Чим Україна лякає Північну Корею? Або Україна має законне право на володіння ядерною зброєю та відновлення ядерного статусу! P. S.

   Читайте початок статті, Ч. 2.

   Інтернет-ресурс «Радіо Свобода» 18 лютого 2019 року розмістив інформацію  «Сюрприз для Росії. Київ має право будувати ракети, які забороняв Договір РСМД – екс-посол США в Україні»: «Першим на це звернув увагу колишній посол США в Україні, а нині експерт аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер. Один лише короткий твітт, де він повідомив: «Україна отримає свободу у розробці, випробуваннях та розміщенні наземних балістичних і крилатих ракет», наробив багато галасу… Кореспондент Радіо Cвобода запитав дипломата про його бачення ситуації…

   Дивіться – Росія порушила Договір про ракети середньої (від 1000 до 5500 км – примітка моя)і меншої (від 500 до 1000 км – примітка моя) дальності (йдеться про Договор между Союзом Советских Социалистических Республик и Соединенными  Штатами Америки о ликвидации их ракет средней дальности и меньшей дальностиот 8декабря 1987 года, який набув чинності 1 червня 1988 року – примітка моя). Сполучені Штати оголосили, що припиняють свої зобов'язання і виходять з Договору (Президент США Дональд Трамп сказав про це 1 лютого 2019 року, а 2 лютого 2019 року Сполучені Штати Америки почали вихід із нього через тривале порушення Росією його умов – примітка моя). Росіяни сказали: «Ми тоді теж припиняємо» (Президент РФ Владімір Путін заявив про такий крок 2 лютого 2019 року, а 4 березня 2019 року він підписав Указ про зупинення участі Росії в зазначеному Договорі – примітка моя). Таким чином у нас є угода, у якій беруть участь США, Росія та інші держави, що стали наступниками СРСР, за винятком країн Балтії (України, як і балтійських держав, це також не стосується: деталі наводяться нижче у Коментарі МЗС України – примітка моя). І на місці українців я б поставив собі запитання: «А чому я повинен виконувати угоду, з якої виходять і росіяни і американці?». І якщо ця угода піде в історію, то я вважаю: Україна має повне право будувати ракети із дальністю від 500 до 5500 кілометрів… Але якщо Договір про РСМД припиняє дію, то і заборони, запроваджені цим Договором, теж зникають. І в України не буде юридичного зобов'язання не створювати такі ракети (його ніколи й не було – примітка моя). А ось чи подумали про це росіяни, чи ні – у цьому я не впевнений…».

   Далі… Офіційне інтернет-представництво Президента України 6 березня 2019 року оприлюднило матеріал «Глава держави: Україна має право створювати сучасні і ефективні системи озброєння для самозахисту», де зазначено таке «Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО наголосив, що Україна із розумінням поставилася до рішення США про вихід з Договору про ракети середньої і меншої дальності. «Ми вважаємо це рішення виправданим і таким, що відповідає сьогоднішньому стану безпекової ситуації як на європейському континенті, так і в світі загалом», – наголосив Глава держави.

   Президент зауважив, що послідовний розвал Росією системи контролю над озброєнням, в тому числі в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі і Договору про ракети середньої і меншої дальності, спонукає Україну і союзників шукати і знаходити належні засоби для підтримання безпеки. «Окремо хочу наголосити, що і з України це знімає певні обмеження та зобов’язання, яких ми дотримувалися раніше (й котрих можна було не дотримуватися: нюанси розкрито далі – примітка та виділення мої). Висновки робіть самі…

   За таких обставин, враховуючи що Будапештський меморандум (про нього я детально розповідаю вище – примітка моя) блокується Росією і тому не діє, а членами НАТО ми поки що не стали, бо блокувалося це аж до 2014 року – ми маємо серйозно замислитись над додатковим зміцненням оборонного потенціалу нашої держави…

   Отже наголошую на нашому праві створювати сучасні і ефективні системи озброєння для самозахисту, у тому числі потужні ракетні комплекси. Це стане стратегічним чинником стримування російського агресора, а також дозволить надати військам нові спроможності для ураження противника на значні дальності».

   А в інтерв’ю журналістам деяких українських телеканалів, як випливає з розміщеного на сторінках Офіційного інтернет-представництва Президента України 7 березня 2019 року повідомлення «Аудит «Укроборонпрому» має проводити авторитетна міжнародна компанія з високим рівнем довіри – Президент» Петро Порошенко заявив: «Армія є опорою нашого суверенітету. Ні Будапештський меморандум, який не діє, ні будь-які підписані договори, а – армія».

   Й ось ми нарешті маємо найцікавіший офіційний джокумент – Коментар МЗС України у зв’язку з Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності від 7 березня 2019 року: «6 березня 2019 року на засіданні РНБО України Президент Петро Порошенко висловив чітку позицію України щодо підтримки США у їхньому рішенні про вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

   В умовах порушення Російською Федерацією положень ДРСМД американська сторона скористалась ст. XV Договору, яка дозволяє вихід з нього у порядку здійснення державного суверенітету, у разі виникнення виняткових обставин, що поставили під загрозу її вищі інтереси.

   Оскільки Верховна Рада України ніколи не ратифікувала зазначену угоду, Україна неухильно дотримувалась положень ДРСМД фактично на добровільній основі (виділено мною – Г. М.). У цьому зв’язку, факт порушення положень Договору Росією, яка є його повноцінною стороною, є особливо обурливим. 

   Указом президента РФ від 4 березня 2019 року про призупинення участі в ДРСМД Москва черговий раз довела, що цинічність є основним принципом державної політики РФ. Адже саме грубі неодноразові порушення РФ цього Договору і призвели до його розпаду.

   Україна спільно з американськими партнерами засудила розробку та випробування РФ балістичної ракети РС-26 «Рубеж» на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових можливостей  оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-М», зокрема через модернізацію крилатих ракет, що входять до його складу. Саме «Іскандер-М» був зафіксований під час військових навчань на окупованій території України в Автономній Республіці Крим.

   Потенційний військовий тиск РФ на європейських членів НАТО через вихід з ДРСМД, метою якого є встановлення тотального контролю Москви над широким регіоном від Балтії до Середземного моря, створює серйозну загрозу всьому європейському континенту.

   Україна залишає за собою право створювати збройні системи, необхідні для забезпечення своєї обороноздатності, у т.ч. відповідне ракетне озброєння».

   Даний Коментар МЗС України однозначно вказує, що обмежень і зобовязань згідно ДРСМД, про котрі говорив Президент України 6 березня 2019 року, Україна мала повне право не дотримуватися.

   Але, як свідчить Офіційне інтернет-представництво Президента України своєю інформацією «Маємо скористатися можливостями припинення дії Договору про дальність ракет для зміцнення власного оборонного потенціалу – Президент» від 22 березня 2019 року Президент України, попри опублікований 7 березня 2019 року Коментар українського МЗС, знову сказав про дотримання українською стороною ДРСМД, цитую: «Президент Петро Порошенко  в ефірі телеканалу «Україна» наголосив на важливості створення нової української ракетної програми…

   «Україна суворо дотримувалася усіх зобов’язань і обмежень по Договору про ракети середньої і малої дальності, які Україна брала на себе (виділено мною – Г. М.)

   Ви пам’ятаєте, що Україна добровільно відмовилася від третього за потужністю в світі ядерного арсеналу. Звичайно, що історія не терпить умовних нахилів, але, я думаю, що ніхто не сумнівається, що якщо б у нас зараз була ядерна зброя, ніхто б не наважився зараз напасти на Україну (про це треба було думати набагато раніше та робити відповідні практичні речі, про котрі я кажу вгорі, виділено мною – Г. М.)

   Причина, за якою була припинена дія Договору про ракети – це була Росія, яка в порушення Договору почала випробування, спочатку таємно. А потім, коли пред’явили це, вимушена була визнати випробування нових ракет, яке було заборонено відповідно до Договору…

   США кажуть: це було б безвідповідально, якщо Росія не дотримується цього Договору, а ми робимо вигляд, що нічого не відбувається. Ми з розумінням до цього поставилися. Вони прийняли рішення і оголосили світові, що вони виходять з Договору, але якщо Росія повернеться, вони готові повернутися…

   Україна, в даному випадку, не виходила з цього Договору (згідно Коментаря МЗС України від 7 березня 2019 року, Україна у нього й не заходила, виділено мною – Г. М.), але де-факто, якщо Договір припинено, Україна має використати ці можливості для того, щоб збільшити свій оборонний потенціал».

   Саме про це йдеться у наступних повідомленнях Офіційного інтернет-представництва Президента України, а саме:

   1) «Президент України привітав успішні випробування нових українських ракет»  від 4 квітня 2019 року, де вказано, що «Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко прийняв доповідь Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова щодо випробування нових українських ракет, зокрема контрольні пуски ракетних комплексів «Вільха-М», які відбулися на півдні Одеської області.

   «Хочу привітати з успішними випробуваннями, як були проведені сьогодні. Це завершальний етап створення комплексу «Вільха-М», систем залпового вогню з підвищеною точністю, з підвищеним радіусом дії, яких дуже чекають сьогодні у військах…

   Дуже символічно, що ці випробування сьогодні вдібуваються точно в 70-ту річницю створення НАТО. Наш курс – ми прямуємо до НАТО, ми реформуємо наші Збройні Сили, ми підвищуємо їх бойові спроможності. І мені приємно, що Україна сьогодні фактично є східним флангом НАТО, добре озброєним. Ми йдемо в НАТО не з простягнутою рукою, а як повноцінний, рівний партнер, який сьогодні боронить демократію, свободу на європейському континенті, даючи відсіч агресору – Російській Федерації»…

   Ракетний комплекс «Вільха-М» прийнято на озброєння Збройних Сил України та розпочато серійне виробництво зазначених ракет, які здатні точно знищувати ворога на відстані 130 км»;

   2) «Ми готові озброїти частини ВМС, щоб збільшити ефективність бойового застосування ЗСУ – Президент про успішні випробування ракетного комплексу «Нептун» від 5 квітня 2019 року, в котрому зазначено, що «Президент України, Верховний Головнокомандувач України Петро Порошенко взяв участь у випробуваннях новітньої української розробки – комплексу крилатих ракет наземного базування для ураження морських та берегових цілей «Нептун» (їхня максимальна дальність дії складає 300 км – примітка моя)

   «Сьогодні тут на полігоні в Одеській області проходить одне із завершальних випробувань нової крилатої ракети, яка буде поставлена на озброєння Військово-Морських Сил Збройних Сил України…

   Сьогодні ми готові до того, щоб завершити випробування. І за моїм наказом у надзвичайно короткий термін поставити на озброєння і озброїти частини ВМС і Сухопутних військ для того, щоб збільшити потенціал, ефективність бойового застосування ЗСУ»;

  3) «Моя задача укріплення обороноздатності нашої держави – Президент про успішні випробування нових крилатих ракет» від того ж 5 квітня 2019 року, де говориться, що «Посада Президента і Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України передбачає щоденні, щогодинні, і щохвилинні зусилля із укріплення обороноздатності нашої держави…

   Щойно на полігоні, тут в Одеській області, відбулися успішні випробування нової крилатої ракети, яка здатна вести вогонь по морським цілям. Сьогодні випробувався саме цей варіант спеціалізації. Має збільшений радіус дії, збільшену бойову частину… Ракета, подолавши відстань понад 250 км, успішно вразила ціль в акваторії Чорного моря…

   Наголошую, що це – українські ракети, які створені українськими конструкторами і вироблені на підприємствах українського оборонно-промислового комплексу. Наголошую, що за моїм завданням вже в грудні місяці вони будуть прийняті на озброєння і розташовані на кораблях Військово-Морських Сил України, і в підрозділах берегової оборони». 

   Український народ може пишатися новітніми ракетними розробками оборонно-промислового комплексу України «Вільха-М» та «Нептун», створених за сприяння Президента України Петра Порошенка і всієї української влади, але їхня максимальна дальність ураження ворога, відповідно 130 й 300 км, не дозволяє їм відноситися до ракет середньої та меншої дальності згідно ДРСМД, а тому українська влада і Президент України перш за все повинні докласти всіх зусиль для створення українських ракет із дальністю дії від 500 до 5500 км, здатних долати ворожу ППО, й надійної української системи протиповітряної (протиракетної) оборони спільно з НАТО аби Московщина – вічний російський ворог України та демократичного Заходу загалом ніколи не могла спати спокійно, завжди знаючи, що кожне її посягання на українців і українську землю одразу ж отримає жорстоку ракетну українську відплату у глибині своєї московитської території!

   Читайте P. P. S.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте