогії, і тому необхідні особлива мудрість, наполегливість і сміливість, щоби йти першим та іншим вказувати вірний шлях (виділено мною – Г. М.). Ми дякуємо Вам за те, що Ви маєте всі ці необхідні якості для звершення такого відповідального служіння і ніколи не припинимо підносити за Вас наші молитви до Бога. Нехай Господь щедро і стократно подає Вам Свої милості – за всі добрі справи, які Ви звершили і далі звершуватимете для побожного українського народу та для Церкви.

   Також хочу засвідчити нашу подяку Президенту України Петру Олексійовичу Порошенку і всім, хто разом з ним і під його керівництвом трудився і трудиться для того, щоби допомогти нам звершити мрію поколінь українських православних ієрархів, кліриків, ченців та мирян – мати єдину помісну автокефальну Православну Церкву. Ім’я Ваше, пане Президент, навіки увійде в історію українського народу і Церкви – поруч з іменами правителів наших князів Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Костянтина Острозького та гетьмана Івана Мазепи.

   Ваша Всесвятосте!

   Ми з трепетом і піднесенням чекаємо завтрашнього дня, коли Вами буде вручено підписаний сьогодні Патріарший та Синодальний Томос і це велике історичне діяння та наше єднання будуть скріплені співслужінням Святої Божественної Літургії, Причастям Тіла і Крові Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Всім відомо, що у Давній Церкві події Різдва Христового та Богоявлення святкувалися разом в один день – 6 січня. І мабуть символічним є те, що така велична подія, як всеправославне проголошення автокефалії для нашої Церкви, долаючи відмінність у календарях, завтра з’єднає радість цих двох величних і спасительних Свят, особливо помноживши її для побожного українського народу. Богу нашому слава на віки віків! Іс пола еті, Панагіотате Деспота!

   (частину промови було виголошено грецькою мовою)», – викладено мною згідно тексту на Facebook-сторінці Православної Церкви України від 5 січня 2019 року. 

   Після промови МитрополитаКиївського і всієї України Епіфанія слово мав Президент України Петро Порошенко.

                           «Нарешті Господь послав нам Православну Церкву України…»

   Він, зокрема, сказав: «Ваше Всесвятосте, Ваше Блаженство, Ваші Високопреосвященства, Ваші преосвященства, пані і панове. Дорогі українці, які сьогодні дивляться нас зараз в Україні і по усьому світові, які тисячі років чекали цієї події. Слава Богу! Бо без Божої волі ця подія була б неможлива…

   Велика подяка Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за його віру.  

   Ваше Всесвятосте ці оплески лунають зараз по усьому світу…

   Я хочу подякувати Святійшому Синоду, Собору Вселенського Патріархату, я хочу подякувати кожному ієрарху, який поставив підпис під зверненням до Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві України», – також сказав Президент.

   Глава держави висловив слова подяки Верховній Раді України і голові парламенту Андрію Парубію, кожному депутату, який проголосував за підтримку звернення Президента до Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві України.

   «І, головне, – я хочу подякувати мільйонам українців по усьому світу, які відгукнулися на заклик молитися – молитися, щоби Церква відбулася. Вашими молитвами це стало можливим», – особливо відзначив Петро Порошенко…

   Президент приєднався до слів подяки патріаршим екзархам, зазначивши, що їх зусилля в цьому питанні важко переоцінити» (офіційний веб-портал Полтавської обласної державної адміністрації: «Нарешті Господь послав нам Православну Церкву України – Петро Порошенко на церемонії підписання Томосу», 5 січня 2019 року).

   Трішки згодом, того ж таки 5 січня 2019 року, Петро Порошенко у своєму Facebook-повідомленні «Церемонія підписання Томосу» написав: «Серед 15 зірок автокефальних православних церков з’явилася українська зірочка!

   Після того, як золоті чорнила підпису Його Всесвятості Патріарха Варфоломія лягли на текст Томосу, завтра, після його вручення, постане Автокефальна Православна Церква України – церква, яка демонструє любов і забезпечує єдність держави.

   Дякую Його Всесвятості Варфоломію за Віру, Любов до України та нашого народу, мужність розпочати процес надання Автокефалії Православній Церкві України, завершення якого ми святкуємо в ці дні.

   Мільйони українців по всьому світу молилися за постання Єдиної Помісної Православної Церкви. Покоління українців мріяли про цей історичний день. Молюсь, щоб наша церква продовжувала об’єднувати українців!

   Слава Богу!

   Слава Україні!» (за неї, за нашу рідну Батьківщину треба постійно молитися, а моя стаття «Молитва за Україну» підкаже, як це робити).

   Фінальним акордом цієї знаменної історичної події для вього українства й православного світу – підписання 5 січня 2019 року Вселенським Патріархом Варфоломієм Патріаршого і Синодального Томосу надання автокефального церковного устрою Православній Церкві в Україні – стане наступний день…

  Читайте продовження статті  Ч. 3

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте