Горбатого могила виправить? Щодо візитів в Україну Джорджа Буша і Джозефа Байдена. Ч. 2

                                                                              Читайте початок статті.

   Мій батько, коли я виростав, завжди повторював:кожна людина, чоловік чи жінка, має право, щоб до неї ставилися гідно. Кожна. І це те,чого стосувалася ваша новітня Революція – гідності (виділено мною – Г. М.).

   Завдяки цим мученикам прозвучали вічні ідеї і ідеали, універсальні цінності, що об'єднують людей по всьому світу. Я був майже в кожному куточку цього світу. Мабуть, залишилося дуже мало країн, в яких я ще не побував. З часу обрання мене віце-президентом я подолав мільйон триста тисяч кілометрів. Увесь світ спостерігає за вами. Це факт. Вони спостерігають за вами, тому що сподіваються, що ваш успіх у вашій боротьбі проти безжалісної агресії Кремля і проти ракової пухлини корупції матиме вплив і на них.

   В обидвох цих битвах ви маєте непохитну підтримку Сполучених Штатів Америки і американського народу, включаючи майже мільйон гордих американців українського походження (виділено мною – Г. М.). Ви маєте також об’єднану підтримку Європи – Західної, Центральної і Східної Європи – всі зацікавлені у вашому демократичному успіху, тому що ваш успіх напряму стосується справи цілісної, вільної і мирної Європи. Чи не зазнаєте ви невдачі, чи цей експеримент не провалиться… Я, дійсно, не перебільшую, коли кажу, що всі волелюбні народи світу вас підтримують, тому що так багато залежить від того, чи вдастся ваш крихкий експеримент із побудовою демократії.

   Так само важливо, до речі, щоб і агресори по всьому світу зрозуміли, що вони не можуть за допомогою примусу і хабарів, за допомогою перекидання через кордон танків і бойовиків, погасити мрії і бажання народу. Якщо ви переможете, цей сигнал розійдеться по всьому світові (виділено мною – Г. М.).

   Взимку 2009 року Президент попросив мене поїхати до Європи і виступити на конференції в Мюнхені, розповісти про принципи, якими керується наша адміністрація, про фундаментальні елементи зовнішньої політики адміністрації Обами-Байдена. Я повторю зараз те, що сказав тоді. Я тоді сказав, що ми не будемо визнавати сфери впливу за жодною країною. Суверенні держави мають право на власні рішення і на вибір союзів за своїм бажанням. Все, на цьому крапка. Крапка.

   В ХХІ столітті країни не можуть – ми не можемо їм дозволити перекроювати кордони силою  (виділено мною – Г. М.). Це засадничі правила. Якщо ми їх не втримаємо, ми все зруйнуємо. Росія порушила ці засадничі правила і продовжує порушувати їх. Сьогодні Росія окупувала суверенну українську територію. Я хочу чітко сказати: Сполучені Штати Америки не визнають і ніколи не визнаватимуть спроби росіян анексувати Крим! Ось так! Просто! Немає виправдання таким діям.

   Росія продовжує перекидати свої війська, своїх бандитів через кордон, російських танків і ракет досі повно на Донбасі. Сепаратисти організовані Москвою і керує ними Москва! Москва!

   Тому Сполучені Штати Америки продовжуватимуть стояти разом з Україною проти російської агресії  (виділено мною – Г. М.). Ми надаємо підтримку у навчанні та допомозі силам безпеки України. І ми об'єднали світ на підтримку України, і покладаємося на світ у цьому.

   Я багато годин провів, так само як і Президент, у спілкуванні з головами держав Європи і світу, щоби пояснити їм, що один з тестів на те, чи вони є нашими союзниками чи ні, полягає у підтримці вашої справи.

   Америка і Європа зараз стоять разом, об'єднані в своїх зобов'язаннях накласти жорсткі економічні санкції на Росію. І допоки триває російська агресія, доти і ціна, яку платить Москва, продовжуватиме зростати. Брехлива пропаганда, яку розповсюджує Кремль, намагаючись протидіяти Україні та підірвати рішучість Європи, не спрацює. Нікому не слід помилково сприймати брязкання зброєю та набундюченість за прояв сили. Дозвольте повторити: нікому не слід помилково сприймати брязкання зброєю та набундюченість за прояв сили.

   Ми зараз вживаємо заходів для того, щоб підтримати здатність Європи протистояти російській тактиці залякування. У цей момент ми зміцнюємо НАТО, підвищуємо енергетичну безпеку,  допомагаємо підштовхнути відновлення економіки по всій Європі.

   Сполучені Штати і Європа продовжуватимуть чинити тиск до того часу, поки Москва не виконає свої зобов'язання в рамках Мінських угод. Хоча і досягнуто деякого прогресу у деескалації насильства, не можна зняти санкції до тих пір, поки Росія не виконає всі – всі! – свої зобов'язання за Мінськими угодами (виділено мною – Г. М.).

   Можу в дужках додати, що мені здається, що росіяни не зовсім усвідомлюють, що робить Путін. Саме тому він так довго приховує від свого народу присутність російських сил у вашій країні. Важке озброєння має бути відведене від лінії фронту. Має бути наданий повний і нічим не обмежений доступ для представників ОБСЄ. Росія повинна натиснути на сепаратистів, щоб провести вибори згідно українського законодавства та стандартів ОБСЄ і, крім того, відмовитися від незаконних виборів, які відбулися. Заручники, яких тримає Росія та підконтрольні їй сили, повинні бути повернуті. Російські військові повинні повернутися додому. Українська сторона кордону повинна бути повернута під контроль України. Тільки якщо Росія все це зробить – лише у цьому випадку – тоді йтиметься про необхідність Україні дотриматисясвоїхзобов'язань, які ще належить виконати, що включає надання амністії особам, які не скоїли важких злочинів, а також децентралізацію управління для Донбасу (виділено мною – Г. М.). Але ми чітко дали зрозуміти Росії і всьому світу, що подальше затягування неприпустиме. Це включає вибори на Донбасі, які мають відбутися у відповідності із Мінською угодою. Повинен бути забезпечений повний доступ для ЗМІ, українські політичні партії повинні мати право конкурувати на виборах, повинна бути забезпечена повна і безперешкодна робота місії спостерігачів за виборами від ОБСЄ, переселенцям з Донбасу, які живуть зараз в інших місцях України, повинні бути надані права для участі у виборах. Вся зброя повинна бути вилучена і передана під контроль ОБСЄ. Це відбудеться тількитоді, колиРосія виконає свою частину зобов'язань. Якщо вона це зробить, тоді ви повинні виконати свої зобов'язання. Тому що це найкращий спосіб втримати Донбас в Україні, розв’язати конфлікт та почати відновлення суверенітету і територіальної цілісності України (виділено мною – Г. М.).

   Безумовно, це важко, нічого легкого в тому, що ви маєте зробити, нема, тиск на вас буде величезний.

   Я хочу також звернутися безпосередньо до людей на Донбасі. Альтернативою тому, про що я щойно сказав, є продовжувати жити під сепаратистськими бандитами, злочинцями, які відмовляються від гуманітарної допомоги, не допускають такі організації, як «Лікарі без кордонів», і крадуть рятівні ліки для перепродажу на чорному ринку. Це не є майбутнє. Це не те майбутнє, якого, на мою думку, будь-який українець хоче для своїх дітей.

   Саме тому необхідна повна імплементація Мінських домовленостей (виділено мною – Г. М.). Проведення дійсно вільних, справедливих виборів – це те, що найбільше лякає Кремль. Їм не тільки потрібна ваша територія, їх також лякає ваш успіх. Адже коли відбудуться вільні вибори, люди вирішать, я впевнений, що вони хочуть залишитися невідє’мною частиною України, що вони є українцями в першу чергу, і саме це лякає Росію, саме це лякає Путіна.

   Ви всі, напевно, знаєте, що боротьба за свободу України не обмежується лише тільки полями бою на сході. Конституційнареформа, якавключаєреформу судової системи і децентралізацію, не послаблюєваш суверенітет. Воназміцнюєйого. Це важливий крок у будівництві сильної, нової держави. І це важливо для майбутнього України в Європі (виділено мною – Г. М.).

   Саме ця проблема федералізму мало не завадила формуванню нашої держави. Автономні незалежні штати, їх намір мати свою власну поліцію, їх намір мати свою власну освітню систему, мати свій власний уряд в рамках єдиної Конституції.

   Але, крім того, у вас є ще інша боротьба, історична боротьба – проти корупції.Україна не може собі дозволити, щоб люди втратили надію ще раз. Єдине, що гірше,ніж відсутність сподівань, це бачити, що воскреслі надії згасають знову й знову через корупційні негаразди (виділено мною – Г. М,).

   Якщо люди дозволять, щоб їх експлуатували через те, що вони бояться втратити вже те, що вони мають хоч трохи, то це стало б кінцем для української демократії. Ми вже так багато зробили вкрай необхідного. Але всі ви знаєте, що необхідно зробити все ще більше, аби завершити цей шлях. Ще не все зроблено.

   І Прем’єр-міністр, і Президент чули, як я часто кажу: я ніколи не розказую іншим людям чи країнам, що становить їх інтерес. Але зазначу, ви не зможете назвати мені жодної демократії в світі, де панувала б ракова пухлина корупції. Ви не можете назвати жодної такої країни. Вони абсолютно несумісні  (виділено мною – Г. М.). І недостатньо просто організувати нове бюро з боротьби із корупціє і запровадити спеціального антикорупційного прокурора. Генеральна прокуратура конче потребує реформ.Судоустрій має бути перебудований. Енергетична галузь має бути конкурентоспроможною і керуватися ринковими принципами, а не полюбовними домовленостями(виділено мною – Г. М.). Недостатньо прийняти закони для збільшення прозорості щодо джерел доходів посадових осіб. Вищі виборні посадовці мають позбутися будь якого конфлікту інтересів між власним бізнесом та своїми урядовими обов’язками. Ця система властива всім іншим демократіям світу.

   Чи олігархи, чи не олігархи – всі повинні діяти за одними правилами, всі повинні сплачувати свої податки, улагоджувати свої суперечки в суді, а не шляхом залякування суддів (виділено мною – Г. М.). Саме в цьому суть. Саме так держави досягають успіху в ХХІ столітті.

   Корупція висмоктує ресурси, що не доходять до народу, вона гальмує розвиток економіки. Ми знаємо про це. Ви знаєте про це. Українці знають про це. Коли Росія прагне використовувати корупцію як знаряддя примусу, тоді реформи – це не лише вдале урядування, це самозбереження(виділено мною – Г. М.). Це в інтересах національної безпеки країни.

   Росія намагається підірвати стабільність та суверенітет України, як тільки може (виділено мною – Г. М.), у тому числі через фінансовий тиск, щоб підточити вашу економіку. Вони вважають, що це дешевше, ніж надсилати танки через лінію зіткнення.

   Отже,Україна повинна бути доволі сильною, аби обирати власне майбутнє.Вона повинна бути сильною в обороні, сильною в економіці і з міцною системою демократичного урядування.

   Сполучені Штати стоять разом з вами в цій боротьбі (виділено мною – Г. М.). Ми розуміємо, що підтримуємо вас здаля. Для вас це набагато важча робота, ніж для нас. Ми збільшили державну допомогу для того, щоб не дати вашій економіці відкотитися назад. Ми вже зорганізували міжнародну спільноту на те, щоб  надати 25 мільярдів доларів фінансової допомоги Україні через двосторонні та багатосторонні механізми. У тому числі і 2 мільярди доларів кредитних гарантій від США, а також можливі додаткові кошти.

   Вчора я оголосив про майже 190 мільйонів доларів нової американської допомоги Україні для того, щоб боротися з корупцією, зміцнити верховенство права, здійснити вкрай важливі реформи, підтримати громадянське суспільство, сприяти енергетичній безпеці. В цілому наша пряма допомога складає майже 760 мільйонів доларів, у додаток до кредитних гарантій, з моменту, як спалахнула ця криза. І це не все, що ми готові зробити, якщо ви й надалі рухатиметесь вперед.

   Але для того, щоб Україна й надалі робила поступ і мала підтримку міжнародної спільноти, ви маєте робити більше (виділено мною – Г. М.). Великою мірою, для прогресу у вашій програмі з МВФ потрібні важкі реформи. І вони насправді важкі. І я хочу вам сказати, що всі наші експерти з Держдепартаменту, з наших науково-дослідних інститутів, вони завжди кажуть: «От знаєте, що вам треба зробити? Зайнятися пенсіями, зайнятися цим і цим». Звичайно, їм легко сказати. Навіть у нас це важко дається. Проголосувати за підняття пенсійного віку – це, у багатьох місцях, написати свій політичний некролог.

   І ми всі, хто працює на своїх посадах в інших демократичних інституціях, ми розуміємо, які важкі умови стоять перед вами, як важко знайти необхідні кілька голосів, щоб проголосували за те, щоб виконати умови МВФ. Для цього необхідно пожертвувати різним, що може не бути ні політично доцільним, ні популярним.

   Але такі пожертви вкрай важливі, аби вивести Україну на шлях до майбутнього, яке є економічно безпечним. І я закликаю вас протриматися до кінця, як би складно це не було. Україні потрібен бюджет, який відповідає вашим зобов'язанням перед МВФ.

   Щось інакше буде загрозою для прогресу, досягнутого Україною великим зусиллями, і зменшить підтримку України міжнародною спільнотою, підтримку, яка є хиткою, завжди хиткою. Ми продовжуємо докладати зусиль, аби ця підтримка надходила (виділено мною – Г. М.).

   Українці довго боролися за те, аби керувати своєю долею, аби викроїти собі місце на землі біля могутнього Дніпра, аби утвердити свою ідентичність, горду та виразну.

   І великий поет Тарас Шевченко писав вірша за віршем, оспівуючи дух України та закликаючи земляків-українців повстати і вимагати собі волі. Його вірш «Заповіт» закінчується такими словами, і я зараз його цитую:

                                                                                 «І мене в сім'ї великій, 
                                                                                 В сім'ї вольній новій 
                                                                                 Не забудьте пом'янути 
                                                                                 Незлим тихим словом».

   Можливо колись незлим тихим словом ви згадаєте і мене.

   Пані і панове, я буду завжди говорити про Україну. Я буду говорити про письменника, якого побили на Майдані, який попав у лікарню, і коли його спитали, чому він готовий винести побиття і витерпіти біль, він відповів, що люди, які не протестують проти несправедливості, не мають майбутнього.

   Я буду говорити про молоду матір, яка відмовилася від вигідної кар’єри задля роботи над урядовою реформою. І коли її спитали чому, вона сказала: «Я не можу воювати на сході країни, бо в мене двоє дітей, і це єдине, що я можу зробити для своєї країни».

   Я буду говорити про студентку, яка роздавала їжу на Майдані, і яка згодом  відповіла на питання, що змінилося за ті місяці: «Тепер люди думають про те, що вони можуть дати Україні, а не що Україна може дати їм».

   Я буду говорити про чоловіків та жінок цієї установи, про ваш орган влади, представницький орган вільно обраний людьми. Я буду казати про те, чим ви пожертвували. Про Надю Савченко, українського пілота – новаторку, яку обрали до Ради, попри те, що вона ув’язнена в Росії ще й дотепер. Я буду говорити про її мужність, а також про мужність багатьох інших. Я буду говорити про те, що від вас усіх залежить, щоб народ цієї землі, оця міцна сім'я людей, українська сім'я, назавжди були вільними.

   Це час України. Може це ваш останній шанс. І, будь ласка, заради нас, заради всіх не змарнуйте цей час, не втратьте цю можливість. Скористайтеся цієї можливістю. Побудуйте краще майбутнє для народу України (виділено мною – Г. М.).

   Коли я був ще молодим сенатором, був у Сполучених Штатах дуже відомий політик – в іншій, ніж моя, партії, з дуже відмінною ідеологією. Але він якось сказав, відповідаючи на запитання: «У своєму серці, у своїй душі, ви знаєте, що справедливо і що правильно. Ви знаєте. То робіть це». І якщо ви будете продовжувати йти по цьому шляху, якщо ви будете виконувати те, що вам доручили українці, вам не доведеться сумніватися, що американці і Америка стоять пліч-о-пліч з вами (виділено мною – Г. М.).

   Я коливався, чи мені варто відправлятися виступати перед вами. І це не тому, що я недостатньо дбаю про вашу країну. Просто як людина, яка 36 років була сенатором і

сиділа на такому ж місці як ваші зараз, я не завжди схвалював, коли перед нами виступав іноземний лідер, бо виглядало так, що він чи вона читає нам лекцію і вчить, що робити. Я не хочу, щоб мій виступ сприймався як лекція чи суворі настанови. Не такі мої наміри. Просто по-людськи я маю таку надію на те, що ви можете здійснити. Це розійдеться далеко за межі українських кордонів (виділено мною – Г. М.).

   Якось я, як молодий сенатор вперше піднявся зі свого місця і взяв слово на засіданні Сенату – а я ніколи не боявся виступати – і ось випростався і раптом зрозумів, що моє робоче місце саме там, звідки виступав сам сенатор Даніель Вебстер. Чесно, так і було. І вперше за час своєї кар'єри я немов заціпенів, бо зрозумів: о, Боже, один із найвеличніших діячів нашої історії стояв тут, на цьому місці. І я замислився, що вони тоді відчували, будучи членами Конгресу, який створив нам цю свободу, цю вільну і велику націю. От і ви зараз у такому ж становищі. І це не гіпербола. Ви сидите саме на таких місцях. І якщо ви доб'єтеся успіху, ви будете засновниками першої по-справжньому демократичної вільної об'єднаної України. Яка надзвичайна відповідальність, яка неймовірна можливість послужити своїй країні (виділено мною – Г. М.).

   Дуже дякую за можливість виступити сьогодні перед вами. Нехай Бог благословить обидва наші великі народи і нехай Бог захищає наші війська».

                                        

    Співставивши ці дві промови, можна помітити серйозні відмінності між ними в розрізі ставлення до України.

   США виправляються, хоча й не так, як мали б це робити принаймні в контексті Будапештського меморандуму щодо взятих на себе зобов’язань у відстоюванні незалежності та територіальної цілісності нашої Батьківщини (моя стаття «Ціна незалежності: 1240 чи 600 тисяч?» розкриває відповідні деталі).

   Україна, український народ також виправляються, після кількасотлітнього поневолення різними чужинцями, зокрема й російсько-комуністичним режимом СССР, не припиняючи різних форм боротьби весь той час, остаточно вибороли незалежність у 1991 році (читайте мій матеріал «Хіба можна розчаруватися в Україні?!»), а згодом здійснили переможні Помаранчеву революцію 2004 року проти сваволі правлячого режиму Кучми – Януковича і Революцію Гідності 2014 року проти промосковського внутрішньоокупаційного режиму Януковича (у моїй публікації «Український Євромайдан діє!»розказується про той час).

   Чи виправиться сформована українським народом (який, на жаль, уже не раз наступав на одні й ті ж граблі, приводячи до влади дуже часто непотріб, але й обираючи інколи начебто потрібних, дозволяв їм безкарно не виконувати свої передвиборчі обіцянки, кажучи прямо – скурвитися) українська влада (зверніться до мого матеріалу «Хто кому мама і тато?»), враховуючи трагічні помилки нашого минулого, в т. ч. й лідерів Помаранчевої революції (аналізуйте мою статтю «Нейтралізація спрута!»), та тривожні сигнали після Революції Гідності (моя публікація «Це – тривожний сигнал!» про них розказує)?

   Чи вона перетвориться на горбатого (скурвиться), котрого могила виправить, як образно каже народна мудрість?

   А горбатого могила таки виправить!

   І могильником горбатому буде український народ.

   Але враховуючи російську агресію, якій на даний час не видно кінця, до цього краще не допускати, аби не довелося нашому суспільству певний період боротися на два фронти, що може погано вплинути на українську державність.

   А щоб не дійшло до такого сценарію, треба аби українська влада перестала поводитися як горбатий. Інакше могили їй точно не уникнути, бо терпінню людей приходить край, адже вони переважною більшістю злидарюють, а можновладці жирують!

   P. S. Голуб миру Барак Обама, будучи 8 років Президентом США (висуванець Демократичної партії), так і не знайшов часу для офіційного візиту (обмежився лише відрядженнями до Києва Джозефа Байдена – другої посадової особи в Адміністрації США, ні на йоту не применшуючи її вагомість, але все — таки другої) в Україну, котра знаходиться (знаходилася й завжди буде знаходитися навіть після закінчення бойових дій, поки існуватиме Московія) на передньому краї боротьби проти експансіоністсько — імперських планів Кремля, цим самим рятуючи від московського підкорення Європу, щоб продемонструвати всьому світові свою особисту підтримку України у її війні проти загарбницької Росії: загроза українській незалежності з боку Москви зникне тільки тоді, коли НАТО прийме в свої ряди Україну, зміцнивши заодно таким кроком безпеку на Європейському континенті, бо після цього Росія змушена буде змиритися з втратою Києва назавжди, а без України відновлення Російської імперії стає неможливим і Москва остаточно повернеться до своїх ординських коренів, бо від свого виникнення ніколи не мала нічого спільного з Києвом (в моїй роботі «Хто найбільше любить Путіна?» знайдете сказаному підтвердження) та тим паче – з Великим князем Київським Володимиром.


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте