Бойовики впливають на смаки!

   Події останнього року в Україні призвели до змін у сприйнятті нашим народом багатьох професій. Ті з них, які рік рому здавалися офісним працівниками такими, що взагалі не мають майбутнього, сьогодні займають лідируючі позиції в рейтингу найбільш перспективних. І навпаки, найбільш престижні та, здавалось би, перспективні професії відходять на другий план.

   Наприклад, трійкою найбільш перспективних професій у 2013 році були: програміст, підприємець, інженер і юрист. Сьогодні лідерство змогли втримати тільки IT-спеціалісти. На другій сходинці рейтингу опинилися лікарі. Третє місце зайняли військовослужбовці. На четверте місце вийшли інженери різних галузей. Підприємці та юристи, які в 2013 році займали друге й третє місце в рейтингу, тепер перемістилися на п’яту та дев’яту сходинку відповідно. Цікаво, що в рейтингу найбільш перспективних професій 2014, окрім військовослужбовців (розвідників, прикордонників), з’явилися також робочі професії (19%), журналісти (15%), співробітники МВС, прокуратури, СБУ і МНС (16%) та фермери (13%). Примітно, що рік тому військовослужбовці та співробітники правоохоронних органів займали лідируючі позиції (п’яте місце рейтингу) в ТОП найбільш неперспективних професій.

   Схоже, захист Батьківщини, охорона правопорядку, розвиток сільського господарства і висвітлення останніх подій у ЗМІ, на думку українців, сьогодні є найбільш пріоритетними напрямками.

  Окупація Росією нашого Криму, розпочата нею війна проти України на Донбасі, російські війська та сепаратистсько — терористичні бойовики впливають на українські смаки у виборі майбутніх професій.

   Також відбулися зміни і в рейтингу найменш перспективних професій. Несподівано на першому місці опинилися банкіри, а також представники творчих професій. Причому кількість тих, хто вважає ці професії неперспективними, збільшилася приблизно в п’ять разів. Зараз кожен четвертий вважає, що ці професії не будуть затребувані так, як раніше. На третьому місці – наукові співробітники (22%), які в 2013 році займали шосте місце (8%). Варто відзначити, що державні службовці й менеджери з продажу із сьомої та восьмої позиції антирейтингу піднялися на п’яту й шосту відповідно. Із самого низу рейтингу неперспективних професій на четверту сходинку перемістилися менеджери з реклами, PR і маркетологи. Навіть більше: тепер кожен п’ятий вважає цю сферу неперспективною.

   Які ж характеристики для оцінки перспективності тієї чи іншої професії є значущими для «білих комірців»? На першому місці – це затребуваність на ринку праці. Дійсно, які можуть бути перспективи в незатребуваних спеціалістів? Жодних. І так вважає переконлива більшість (69% опитаних). Більше половини українців звертають увагу на стабільність галузі, до якої належить професія. У теперішніх умовах чим більш стабільна галузь, тим перспективніша професія. Ще для 47% значення має зарплата. А ось можливість професійного зростання у межах спеціальності й поширеність професії в світі грають значно меншу роль у оцінках перспективності. Варто також відзначити, що є відмінності у сприйнятті перспективності професій між чоловіками і жінками. Для чоловіків на другому місці після затребуваності на ринку праці стоїть висока зарплата, і тільки потім – стабільність галузі.

   Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу  HeadHunter  Україна hh.ua  у вересні 2014 року. В опитуванні брали участь 1200 респондентів.



0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте