За лаштунками працевлаштування. До чого треба готуватися? Ч. 3

                                                                     Читайте початок статті, Ч. 2.

   Безумовна першість у курйозному рейтингу у фото в стилі «ню» або з пляжу. У літній сезон кандидати завалюють рекрутерів резюме з фотографіями у купальниках та плавках. Чоловіки часто зображені з бокалом пива. HR-и нарікають, що навіть втомилися від усіляких зображень «професійних якостей» у вигляді відвертих фото в нижній білизні чи взагалі без неї. Добре хоч кандидати прикривають свої «принади» стільцями, хутровими жилетками тощо. Бувають, щоправда, прозорі блузи і фото на сіннику. Такі резюме надсилають кандидати на різні посади – від помічників керівника до менеджерів з продажу. Особливо хочеться відзначити кандидатку, яка на вакансію стюардеси приватного літака надіслала резюме з фото, де вона в чорній обтягуючій сукні з відкритою спиною, з яскравим макіяжем біля пілону.

   Усі рекорди також б’ють фото на фоні килимів. Бувають особливо мальовничі фото. Наприклад, на позицію менеджера із транспорту пошукач надіслав фото, на якому він стоїть на тлі килима, в шкарпетках, без взуття в повний зріст і тримає в зубах троянду. Часто рекрутери зустрічають резюме з фото, де кандидати зображені в ході домашнього застілля або під час корпоративу.

   Свої захоплення та хобі пошукачі іноді воліють не вказувати письмово, а зображують на фото. Яких лише кандидатів не зустрічають HR-и! Рибалок, зображених з вудкою і уловом, спортсменів в лижних костюмах та в окулярах, автолюбителів за кермом чи біля свого (або чужого) автомобіля, любителів тварин верхи на коні, з кішками на руках тощо. До речі, іноді замість свого обличчя кандидати надсилають фото тварин. Зустрічались білки, коні і коти.

   «Радують» рекрутерів резюме з фото, де зображені лише частини тіла – руки, сідниці та стегна, лише очі або ноги. Мабуть, пошукачі вважають, що в їх професії найбільш важливі саме ці частини тіла.

   Доволі часто зустрічаються резюме з весільними фото.

   Фото «з характером». До цієї категорії відносяться резюме з фото, на яких пошукачі показують себе у всій красі у звичній для них обстановці. Наприклад, рекрутери отримували резюме з такими фото:

   кандидат на тлі могильних вінків;

   економіст, який сидить на сходинках біля брудного под’їзду в купі недопалків, з цигаркою і в кепці;

   менеджер по ключовим клієнтам в танцювальному трико, сидячи навпочіпки;

   пошукач в діловому костюмі на тлі стін з керамічною плиткою в санузлі;

   кандидат на посаду охоронця з оголеним торсом, у шкіряній жилетці та з батогом;

   фото пошукача з голим торсом із золотим ланцюгом і хрестом на грудях, на очах сонцезахисні окуляри, а фон – товарний потяг.

   Вдале фото в резюме може допомогти отримати бажану роботу, а цей анти-рейтинг складений для того, аби нагадати пошукачам, які фото не можна надсилати рекрутерам.

                                                    Супровідний лист, який «продасть» вас  рекрутеру

   Багато пошукачів, докладаючи зусиль до написання резюме, абсолютно забувають про його доповнення – супровідний лист. І вчиняють нерозважливо. Підкріплюючи резюме повідомленням для роботодавця, ви маєте можливість встановити з ним особистий контакт та продемонструвати інтерес до компанії.

   Проявіть зацікавленість. Перед відправкою листа роботодавцю постарайтеся якомога більше дізнатися про компанію. У супровідному листі коротко опишіть, чим саме вас приваблює компанія, таповідомте, що ви поділяєте її корпоративні цінності. Джерелом інформації може бути не лише сайт роботодавця, але й особисті контакти. У такому разі варто згадати, що відправляєте листа за рекомендацією знайомого (колеги, партнера). Так ви покажете, що не є людиною з вулиці, а професіоналом, який має мережу ділових контактів.

   Зробіть акцент на досвіді і досягненнях. За день до HR-відділу приходять сотні резюме на різні вакансії. Не полінуйтеся вказати посаду, на яку претендуєте. Коротко опишіть свій досвід роботи, акцентуючи увагу на реальних досягненнях. Дайте зрозуміти рекрутеру, що ви, як ніхто інший, підходите на цю посаду. Пишіть лист з позиції роботодавця. Не варто відправляти формальну відписку: «Мене зацікавила ваша компанія. Прошу розглянути мою кандидатуру». В тому, що вам потрібна робота, HR навряд чи засумнівається. А ось те, що ви будете сильним гравцем в команді та зможете принести користь бізнесу, якраз і потрібно донести в супровідному листі.

   Проявіть індивідуальність. Не відходячи від теми професійних навичок та досягнень, згадайте про особистісні якості, які можуть стати в нагоді на новому робочому місці. Був досвід проведення корпоративних заходів або за вашою ініціативою покращилося життя в офісі – опишіть це в кількох реченнях. Роботодавцю важливо розуміти, що ви не лише професіонал своєї справи, але й активний співробітник, відкритий до взаємодії з колегами. Намагайтеся згладити «гострі кути». Коли відчуваєте, що в резюме є моменти, які можуть збентежити рекрутера або наштовхнути на поспішні висновки, є сенс прояснити це в супровідному листі. Наприклад, ви не дотягуєте до вакансії за рівнем англійської. Постарайтеся переконати HR-менеджера, що наявних знань вам вистачить, аби якісно виконувати свою роботу. Або позначте, що відвідуєте мовні курси і дуже скоро заповните «білі плями».

   Пишіть коротко та інформативно. Супровідний лист не є повним життєписом, починаючи з вступу до вузу. Також воно не повинно дублювати текст, написаний в резюме, або суперечити йому. Ваше завдання підкреслити потрібну інформацію, привернути до себе увагу і створити приємне враження. Текст повинен бути добре структурованим, без великої кількості «води». Одна ідея – один абзац. HR-фахівці стверджують, що найважливішу інформацію можна донести максимум десятьма реченнями.

   Дотримуйтеся етикету. Пишіть лист в діловому стилі. При можливості звертайтеся до співрозмовника по імені. Чітко й послідовно повідомте необхідну інформацію. Розкутість у спілкуванні з людиною, якої ви жодного разу не бачили, свідчить про невихованість. Також не варто писати занадто складний текст, перевантажуючи його професійними термінами. Особливо важливо пам'ятати про це, якщо звертаєтеся до рекрутера, а не до співробітника або керівника компанії.

   Ініціюйте зворотний зв'язок. Наприкінці подякуйте адресату за увагу до вашого резюме. Заявіть про свою готовність зустрітися на співбесіді й уточніть свої контакти, щоб з вами могли зв'язатися.

   На завершення. Перед відправкою ще кілька разів прочитайте лист і лише потім відправляйте. Якщо у людини вища освіта та безліч помилок у тесті, це насторожує. Поставте себе на місце HR-менеджера. Зацікавилися б ви таким кандидатом?

   В наш час людський ресурс  –  це цінний товар. Резюме – це презентація товару, а супровідний лист – анонс презентації. Аби угода відбулася, потрібно відповідально і зважено підійти до всіх аспектів передпродажної підготовки.

                                                                           Довіряйте, але перевіряйте!

   Чи помічали ви, що взаємодія пари «рекрутер – шукач» схожа на ритуал сватання? Один хоче зацікавити іншого, показати себе з найвигіднішого боку, «продати якомога дорожче». Знайомство починається з того, що роботодавець читає резюме. Чи стане знайомство початком тривалих, продуктивних і приємних стосунків, залежить від того, наскільки правильно рекрутер зуміє оцінити щирість кандидата та правдивість зазначених ним даних у резюме.

   У більшості випадків пошукачі люблять прикрасити і свої досягнення, і свій досвід. За даними дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua, 57% шукачів викривлюють інформацію в резюме. Хтось озвучує відверту брехню, хтось замовчує відомості або прикрашає свої навички. Кілька рекомендацій допоможуть HR-спеціалістам вберегти свою компанію від недобросовісних кандидатів.

   Проведіть кабінетне дослідження.Перед тим, як запросити шукача на інтерв’ю, уважно вивчіть резюме кандидата. Найчастіше неправдиву інформацію шукачі зазначають у розділах «Освіта», «Час і досвід роботи», «Володіння іноземними мовами», «Посадові обов’язки» та «Професійні заслуги». Наприклад, вказують неіснуючі навички і вміння, відзначають вищі посадові позиції, приписують додаткову професійну освіту, яка насправді виявляється прослуховуванням короткострокових курсів.

   Під час вивчення резюме кандидата обов’язково слід звернути увагу на структуру, назву, ціль танаявність обов’язкових розділів. Наприклад, відсутність розділу «освіта» може свідчити про недостатній рівень професійної підготовки, назва на кшталт «шукаю роботу» каже про несформовану ціль і професійну мотивацію. Нечітке формулювання цілі або надто амбіційна професійна мета теж повинна насторожити рекрутера.

   Зазирніть у соцмережі.Наступним кроком у перевірці достовірності даних резюме може стати вивчення соціальної активності шукача. Сьогодні, у вік інформаційних технологій, дані про будь-яку людину в Інтернеті можна знайти легко та просто. Зазирніть у профайли кандидата у LinkedIn і Facebook, інших соцмережах. Цим нехитрим способом ви зможете з’ясувати, чи справді ваш кандидат навчався у тих вузах або працював у тих компаніях, які він зазначив у резюме.

   Зберіть рекомендації.Найпростіший спосіб отримати достовірну інформацію про попередні місця роботи – звернутися до тих компаній, які ваш кандидат зазначив у резюме. Можна не обдзвонювати увесь перелік, двох дзвінків, які підтвердять інформацію про досвід роботи, достатньо. Попрохайте людей, які працювали з вашим кандидатом, дати йому рекомендації. Проте будьте чесні перед шукачем. Попередьте його, що звернетеся за рекомендаціями. Можна також попросити самого кандидата вказати контакти тих осіб або організацій, які можуть дати йому рекомендації. У випадку відмови робіть висновки.

   Ставте питання.Вивести хитруна на чисту воду допоможуть повтори питань і уточнення під час інтерв’ю. Відчуваючи, що шукач приписав собі неіснуючі навички, ставте більше конкретних питань на професійну тематику.

   Перевірте тестуванням.Диплом про освіту не гарантує наявність упевнених знань та практичних навичок у кандидата. Перевірити, наскільки вказана в резюме інформація відповідає реальності, допоможуть тести для оцінювання професійних знань. Тест вважається складеним, якщо кандидат відповів правильно не менше ніж на 80% питань.

   Не лінуйтеся перевірити правдивість інформації у резюме кандидата. Нехтування цим етапом рекрутингу може коштувати дуже дорого вашій компанії у майбутньому. Проте не перебільшуйте свої підозри. Довіру й людяне ставлення до шукачів іще ніхто не відміняв.

                                                                         ІІІ. Як знайти роботу у кризу

   Більшість пошукачів вважають, що в період кризи варто взяти тайм-аут і відкласти пошук нової роботи до кращих часів. Ця позиція не вірна. По-перше, невідомо, коли саме покращиться ситуація на ринку праці. А по-друге, ви втрачаєте цінні навички або, як мінімум, стоїте на місці, у той час, поки конкуренти освоюють нові професійні горизонти.

   Для високомотивованих пошукачів криза може стати відправною точкою на шляху до нових досягнень. Варто пам'ятати, що процес пошуку роботи – це теж робота. Поставтеся до нього як до чергового проекту. Важливо скласти план дій та чітко його дотримуватися.

   Якщо ініціатором звільнення є саме ви, не поспішайте писати заяву. Вивчіть ситуацію на ринку та тверезо оцініть свої шанси на більш привабливу посаду. Розміщуючи резюме на сайтах з пошуку роботи, змініть налаштування видимості. Інакше керівник може дізнатися про ваші наміри покинути компанію. Наприклад, на сайті hh.ua ви можете встановити налаштування вашого резюме як «Видно лише перерахованим компаніям» і самостійно відгукуватися на вакансії, які повністю відповідають вашим вимогам. Також домовляйтеся про проведення співбесіди у зручний для вас час – після роботи або в години обідньої перерви. Коли почнуть надходити конкретні пропозиції, буде легше прийняти рішення – звільнитися або залишитися.

   Якщо ви вже втратили роботу, пошук має бути більш активним. Користуйтеся всіма можливими каналами комунікації: сайти з пошуку роботи, соціальні мережі, особисті ділові контакти тощо.

                                                     Читайте продовження статті — Ч. 4.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте