Що таке життя?

                                                                                                       Пуритани повинні носити

                                                                                               два фігових листки – на очах.

                                                                                                                 Станіслав Єжи Лец,

                                                                                                                    польський філософ

   Святе Письмо, Буття вказує:

   «1:27. І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх.

   1:28. І поблагословив їх Бог, і сказав їм: «Плодіться й розмножуйтеся і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним рухомим живим на землі»…

   2:22. Потім… утворив Господь Бог жінку і привів її до чоловіка…

   2:24. Покине тому чоловік свого батька та матір свою і пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом.

   2:25. І були вони обоє, чоловік та жінка його, нагі й вони (одне одного) не соромилися».


   Святе Письмо, Буття далі зазначає:   

   «3:16. До жінки промовив: «Помножу вельми терпіння твої та болі вагітности твоєї, в муках родитимеш дітей і тягти буде тебе до твого чоловіка…».

   4:1. І пізнав Адам Єву, жінку свою, і вона завагітніла й породила… та сказала: «Я набула чоловіка з Господньої ласки»…

   4:19. І взяв собі Ламех дві жінки… (так сказано в першій книзі «Буття» П’ятикнижжя Старого Завіту, а Ламех був нащадком Каїна – примітка моя)».

   Знайомтеся далі із зображеннями людини – чоловіка й жінки.

Зірка принадливого щастя…

   Всі зображення є у вільному доступі в Інтернеті.

   Що скажете після перегляду фотографій?

   Краса? Так!

   Еротика? Звісно.

   Мистецтво? Так!

   Народна приповідка, можливо не зовсім однозначна, гласить: «Еротика – це мистецтво, порнографія – це життя».

   Життя (моє фотоесе «Нахабство чи доброта?» розповідає про складність життєвої дороги), його продовження неможливі без стосунків чоловіка й жінки (правда, сучасна медицина може це робити без їхньої інтимної, сексуальної близькості, але повністю витіснити стосунки між ними все одно не може).Про них учений Зіґмунд Фройд писав: «Сексуальним відхиленням можна вважати тільки повну відсутність сексу, все інше – справа смаку». А ось що на цю тему 17 вересня 2018 року сказав Папа Римський Франциск групі молоді з Гренобль-В’єненської дієцезії (єпархії) Франції під час розмови із нею (повідомлення прес-служби Ватикану «DISCORSO DEL SANTO PADRE FRANCESCO A UN GRUPPO DI GIOVANI DELLA DIOCESI DI GRENOBLE-VIENNE (FRANCIA)» від 17 вересня 2018 року та «Udienza a un gruppo di giovani della Diocesi di Grenoble-Vienne (17 settembre 2018)» від 18 вересня 2018 року): «Сексуальність, секс – це дар Божий. Ніяких табу. Це дар, який дає Господь: у нього є дві цілі – любити й породжувати життя. Це пристрасна любов, справжня любов завжди така. Любов між чоловіком і жінкою, коли вона пристрасна, веде до вічного життя…

   Це велич сексуальності… Тому сексуальність повинна жити в цьому вимірі: у любові між чоловіком та жінкою впродовж усього життя… Це правда, що наші… духовні падіння приводять нас до використання сексуальності поза межами любові між чоловіком і жінкою. Це гріхи… Але це не сексуальність любові… й використовується заради розваги…

   Та сексуальність велична: бережіть… свою сексуальну ідентичність і підготуйте її до любові, котра буде супроводжувати вас протягом усього вашого життя» (в моєму матеріалі «Сердечні справи…» можна ознайомитися щодо цього й з позицією священика УПЦ (ПЦУ) – Г. М.).

   Лише ханжі, прикриваючись фальшивою святістю, й пуритани (в переносному значенні: прихильники надзвичайно безмежно строгого, поза всілякими розумними межами, способу життя) можуть засуджувати красу людини (зображену на наведених тут світлинах), створеної Богом, красу людських стосунків між жінкою і чоловіком, як вказує Святе Письмо (дивіться вгорі). Але серед мудрих людей можна почути, що людині ніколи нікому нічого не треба доводити, бо це її особисте життя, а не задача з вищої математики, тим більше ханжам, оскільки всі ми, лише не одночасно, триматимемо звіт перед Господом Богом за пройдений життєвий шлях.

   Ханжі (святенники) – це ті, що вдають із себе святих, насправді не будучи ними.

   Німецький філософ Іммануель Кант недарма казав: «Святенництво – це набожність, позбавлена чесноти».

   Про ханж не менш гостро висловлювався й французький письменник-мораліст Жан де Лабрюйєр: «Святенництво – це благочестя без честі».

   А ще один видатний француз, філософ, математик, фізик Блез Паскаль  припечатав: «Найприємніші люди – це праведники, які вважають себе грішниками. Найнеприємніші – це грішники, які вважають себе праведниками».

   Хай би було на землі побільше перших – найприємніших і якомога менше других – найнеприємніших людей: буття стало б набагато приємнішим.

   Та не дивлячись ні на що, життя триває!

   Людське життя продовжується, бо так хоче Бог, володар, повелитель всього сущого, і Святе Письмо, цитоване вище, є тому підтвердженням, а «Господній острах – джерело життя, щоб віддалятися від пасток смерти»  (Приповідки 14:27)!


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте