«Друзі» України? P. S.

   Читайте початок статті, Ч. 2, Ч. 3, Ч. 4, Ч. 5.

   Конституційний Суд України 28 лютого 2018 року ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики» (законопроект № 9073) від 3 липня 2012 року № 5029–VI зі змінами № 2-р/2018, яким закон КаКі визнав неконституційним і таким, що втрачає чинність з дня ухвалення даного Рішення.

   Інформаційне повідомлення КСУ «Ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018» від 28 лютого 2018 року вказує наступне: «Конституційний Суд України дійшов висновку, що порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення проекту Закону № 9073 під час його прийняття в цілому на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради України 3 липня 2012 року мали системний характер та істотно вплинули на остаточний результат прийняття Закону. Викладене є підставою для визнання Закону неконституційним згідно з частиною першою статті 152 Конституції України.

   У Рішенні № 2-р/2018 Конституційний Суд України зазначив, що суб’єкт права на конституційне подання обґрунтовує неконституційність Закону не тільки порушенням конституційної процедури його розгляду та ухвалення, а й невідповідністю Конституції України змісту Закону. Однак дотримання встановленої Конституцією України процедури розгляду, ухвалення та набрання чинності законами є однією з умов легітимності законодавчого процесу, у випадку її порушення конституційному контролю підлягає не зміст закону, а встановлена Конституцією України процедура його розгляду та ухвалення».

   В такий спосіб КСУ створив цікавий прецедент, коли за порушення конституційної процедури розгляду і ухвалення законодавчих актів України й набрання ними чинності можна буде КСУ визнавати неконституційними (відміняти) ті чи інші українські законодавчі акти, оскільки при наявності таких порушень втрачається легітимність законодавчого процесу через недотримання багатьма народними депутатами України парламентської процедури – порушення прийнятого відповідно до Конституції України Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» № 1861-VI від 10 лютого 2010 року, що, на жаль, відбувається дуже часто.

   Скасований КСУ Закон № 5029–VI відміняв дію Закону Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про мови в Українській РСР» № 8312-11 від 28 жовтня 1989 року і Постанови Верховної Ради Української РСР «Про порядок введення в дію Закону Української РСР «Про мови в Українській РСР» № 8313-XI від 28 жовтня 1989 року, коли існувала УРСР/УССР, тобто тепер абсолютно застарілий та не відповідаючий реаліям відсутності СССР/УССР Закон УРСР № 8312-11 діє знову. Тому Верховна Рада України зобов’язана якомога швидше прийняти на заміну останньому новий законодавчий акт про українську державну мову, який би врегулював усі мовні питання в Україні, хоча все це мало бути вже зроблене, як я зазначав вище, ще одразу після президентських виборів 2014 року. «Професіоналізм» української влади так і пре!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте