За лаштунками працевлаштування. До чого треба готуватися? Ч. 4

                                                                     Читайте початок статті, Ч.2, Ч. 3.

   Скористайтеся інструментами нетворкінгу. Фахівці, які працюють у своїй галузі не перший рік, як правило, встигли створити мережу ділових контактів з клієнтами, партнерами та, можливо, навіть з конкурентами. Постарайтеся зробити так, аби якомога більше людей дізналося про те, що вам потрібна робота. Ваші «друзі по цеху» можуть порекомендувати вас потенційному роботодавцю, відправити ваше резюме з особистим проханням розглянути або просто скинути посилання на відповідну вакансію. Крім цього, варто відредагувати свої сторінки в соціальних мережах. Видаліть всю інформацію, що дискредитує вас як професіонала і ділову людину. Відвідайте професійні групи. Спілкуючись з колегами, ви зможете не тільки бути в курсі новин спільноти, але й заявити про свою готовність розглядати робочі пропозиції.

   Стукайтеся в зачинені двері. Підшукуючи роботу, зверніть увагу на компанії, в яких на даний момент немає відкритих вакансій. Складіть список найбільш привабливих роботодавців і дійте. Ці зусилля можуть здатися невиправданими, але лише на перший погляд. У кризу роботодавці особливо зацікавлені в тому, щоб замінити малоефективних співробітників висококваліфікованими кадрами. У такому випадку компанія не публікує вакансії, щоб завчасно не «злякати претендента на виліт». Наприклад, відправити резюме в компанію, яка не розмістила вакансії, можна скориставшись інструментом «Хочу у Вас працювати» на сайті hh.ua. Якщо зважитеся звернутися до потенційного роботодавця безпосередньо, підкоригуйте своє резюме під цінності корпоративної культури та обов'язково напишіть супровідний лист. У листі вкажіть, чому ви зацікавлені працювати саме в цій компанії і що можете запропонувати як професіонал.

   Оцініть переваги фрілансу. Не бійтеся розглядати пропозиції про тимчасову роботу. Цей вид зайнятості має ряд переваг. По-перше, у вас буде джерело заробітку на час вимушеного безробіття. А це означає, що вам не доведеться погоджуватися на першу пропозицію, томуі ви зможете більш розбірливо шукати відповідну посаду. По-друге, у вас залишиться час на пошук. Крім цього ви зможете оволодіти новими навичками, які обов’язково згадайте в резюме. Якщо зарекомендуєте себе як перспективний працівник, не виключено, що вас візьмуть на постійну роботу. Особливо цей варіант підходить для молодих фахівців без досвіду роботи. Працевлаштування «під проект» та програми стажувань є чудовою можливістю отримати цінний досвід і увійти до команди професіоналів.

   Займіться самоосвітою. Наявністю вищої освіти сьогодні нікого не здивуєш. Дуже важливо підвищувати свою «вартість» на ринку праці. Час вимушеного безробіття можна витратити на отримання додаткових знань та «корочок», які їх підтверджують. При цьому не обов'язково витрачати великі гроші. Сьогодні в Інтернеті можна знайти безліч безкоштовних онлайн-курсів, тренінгів, розмовних клубів. Підтягніть знання іноземної мови, покращіть навички роботи в нових комп’ютерних програмах, прочитайте професійну літературу. Можливо, у вас з'явиться бажання опановувати суміжні професії. Працювали журналістом – вивчіть PR, були піарщиком – дізнайтеся більше про рекламу. У кризу саме час зробити те, на що ви раніше не наважувалися. Саме зараз є можливість отримати роботу, яка буде приносити не лише дохід, але й задоволення.

   Розвивайте навички самопрезентації. Не буває другого першого враження. Зрозуміло, тривалий пошук роботи сильно стомлює, а кожна наступна відмова знижує самооцінку. Однак під час співбесіди рекрутер має бачити перед собою впевнену, орієнтовану на успіх людину. На допомогу прийдуть психологічні тренінги, задачки «для розуму» і складений перелік ваших реальних досягнень. Пам'ятайте, що крім вас на цю посаду претендує не один десяток людей, які можуть «взяти фортецю» не стільки професіоналізмом, скільки умінням переконувати. Роботодавець не дізнається про вас кращі факти, поки ви самі про себе не розкажете.

   Визначте цілі та правильно розставте пріоритети. Чим ясніше ви бачите мету, тим більше шансів на успіх. Не варто хапатися за будь-яку роботу і псувати професійну біографію, якщо ви не перебуваєте в скрутному фінансовому становищі. Визначте, якою повинна бути ваша робота, що для вас є пріоритетним, а де ви готові поступитися. Можливо, вам запропонують роботу з окладом нижче бажаного, проте ви зможете працювати над цікавими проектами, повністю реалізуючи свій творчий потенціал. А, займаючись тим, що до душі, з часом досягнете неймовірних висот.

   Аби знайти роботу в кризу, слід бути на крок попереду своїх конкурентів. Це стосується не лише професійних якостей, але й дій, які чинить людина. Проявіть ініціативу, і результатом ваших зусиль стане хороша робота.

   Хоча зараз багато фахових людей мають бажання виїхати до інших країн саме через кризу. Влада в цій ситуації має діяти дуже швидко й адекватно, щоб зупинити відтік «мізків» за кордон (актуальним тут є мій матеріал «Емігрувати не можна залишитися…»). Це треба робити заради українського майбутнього (читайтеоднойменну мою статтю, а також публікацію «Росія аплодує!»).

                                                        ІV. Еволюція рекрутингу: що очікує на пошукачів

                                                                         у найближчому майбутньому

   Без комп’ютерів, гаджетів та використання online-сервісів складно уявити життя сучасної людини і особливо життя офісного працівника. Навіть знаходячись у одному приміщенні, співробітники пишуть один одному на e-mail: діляться посиланнями, планують події, призначають зустрічі. А з допомогою відеоконференцій спілкуються з колегами з інших міст, не покидаючи стіни рідного офісу. Такий вид комунікацій економить час та гроші. Тому не дивно, що навіть під час добору персоналу роботодавці все частіше вдаються до незвичних методів інтерв’ювання і тестування.                                                               

                                                                            Рекрутинг у режимі online

   Чимало корпорацій уже сьогодні пропонують пошукачам пройти online-співбесіду. Таким чином вони знаходять висококваліфікованих співробітників із інших міст або відсіюють непідходящих кандидатів уже на першому етапі відбору. У свою чергу, пошукачі, погодившись на skype-інтерв’ю, заявляють про свою готовність іти на будь-який контакт із роботодавцем і знаходити нові можливості для пошуку роботи. Окрім згаданої економії, такий вид спілкування має низку переваг. На відміну від телефонного інтерв’ю, розмова з допомогою монітора та веб-камери дає змогу встановити зоровий контакт і спостерігати за реакцією співрозмовника. До плюсів можна віднести й те, що в домашній обстановці багато хто почувається значно впевненіше, а отже, може виявити свої найкращі якості.

   Проте слід пам’ятати, що під час віртуальної співбесіди на пошукача можуть очікувати складнощі, яких вдається уникнути під час особистої зустрічі. Наприклад, раптово обірветься зв’язок, або ж пролунає дзвінок у двері чи по телефону, гавкіт собаки із сусідньої кімнати. Всі ці нюанси слід урахувати ще до початку відеодзвінка та спробувати вберегтися від можливих неприємностей. Також слід розуміти, що online-співбесіда не дає пошукачеві можливості побачити офіс і колектив, а роботодавцю – налагодити емоційний контакт та скласти цілісний образ майбутнього співробітника.

                                                                               Лінк на відео-резюме

   Як і online-співбесіда, відео-резюме – явище відносно нове. Проте багато компаній віддають перевагу саме перегляду відео-презентацій. Завдяки відео-резюме роботодавці можуть заочно познайомитися з кандидатом у будь-який зручний для них час. А пошукачам такий підхід дозволяє виділитися з натовпу й оригінально подати інформацію про себе. Також запис відео дає можливість краще підготовитися до першого, хай і заочного, знайомства, продумати відповіді на питання, що цікавлять роботодавця, та за необхідності зробити кілька дублів.

   Такий спосіб самопрезентації найкраще підходить тим, хто вміє говорити на публіку й добре «тримається в кадрі», – журналістам, піарникам, викладачам, бізнес-тренерам. Або ж тим, в кого є цікаві ідеї самоподачі. В іншому випадку, невдале відео може поставити хрест не тільки на можливості подальшої співпраці з компанією, але й на кар’єрі загалом. Набуває також популярності в Україні й відео-інтерв'ю, коли пошукачу пропонується з допомогою спеціального онлайн-інструменту записати відповіді на запитаня роботодавця. Цей інноваційний формат допомагає кандидатам економити свій час і проходити співбесіду у комфортній обстановці та в зручний час.

                                                                     Фільтр через соціальні мережі

   Останнім часом соцмережі все частіше використовують з метою встановлення професійних контактів. Власники акаунтів вступають у віртуальні співтовариства, діляться корисною інформацією, знайомляться з потрібними людьми. А інколи за допомогою соцмереж удається знайти роботу.

   Але навіть якщо сторінка в соціальній мережі «заточена» під особисте життя, не виключено, що роботодавець захоче ознайомитися з її змістом. Дослідження HeadHunter показало, що 76% роботодавців переглядають акаунти кандидатів. Для рекрутерів профіль у LinkedIn або Facebook може стати додатковим джерелом інформації про потенційного співробітника. І якщо виникне дилема, кому з кандидатів віддати перевагу, пости та повідомлення, залишені на сторінці, допоможуть зробити вибір. Частіше компанії відслідковують сторінки тих пошукачів, які претендують на публічні посади.

   Порада для бажаючих знайти гідну роботу: не залишати в соцмережах повідомлення або фото, які компрометують вас як професіонала. Розміщуючи інформацію про себе, подумайте, як вона може вплинути на думку потенційного керівника.

                                                                               Комп’ютер-рекрутер

   Психологічним тестуванням під час співбесіди, задачками на кмітливість і вимогою виконати тестове завдання зараз нікого не здивуєш. Проте при стандартному спілкуванні рекрутер формує власну думку про пошукача, яка багато в чому є суб’єктивною. Деякі компанії пішли далі й використовують у своїй HR-практиці комп’ютерне тестування. На основі результатів тесту формується поведінковий профіль людини.

   Наприклад, у кількох американських університетах уже є практика тестування студентів на предмет того, хто з них доб’ється успіхів у навчанні, а потім знайде хорошу роботу. Компанія Evolv розробила софт для оцінки кандидатів для Xerox та Harte-Hanks. Аналіз відповідей на різноманітні й подеколи несподівані питання дозволяє визначити психотип потенційного співробітника з метою відібрати найбільш перспективних.

   Доки такий підхід використовують лише ті компанії, які мають для цього достатній ресурс. Але не виключено, що в найближчому майбутньому замість рекрутерів інформацію про пошукача будуть аналізувати спеціально розроблені програми.

                                                                                 Гейм-тестування

   Один із найкреативніших способів протестувати пошукача – запропонувати йому пограти в комп’ютерну гру. Наприклад, американський старт-ап Knack розробив online-гру, з допомогою якої компанії сканують кандидатів, виявляючи їхні особисті якості. За результатами такого тесту комп’ютер прораховує алгоритм вирішення проблем, визначає такі якості пошукача, як наполегливість, рішучість, уміння аналізувати попередній досвід і ухвалювати рішення. Такі поміжні інструменти дозволяють компаніям ефективніше управляти людськими ресурсами, а також формувати команди, які найкраще підходять для вирішення тих чи інших задач.

   Частина інформаційних технологій уже увійшли у життя офісних співробітників, інші стануть реальністю у найближчі десятиліття. Більшість передових компаній реагують на виклики часу й уже активно використовують їх у HR-практиці. Завдання пошукачів не відставати табути готовими пройти незвичний відбір.

                                                                  V. Як отримати більшу зарплату

   Отримувати більшу зарплату хочуть всі та завжди. Сьогодні це бажання як ніколи актуальне, враховуючи зниження доходів українців внаслідок знецінення національної валюти, підвищення цін на всі позиції товарів, комунальні послуги, а також небажання роботодавців підвищувати зарплати.

   Піддавшися впливу негативної інформації про ситуацію на ринку праці, українці знизили планку очікуваного рівня заробітної плати. Аналіз бази резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна показав, що за останній рік свої фінансові апетити знизили майже всі категорії шукачів. Зниження зарплатних побажань відбулося навіть у тих галузях, які найменше постраждали від кризи.

                                                                Читайте закінчення статті — Ч. 5.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте