Як працевлаштуватися, коли вам за 40

   Трудове законодавство України забороняє дискримінацію за віковим критерієм – ейджизм. Працедавці (зверніться до моєї статті «Портрет ідеального начальника») не повинні вказувати в описі вакансії вік майбутнього співробітника, а тим паче аргументувати зрілістю кандидата свою відмову. Але на практиці більшість з них хоче бачити в своєму штаті молодих спеціалістів і знаходить тисячу причин, щоб відмовити зрілим пошукачам. Як знайти роботу тим, кому за сорок (40+), розповідають експерти hh.ua (в моєму матеріалі «За лаштунками працевлаштування. До чого треба готуватися?» також знайдете багато корисних порад).

   Що ж лякає роботодавців у зрілих кандидатах та чому так неохоче беруть на роботу представників старшої вікової категорії? На це є кілька причин.

   Погана англійська мова (поруч з нею й французька не завадить: чим більше знати мов, тим краще для будь — якої людини) і слабкі навички роботи з комп’ютером. Зрозуміло, є п’ятдесятирічні та навіть старші, які дадуть фору молодим (моя публікація «Хто кого дискримінує?» описує гендерні проблеми). Але більшість з них навчалися в часи, коли знання мови не мало такої цінності, а комп’ютери не увійшли до повсякденного вжитку.  

   Застарілий досвід і складнощі з навчанням. На відміну від молодих людей, які звикли навчатися та відкриті до нових знань, люди зрілого віку не завжди готові витрачати багато часу на навчання. Замість цього часто намагаються застосувати застарілий досвід на новій посаді (хоча він не завжди є поганим).

   Інша система цінностей. Для роботодавця не останню роль відіграє градус стосунків у колективі. Люди покоління Х (ті, що народилися із середини 60 — х до кінця 70 — х) відрізняються від покоління Y (народжені з початку 80 — х до середини 90 — х). Як правило, Х менш мобільні, повільніше адаптуються до всього нового, але цілеспрямовані і працелюбні. Y не звикли довго чекати, вони хочуть все та відразу. Також вони не готові працювати за ідею, але можуть виконувати роботу якісно і у стислі терміни, якщо це принесе гідну винагороду. Конфлікт інтересів та цінностей може призвести до конфліктів на роботі. Цього й бояться роботодавці (у моїй статті «Покоління X, Y, Z. Хто вони?» подані характеристики різних вікових груп).

   Традиційні погляди. Часто пошукачі 40+ дотримуються якраз таких поглядів. Це виражається у словах, поведінці і навіть у стилі одягу. Стійкі уявлення про життя та суспільні відносини, інколи звичка осуджувати або повчати заважають зрілим співробітникам знаходити спільну мову з представниками покоління Y.

   Проблеми зі здоров’ям. Існує стереотип (саме стереотип, бо досить часто зустрічаються Y з набагато слабшим здоров’ям, ніж Х), що люди у віці 40+ частіше хворіють і пропадають на лікарняних. Роботодавці ж, навпаки, хочуть бачити у себе в компанії здорових та активних співробітників, готових повністю віддаватися роботі.

   Побоювання керівника. Начальник, який значно молодший від своїх підлеглих, почувається щонайменше некомфортно. Йому складніше навчати, контролювати, робити зауваження. Він боїться не заслужити повагу старших за віком підлеглих і втратити авторитет в очах інших співробітників.

   Але особисті страхи того чи іншого керівника не повинні, на мій погляд, шкодити загальній справі: хай він управляється з ними сам, а не за рахунок свого суб’єктивного підходу до інших.

                                                    Що робити пошукачам 40+ аби швидше знайти роботу?

   Підтягніть свої знання та навички. Ваш диплом, отриманий 20 років тому, вже застарів, а ринок крокує вперед. Тому тримайте руку на пульсі: відстежуйте нові тенденції у вашій галузі, відвідуйте конференції і тренінги, спілкуйтеся з молодими спеціалістами. Вивчайте англійську (хоча б) та інші іноземні мови. Це дасть вам змогу читати англомовну (і не тільки) літературу й переймати досвід закордонних колег (моє есе «Самопорятунок, або Ніколи не здавайся!» стимулюватиме вас).

   Будьте в курсі інтернет — технологій. Сьогодні роботу офісних співробітників неможливо уявити без комп’ютерів. Вивчайте нове програмне забезпечення та освоюйте Інтернет. Не зайвим буде зареєструватися в соціальних мережах. Це чудовий інструмент для нетворкінгу – налагодження ділових зв’язків із колегами по ринку й потенційними роботодавцями.

   Правильно подавайте свій досвід. За 20 років кар’єри ви втілили безліч проектів і отримали цінні навички. Проте не варто перераховувати все підряд. Роботодавця цікавить лише досвід, релевантний відкритій вакансії. Тому в резюме краще відобразити ті навички, які найбільше підходять до бажаної посади. Свій досвід слід подавати як досягнення, підкріплюючи його цифрами та фактами. Створіть функціональне резюме, в котрому досвід роботи прописаний не за датами, а за ключовими компетенціями.

   Відправляйте резюме на «правильні» вакансії. Якщо у вас є солідний досвід, не відправляйте резюме на вакансії для початківців. Крім того, уважно читайте вимоги до пошукачів. Коли бачите, що компанія шукає молодого енергійного співробітника з добрим знанням англійської мови, активною життєвою позицією і готового до відряджень, подумайте, чи це про вас.

   Зверніть увагу на гардероб. Ваше завдання – виглядати добре та доглянуто. Не варто носити застарілі костюми. Також не варто молодитися, намагаючись у 45 виглядати на 20. Гардероб повинен бути сучасним, солідним і відповідати віку. Все має бути в межах норм пристойності, а не так, як після оприлюднення електронних декларацій можновладців (коли би посадові особи більше дбали про народ, а не переважно про себе, дійсно йому служили, як того вимагає стаття 5 Конституції України, то ситуація в економіці, а звідси – й з робочими місцями для людей (при нормативному обмеженні забаганок працедавців відносно віку шукачів роботи), була б набагато кращою): прочитайте мій матеріал «Ніхто не хотів помирати, ні – декларувати…».

   Покажіть, що ви «свій» у будь-якому колективі. На співбесіді важливо донести представнику компанії, що ви можете взаємодіяти з людьми різних вікових категорій та кваліфікацій. Будьте мобільні, розширте поле своїх інтересів і захоплень. Не живіть минулим, плануйте майбутнє.

   Подайте свій вік як перевагу. Пошукачі у віці 40+ досвідчені у професійному плані та мудрі в багатьох життєвих питаннях. Особливо це цінується на керівних посадах. Покажіть майбутньому роботодавцю, що не збираєтеся з ним конкурувати, але хочете й можете застосовувати свій досвід на користь компанії.

   Будьте впевнені у власних силах і пам’ятайте: у 40 років життя лише починається!

   Не варто забувати й про те, що навколо нас є багато прикладів, коли люди віком 25 – 30 років пливуть за життєвою течією, не роблячи жодних кроків для покращення хоча б власного становища (в народі про таких говорять: «Дасть Бог день, дасть Бог їжу…»), не кажучи вже про здобуття користі для інших, натомість чимало людей у віці 50 – 60 років не опускають рук, не миряться з важкими обставинами, прагнучи добитись прогресу для себе та для оточуючих. То хто з них молодий, а хто старий?! І хто з них є кориснішим громаді?!

   P. S. Окрім того, треба робити поправку для людей 40+ (йдеться про компетентних, ділових, комунікабельних, а не так собі), які були активними та принциповими у великій політиці, потім з різних причин відійшли від неї, особливо, коли вони відносяться до правдолюбів і правдорубів, бо їм, навіть керуючись зазначеними вище правильними рекомендаціями та при перебуванні у діючій владі їхніх політичних однодумців, працевлаштуватися, на державну службу перш за все, досить складно (моя робота «Владна багатоголовість доведе нас до цуґундера!» розказує і про це): відносно них, крім загальновизнаних та відомих правил, застосовуються й інші, властиві українській партійно — політичній системі, приховані підходи, але здаватися все одно не можна.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте