За лаштунками працевлаштування. До чого треба готуватися? Ч. 2

                                                                      Читайте початок статті.

   Що робити?Один з найбільш поширених сьогодні каналів пошуку роботи – це кадрові портали. Як правило, такі ресурси надають свій шаблон резюме. Тому зі структурою у вас проблем не виникне.

   Додайте своє фото, дуже бажано портретне на однотонному фоні.

   Приділіть особливу увагу формулюванню мети. Шаблонні фрази на кшталт «знайти роботу мрії з можливістю реалізації свого потенціалу» не покажуть рекрутеру, яку саме роботу ви шукаєте. Правильне формулювання мети – це посада, на яку ви претендуєте, і що ви очікуєте від майбутньої роботи на цій позиції.

   При заповненні розділу «досвід роботи» додайте вгорі останнє місце, нижче досвід роботи в компаніях по убуванню хронології. Обов'язково вкажіть свої досягнення і успіхи на кожному місці роботи. Бажано, щоб досягнення вимірювалися в якихось одиницях (відсотках, числах) або відображали якісні зміни. Пам'ятайте, ваш досвід повинен відображати історію вашого розвитку як професіонала.

   Не ігноруйте розділ освіта і додаткова освіта. Часто рекрутери віддають перевагу кандидату з додатковою профільною освітою.

   В додатковій інформації вкажіть знання мов, програм, наявність водійських прав, обов'язково опишіть свої особистісні характеристики, які можуть допомогти в обраній вами професії.

   Розмір резюме не повинен перевищувати двох сторінок. Жоден рекрутер не стане обтяжувати себе прочитанням довгого опусу про вашу робочу біографію. Якщо ваш трудовий досвід дуже великий, краще видалити ті місця роботи, які були у вашій біографії більше десяти років тому. Весь досвід, який не відповідає очікуваній сьогодні посаді, краще взагалі забути. Однак не перестарайтеся зі скороченнями. Одна сторінка резюме дозволена лише молодим фахівцям, які не можуть похвалитися досвідом роботи та здобутками.

   Оновлюйте своє резюме, додавайте досвід і досягнення, котрий ви отримали останнім часом. Ви розвиваєтеся, як фахівець? Ваше резюме повинне відображати зміни у вашій кар'єрі.

   Використовуйте фрази, що«продають» вас. Слова «створив», «розробив», «впровадив», «досяг», «поліпшив» та інші чудово продемонструють ваші досягнення і звернуть на себе увагу рекрутера. Але будьте чесні в кожному слові. Обман при пошуку роботи не припустимий в жодному випадку.

   Використання сайтів, присвячених пошуку роботи, зекономить ваш час завдяки доступу до багатьох відкритих вакансій та організації пересилання вашого резюме безпосередньо потенційному роботодавцю.

                                                                                   2. Пасивність

   Золоті часи, коли, розмістивши резюме на кадровому порталі або надіславши лист в компанію, пошукач одразу ж отримував відгуки, пройшли. Сьогодні пошук роботи за великої конкуренції займає більше півроку, а активність кандидатів, згідно з дослідженнями hh.ua, за рік збільшився в два рази. Тому вичікувальна позиція в процесі пошуку роботи – найбільш неефективна стратегія. Навіть якщо ви висококласний фахівець зі значним послужним списком, пам'ятайте, що таких, як ви, на бажану посаду ще, як мінімум, шестеро.

   Що робити?Проявляйте активність. Надсилайте резюме на відповідні вакансії. Під кожну вакансію пишіть окремий супровідний лист. Якщо у вакансії зазначено контактний телефон та ім'я рекрутера, не соромтеся зателефонувати і встановити контакт до відправлення або відразу ж після відправлення резюме.

   Не втрачайте ентузіазм та активність після місяця-двох безрезультатного пошуку роботи. Не забувайте оновлювати своє резюме на кадровому порталі. Пам'ятайте: конкуренти не дрімають. Вони додають або оновлюють свої резюме. А щоб рекрутер побачив ваше резюме в базі пошукачів, воно повинно перебувати не глибше третьої сторінки в пошуку.

   Якщо ви мрієте про роботу в якійсь конкретній компанії, не чекайте, поки в ній відкриється відповідна вакансія. Зверніться до роботодавця напряму. Це можна зробити через сайт, на якому компанії вказують контакти для потенційних співробітників або додають форму зворотного зв'язку.

   На кадровому порталі hh.ua, наприклад, є спеціальна функція для тих, хто хоче відправити своє резюме в компанію мрії. Кнопка «Хочу у Вас працювати» відсилає резюме безпосередньо до кабінету роботодавця (читайте мою статтю «Портрет ідеального начальника») і розміщує в папці «Хочуть у Вас працювати». Таким чином ви будете більш помітні на фоні інших претендентів, а рекрутер побачить в вас найбільш мотивованого кандидата. Крім цього, ви дасте зрозуміти роботодавцю, що робота саме в його компанії для вас найбільш пріоритетна, а також зможете нагадати про себе, якщо рекрутер переглянув ваше резюме, але досі не запросив вас на співбесіду.

   Активність – це добре. Головне – не перестаратися. Не спамте роботодавців, не надсилайте резюме на вакансії, які вам не підходять. Кандидати з явною невідповідністю описаним у вакансії вимогам, дратують всіх без виключення рекрутерів. Поважайте працю і робочий час інших людей. Майте на увазі, що рішення відправити сьогодні резюме за принципом «авось пройде», забезпечить вам погану репутацію у рекрутера. А завтра, цілком можливо, ця компанія відкриє вакансію, яка буде стовідсотково підходити вам за вимогами.

                                                          3. Некоректна оцінка себе, як спеціаліста

   Досить часто рекрутери зустрічають ситуацію, коли пошукач має завищені амбіції в зарплаті та кар'єрі, або навпаки, недооцінює свої професійні якості. Погано і перше, і друге.

   Що робити?Постійно досліджуйте ситуацію на ринку праці. Для того, аби сформувати власну адекватну оцінку, як фахівця, необхідно мати інформацію про те, яких співробітників хочуть бачити у своєму штаті компанії, та що вони пропонують претендентам. Так ви визначите свою справедливу вартість на ринку праці.

   Для того, щоб підвищити свої шанси при пошуку роботи, використовуйте цей період для підвищення рівня своєї кваліфікації. Читайте, спілкуйтеся з колегами по галузі і навчайтеся. До речі, зараз є безліч безкоштовних онлайн-курсів. Тільки так ваші високі вимоги до позиції та рівня зарплати будуть обґрунтовані і прийняті роботодавцем.

   Список помилок при пошуку роботи та рекомендацій щодо їх усунення можна продовжити. Наприклад, предмет окремої розмови – помилки, яких припускаються пошукачі на співбесідах. Проте варто відзначити одне: успішний та швидкий пошук роботи – це навичка, яку слід практикувати і вдосконалювати. Головне – не впадайте у відчай при невдачах, отримуйте уроки з власних помилок та активно дійте. І робота мрії обов'язково знайде вас!

                                                Як вибрати фото для резюме аби отримати роботу

   Cеред рекрутерів немає єдиної думки, наскільки важливим атрибутом резюме є фотографія. Одним візуальний образ допомагає скласти перше враження про пошукача. Інші вважають, що неправильно підібране фото, навпаки, відштовхує.

   За даними опитування hh.ua, четверо із п’яти HR-менеджерів віддають перевагу CV з долученою фотографією, а двоє із п’яти вважають фото невід’ємною частиною добре складеного резюме. Є кілька причин, з яких фото в резюме може підвищити шанси на успішне працевлаштування.

   Резюме – це візитівка пошукача. Перше знайомство з претендентом на посаду відбувається завдяки цьому документу. Рекрутеру важливо побачити перед собою реальну людину, а не безликий текст.

   Візуальне сприйняття дозволяє краще запам’ятовувати інформацію. Після великої кількості співбесід резюме з фотографією допоможе роботодавцю пригадати хід бесіди.

  Існує низка вакансій, де презентабельна зовнішність відіграє не останню роль. Йдеться про співробітників, до чиїх обов’язків входить спілкування з клієнтами і партнерами, публічні виступи, участь у конференціях. У цьому випадку фото може підказати рекрутеру, що саме ця людина може стати «обличчям компанії».

   Наявність фотографії в резюме не є стовідсотковою гарантією успіху. Спеціалісти з персоналу згодні щодо того, що досвід, знання та професійні якості мають більше значення, ніж правильні риси обличчя. Проте вдало вибране фото може привабити увагу до вашого резюме і виділити вас серед сотні інших пошукачів. Вибираючи фотографію, дотримуйтесь кількох простих правил.

   Публікуйте актуальне фото. Ваша зачіска й колір волосся на знімку повинні відповідати останнім змінам у зовнішності. Під час зустрічі на співбесіді рекрутер повинен вас упізнати. З тієї ж причини не варто захоплюватися графічними редакторами.

   Обирайте якісні фотографії.Зображення повинне бути чітким і якісним. Неприпустимо розміщувати засвічену або розмиту фотографію. Також має значення розмір фотографії. Не варто додавати зображення на цілу сторінку. У той же час, фото повинно бути досить великим, щоб його можна було роздивитися.

   Зробіть акцент на обличчі.Відмовтесь від фотографії у повен зріст. Не найвдаліший варіант – і шаблонне фото на паспорт. Абсолютно неприйнятними є ракурс зі спини та поза лежачи. Краще віддати перевагу знімку в півоберта. Дуже приємне враження справляє стримана посмішка.

   Дотримуйтесь ділового стилю. Головним об’єктом на фото є ви, і вся увага рекрутера зосереджена на вас. Обираючи стиль, враховуйте посаду, на яку ви претендуєте. Наприклад, для топ-менеджера оптимальним варіантом є строгий діловий костюм. А для лікаря припустимо бути в білому халаті. Одяг не повинен виглядати виклично, віддайте перевагу пастельним тонам. Уникайте відвертого вбрання та не зловживайте аксесуарами. Моветоном вважається фото у сонцезахисних окулярах. Жінкам слід звернути увагу на макіяж і зачіску. Make-up повинен бути неяскравим, денним, волосся підібране або охайно зачесане. Обираючи дрес-код для фото, уявіть, що ви вже йдете на співбесіду.

   Зверніть увагу на фон таобстановку. Місце зйомки може багато розповісти про людину, про його діяльність, інтереси й захоплення. Ваше завдання – справити гарне враження, а не розповісти всю інформацію про себе завдяки фотографії. Неприйнятними є фото на пляжі, за святковим столом, у ресторані тощо. Такі світлини краще залишити для домашнього перегляду. У кадрі слід уникати сторонніх людей і предметів. Не варто розміщувати фото друзів із коментарем «я третій зліва». Також недоречними будуть весільні фотографії, знімки з домашніми тваринами або з автомобілем.

   На сайтах відомих компаній, як правило, є розділ «Наші співробітники». Не полінуйтеся зайти на корпоративну сторінку. Окрім іншої корисної інформації про потенційного роботодавця, ви зможете побачити кілька прикладів хороших ділових портретів.

   Якщо й досі вагаєтеся у виборі фото, краще обійтися без нього. Ваша мета — отримати запрошення на співбесіду, а не повеселити HR-ів.

                                                             Рейтинг курйозних фото в резюме

   У гострій конкуренції на ринку праці перед пошукачами стоїть першочергове завдання – привернути увагу рекрутера. У цьому питанні важливе значення має вдале фото. Однак деякі пошукачі або бажаючи виділитися серед конкурентів, або від незнання, або маючи надмірно оригінальне почуття гумору додають до резюме незвичайні фото. В цьому випадку резюме не викликає нічого, крім здивування або веселощів з боку рекрутерів. Міжнародний кадровий портал HeadHunterУкраїна провів опитування серед HR-спеціалістів і склав рейтинг курйозних фото в резюме.

                                                            Читайте продовження статті — Ч. 3.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте