Хто кого дискримінує?

                                                                                                                      Завдання зробити людину щасливою

                                                                                                                           не входило в план створення світу.

                                                                                                                                                         Зіґмунд Фройд.

    Питання статевої дискримінації є актуальним.

  Особливо в наш час, коли гендерною рівністю традиційно переймаються не тільки в західних демократичних суспільствах, але і в українському, оскільки ми поступово, хоча й надто повільно, рухаємося дорогою зближення України із Заходом («Якщо не рухатися, то кайдани майже невідчутні», – говорять в народі), запроваджуючи у себе ті правила гри, котрі вже не один рік існують в розвинених демократіях. Шлях європейської та євроатлантичної інтеграції, який обрала наша Батьківщина, спонукає до цього. Задекларована мета щодо набуття Україною повноправного членства в НАТО і ЄС (читайте мою статтю «Говориться одне, а робиться інше?») приведе нас до запровадження в українському суспільстві тих високих стандартів життя, які мають вільні народи Європи, Північної Америки (США, Канада) та всі західні демократії. Дай, Боже, нам сил швидше здолати цей шлях!

   А зараз подивимося, що відбувається на українському ринку праці в контексті рівноправ’я жінок і чоловіків. Допоможе нам у цьому розбиратися  Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна. Ось якими виявилися результати його досліджень в зазначеній галузі.

   На керівні посади чоловіки претендують значно частіше, ніж жінки. Професійна сфера «Вищий менеджмент» показує співвідношення резюме чотири до одного на користь чоловіків. Найбільше жінок керують у таких сферах як фітнес та краса, мистецтво, розваги і ЗМІ, спортивні клуби, наука та освіта, туризм, а також маркетинг. Але і в цих галузях жінок менше ніж половина. Найменший відсоток їх у видобутку сировини, антикризовому управлінні, ІТ, виробництві, нерухомості та будівництві (моя публікація «Портрет ідеального начальника» характеризує типи керівників).

   У сфері «Вищий менеджмент» hh.ua за рік розмістило 16 тисяч резюме від топ-менеджерів. Із них 80% резюме чоловіків і лише 20% резюме  жінок. Дещо краща, ніж по Україні в цілому, ситуація у столиці. Тут жінок 25%, а чоловіків відповідно 75%.

                            

   Найбільш «чоловічими» є такі управлінські спеціальності як видобуток сировини, виробництво, будівництво, антикризове управління та ІТ-спеціалізації. У цих сферах чоловіки роблять успішну кар’єру значно частіше за жінок.

                                

   Окрім того,  що жінки значно рідше претендують на керівні посади, зарплатні очікування зазвичай у них також помітно скромніші. Наприклад, 44% всіх жінок-директорів вказали бажану зарплату на рівні 12 тисяч, ще 25% претендують на зарплати у діапазоні від 12 до 25 тисяч, десята частина оцінює свою роботу у суму до 36 тисяч грн, і стільки ж пошукачок претендують на оплату до 60 тисяч та більше 60 тисяч грн відповідно (у моєму матеріалі «По-чорному» і «по-білому»!» йдеться про види зарплат).

   У чоловіків цей розподіл виглядає дещо інакше. Так, мінімальні зарплати, на які б погодились 44% керівників, знаходяться у межах до 20 тисяч грн, третина пошукачів зацікавлена в зарплатах 20-40 тисяч грн., 20% шукають роботу із зарплатою від 40 до 80 тисяч грн. А от розмір у найвищому сегменті заробітних плат, на які претендує лише десята частина керівників, починається з 80 тисяч грн.

   Є певна різниця і між рівнем професійного досвіду чоловіків та жінок. Серед чоловіків 6 і більше років досвіду роботи мають 91%, в той час як серед жінок лише 83%. Відповідно менш досвідчених спеціалістів (3-6 років) серед жінок більше – 13% (чоловіків із такою кваліфікацією всього 7%).

   Варто зазначити, що різняться чоловіки та жінки у тому, як визначають свої ключові навики та кваліфікації. Наприклад, топ-10 чоловічих ключових кваліфікацій виглядає наступним чином:  управління продажами, управління проектами, управління персоналом, ведення переговорів, управління виробництвом, бюджетування, управління підприємством, організаторські навики, керівництво колективом.

   У жіночому ТОП-10 ключових навиків із чоловіками співпадають п’ять: управління продажами, управління проектами, управління персоналом, ведення переговорів, бюджетування.  Серед тих кваліфікацій, які відрізняються від чоловічих, – підбір персоналу, навчання персоналу, управління витратами, організація заходів, холодні продажі.

   А от розбіжностей у освітніх характеристиках між чоловіками і жінками майже немає. Так, 90% всіх керівників має вищу освіту та в тій чи іншій мірі володіє англійською мовою (мудрі люди кажуть, що з розумною, освіченою людиною приємно розмовляти, але важко працювати). А от МВА спромоглись здобути лише 8% топ-менеджерів  чоловіків і 6% жінок (моя стаття «Емігрувати не можна залишитися…» тут буде цікавою).

   На Міжнародному кадровому порталі HeadHunter Україна розміщено 48% резюме жінок та 52% резюме чоловіків. Однак, незважаючи на майже рівну зацікавленість в роботі («У житті так багато цікавого і так мало тих, котрі цікавляться», – ще одна народна мудрість), напрямки розвитку кар’єри у жінок та чоловіків відрізняються. Як і раніше, на ринку праці існують традиційно жіночі та традиційно чоловічі професійні сфери. При цьому питомо жіночих значно менше, і розрив між чоловіками та жінками у них менш помітний, ніж у суто чоловічих професійних сферах.

   Отже, сфери, які маютьпереважно чоловічийінтерес, –це безпека, видобуток сировини, автобізнес. У цих професійних сферах жінок менше ніж 10%. Третина і менше жінок працює у таких сферах, як транспорт та логістика, ТОП-менеджмент, будівництво, кваліфікована робота на виробництві, ІТ і телеком. А от у продажах, які замикають десятку «чоловічих» спеціалізацій, жінок уже майже 40%: вони все більше опановують цю сферу (зверніться до моєї публікації «Бойовики впливають на смаки!»).

                             

   Щодо «жіночих» професійних сфер, то лідерство тут тримають такі напрями, як адміністративний персонал, управління персоналом, наука та освіта, бухгалтерія і фінанси підприємства. При цьому навіть у найбільш «жіночих» сферах чоловіків не менше чверті (в той час як у найбільш «чоловічих» професійних сферах резюме жінок складають 3-5%):цікаво, чому так відбувається?

                                      

   Порівняно зі статистикою трирічної давності, кількість чоловіків помітно зросла лише у сфері управління персоналом, у решті сфер зміни фактично не помітні.

   Найбільш зрівноваженими за ознакою статі є такі професійні сфери як банки, страхування та юриспруденція. Саме тут приблизно рівна кількість резюме від жінок і чоловіків.

   Серед чоловіків найчастіше шукають роботу молоді спеціалісти, програмісти, фахівці з продажів та кваліфіковані виробничники.

                                     

   Серед жінок-пошукачок найбільше тих, хто тільки починає кар’єру, бухгалтерів, адміністративних працівників, спеціалістів із продажу і маркетологів (читайте мій матеріал «За лаштунками працевлаштування. До чого треба готуватися?»).

                                        

   Для шукачів роботи та нових можливостей обох статей актуальними будуть слова Марка Твена: «Через 20 років ви будете більше шкодувати за тим, чого не зробили, ніж за тим, що зробили. Тому відкиньте сумніви. Відпливайте геть з безпечної гавані. Досліджуйте. Мрійте. Відкривайте».

   Як показує дослідження hh.ua, жінки раніше починають свою кар’єру, але й раніше її закінчують. Так, в групі молоді кількість жінок більша, аніж чоловіків. У 20-30 років кількість і жінок, і чоловіків рівна, а от починаючи від 30 років кількість жінок серед офісних працівників стабільно зменшується.

                                 

   Зарплатні очікування жінок помітно нижчі, ніж у чоловіків: мінімальні бажані зарплати для них знаходяться в межах до 3200 грн, в той час як серед чоловіків – до 5000 грн. Середній діапазон бажаних зарплат для жінок офісних спеціальностей складає 6-9 тисяч грн, для чоловіків – від 10 до 15 тисяч грн.

   Дані були отримані у результаті аналізу бази вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у жовтні 2015 року.

   Ознайомившись з цими даними, робіть висновки самі хто кого дискримінує чи не дискримінує. На моє переконання, Україні є ще багато над чим працювати в напрямку розбудови демократії… До повної реалізації ідей Майдану, Революції Гідності нам надто далеко (корисними тут будуть мої статті «Як українська революція з’їла свого героя!» і «Це – тривожний сигнал!»).

   В зазначеному контексті цікаво звучить (по-моєму, дещо контраверсійно для України) японська народна мудрість: «Жінка в юності повинна коритися батькові, в зрілому віці – чоловікові, в старості – своєму сину».

   А ви як думаєте?

                                     


 


 

 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте