Покоління X, Y, Z. Хто вони?

                                                                                                                                   Всі ми в стічній канаві,

                                                                                                                                   але деякі дивляться на зірки.

                                                                                                                                                                 Оскар Уайльд

 

   В сучасному інформаційному просторі часто використовують поняття «покоління Х, Y, Z». Як же належність до кожної з цих вікових груп впливає на робочі якості людини?  

   Хорхе Букай у своїй книзі «Я хочу розказати вам про…» пише: «Для повного щастя мені не вистачає того, чого у мене немає».

   Але має право на існування і таке: життя – це все, що ми маємо.

   У нас є життя! Невже цього замало для повного щастя?! Що ще потрібно для нього?

 Давайте подивимося на цю проблему очима працівників (проаналізуйте мою статтю «За лаштунками працевлаштування. До чого треба готуватися?») різного віку – представників отих поколінь X, Y, Z. Хто вони? Як вони проявляють себе в роботі?

   Про це йдеться у дослідженні Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

                                                            Співробітники 35 років і старше (покоління X)

   Старші працівники відрізняються такими рисами, як відповідальність, прагнення до стабільності, наполеглива праця, високий рівень громадянської свідомості, увага до соціальних гарантій. А от найрідше називають наступні характеристиками цього покоління: безвідповідальність, нехтування авторитетами, високий рівень володіння сучасними технологіями та креативність.

   Співробітники Х найкраще справляються із завданнями, які передбачають командну, індивідуальну чи рутинну роботу, системне мислення, інтеграцію різнопланових рішень, високу ступінь відповідальності.

                             

                                                                Співробітники 25 – 35 років (покоління Y)

   Основні характеристики працівників Y в робочих умовах: високий рівень володіння сучасними технологіями, завищені зарплатні очікування, креативність, прагнення жити в своє задоволення і отримати все й одразу.

                                              

   Однак є деякі відмінності між тим, як оцінює ця категорія сама себе та як її оцінюють представники молодшого покоління (самооцінка й оцінка старших колег майже повністю збігаються). Так, на відміну від самооцінки, молоді працівники вважають старших менш незалежними, більш відповідальними. В той же час самі працівники Y схильні вважати себе достатньо незалежними і не дуже відповідальними. Також молодше покоління вважає, що старші люди не прагнуть легких грошей, не амбітні, не хочуть отримати все й одразу та не мають завищених зарплатних очікувань. Хоча саме покоління Y не згодне зі своїми молодшими колегами.

   Серед завдань, які варто доручати працівникам Y, найчастіше називають індивідуальні (але й з командною роботою вони справляються добре) і пов'язані з комунікаціями та спілкуванням, з системним мисленням, інтеграцією різнопланових рішень. В цьому випадку самооцінка покоління Y і оцінки представників інших поколінь збігаються.

                                                                Співробітники 18 – 25 років (покоління Z)

   Молоді працівники прагнуть жити в своє задоволення, хочуть отримати все та одразу, зокрема легкі гроші, частіше відчувають зневагу до авторитетів і мають завищені зарплатні очікування. Такими їх бачать старші колеги. Та й загалом самооцінка молодих людей майже збігається із запропонованим описом.

                                           

   Проте в самому низу рейтингу (найрідше згадувані) знаходяться такі якості, як відповідальність і трудоголізм, увага до соціальних гарантій та прагнення до стабільності. Як і у випадку з найбільш поширеними характеристиками, самооцінка та оцінка представниками старших поколінь збігається.

   Однак є характеристики, за якими думки респондентів розходяться. Так, наприклад, молоді люди насправді готові працювати за ідею, в той час як їхні старші колеги не бачать у них такого прагнення. Також працівники-початківці вважають, що значно рідше (ніж на думку старших колег) вони нехтують авторитетами, прагнуть легких грошей і мають завищені зарплатні очікування.

   Різницю в думках можна пояснити різним тлумаченням одних та тих же понять. Так, наприклад, для молодого покоління робота за ідею найчастіше означає розвиток старт-апу, а не робота кілька місяців без зарплати з 9:00 до 18:00, і авторитетом для молодих людей є не начальник, а, наприклад, Стів Джобс або подібний успішний творець.

   Завдання, які вдаються працівникам-початківцям краще за інших, це робота, пов'язана з комунікаціями та спілкуванням, творча і нестандартна праця, індивідуальні доручення, але й з командною роботою молоді люди справляються в цілому добре.

   Такі дані були отримані в результаті опитування 4336 зареєстрованих користувачів сайту  hh.ua з різних куточків України.

   Цікавою для читачів в контексті цього матеріалу буде також моя публікація «Хто кого дискримінує?».

   Як на мене, то важливо, щоб гроші та слава були побічнми продуктами нашої життєдіяльності.

   Всім трьом поколінням, особливо Y і Z, треба пам’ятати наступне: простіше заробити добру репутацію, ніж втратити погану (зверніться до моєї статті «Горбатого могила виправить? Щодо візитів в Україну Джорджа Буша і Джозефа Байдена»).

   А коли для когось не існує авторитетів – хтось вважає себе найрозумнішим?

   Якщо ви розумніші за всіх, то хто це зрозуміє?

   Необхідно завжди бути критичним до самого себе, тоді мудрість прийде до вас не надто пізно: вчора я був дуже розумним та хотів змінити все на світі, а сьогодні я мудрий, тому змінюю себе.

   Зіґмунд Фрейд говорив: «Єдиною людиною, з якою ви повинні порівнювати себе, – це ви в минулому. І єдина людина, кращою за яку ви повинні бути, – це ви зараз».

   Хоча, з іншого боку, бажання бути кращими, ніж ми можемо/нам дано, часом робить нас гіршими, ніж ми є.

   Так і з поколіннями X, Y, Z…

 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте