Чому?


   Чому незрозуміло чи непрофесійно діяв новий очільник Міністерства внутрішніх справ (МВС) України? Чому він дозволив громадянину В. Януковичу і його найближчим посіпакам втекти з України? Чому вони не були заарештовані, хоча кілька днів тинялися різними територіями України? Чому органи внутрішніх справ не виконують своїх прямих функцій згідно з Конституцією та Законами України, маючи нове керівництво? Чому досі не заарештоване все попереднє керівництво МВС разом з усіма відповідальними особами за вбивство мирних протестувальників Євромайдану?

   Чому Небесна Сотня Героїв Майдану досі не отримала сатисфакції за своє злочинне вбивство? Чому євромайданівці та їхні прихильники, яких в Україні є набагато більше половини всього населення і які хочуть жити повноцінним, гідним життям у своїй, справді європейській країні, ніяк не дочекаються адекватних дій від державних органів України?     

   Чому на зміну бандитському сходняку у вигляді внутрішньоокупаційного режиму України на чолі з В. Януковичем, який ми здолали, може прийти олігархічний сходняк, що сколотив свої мільярдні статки за рахунок обкрадання всіх нас? Чому олігархи тільки зараз заговорили про допомогу Україні, мовчавши, коли В. Янукович вбивав невинних людей? Чому розкрадали свою Батьківщину, а зараз раптом прозріли? Чому виводили свої награбовані статки за кордон, прирікаючи наш народ на жалюгідне існування? Відповідь одна: таким чином зараз вони рятують себе і свої мільярди, левова частка яких має бути повернута українському народу, від внутрішніх і зовнішніх санкцій.

   На сторожі цього повернення має стояти Майдан разом з Самообороною та Правим Сектором. Хоча дві останні структури негайно мають навести жорсткий порядок у своїх лавах (особливо на місцях, подалі від Києва), нарощувати чисельність і підключати до своєї підготовки професіоналів (серед них є бажаючі долучитися, з якими я особисто спілкувався), щоб не повторилося київське жахіття і м’ясорубка, свідком чого я був, перебуваючи на Майдані з 15 по 22 лютого ц. р. (з короткими перервами на перепочинок) і підносячи в найстрашніші дні бруківку, дошки та інші необхідні речі для тримання барикад. Основним завданням Правого Сектора та Самооборони Майдану має бути боротьба з російським імперіалізмом і захист від нього  українського народу разом з усіма іншими націями, що живуть в Україні.

   Чому в ті трагічні дні, починаючи з 18 лютого, на Майдані так мало було киян? Опинившись на ньому десь о 15:00, а може і раніше, після вбивчого розгону протестувальників в урядовому кварталі, я побачив там біля однієї тисячі людей. Стало зовсім сумно. І тільки під вечір, після багаточисельних прохань зі сцени Майдану, зібралося приблизно десять тисяч. Страх? Зневіра? Не знаю… Адже кияни надавали величезну підтримку Євромайдану, коли на віче збиралося від двох до десяти і більше сотень тисяч мітингувальників. Я вже не кажу про їхню титанічну допомогу харчами, грошима, ліками… Чому?

   Чому втечі В. Януковича не завадила Служба безпеки України (СБУ) на чолі з новим – старим Головою? Чому Голова не поінформує, які заходи для цього здійснювала СБУ? Чому він не розкаже Майдану про своє навчання в Краснознамйонном інстітутє КГБ СССР ім. Ю. В. Андропова (нині – Акадємія внєшнєй развєдкі Россіі) в 1990 (91?) – 1993 (94?) роках? Чому він, очолюючи СБУ з 22 грудня 2006 р., тільки в липні 2009 р. прийняв рішення про незаконність перебування на території України (в Криму) відділу Фєдєральной служби бєзопасності (ФСБ) Россіі, при цьому дозволивши офіцерам цієї російської спецслужби, які формують у нас московську «п’яту колону», покинути територію України аж в кінці 2009 р.? Чому він не видворив їх негайно? Чому дозволив законсервувати свої зв’язки і агентуру? Чому не видворяв їх 2,5 роки? Варіанти відповіді є тільки два: нерішучість вкупі з непрофесійністю або… До речі, ті ж офіцери ФСБ повернулися до України у квітні 2010 р. за сприяння В. Януковича. Чому СБУ тоді мало уваги приділяла діяльності різноманітних проросійських і російських структур в Севастополі, Криму та в усіх південно – східних територіях України? Чому ця промосковська і московська братія так безкарно себе почуває на українській землі? Чому не заарештовано попереднє керівництво СБУ? Чому в СБУ дотепер служить, щонайменше, третина майже явних ворогів нашої державності? Чому окремі генерали СБУ у відставці, які вважають себе українськими патріотами, не покаються за своє схвалення свого часу призначення на посаду Голови СБУ О. Якименка?

   Чому Державна прикордонна служба (ДПС) України разом зі своїм, ще остаточно не знищеним, розвідорганом (непрофесійно розділеним на стратегічний і оперативно – розшуковий компоненти, які між собою жодним чином не пов’язані) дозволила В. Януковичу перетнути Державний кордон України і не мала інформації, що діється на російській стороні у зоні її відповідальності глибиною 150 – 200 км? Чому через наш кордон несанкціоновано проникають не тільки російські військові, але й цивільні підбурювачі, які дестабілізують ситуацію в південно – східних областях України і піднімають над нашими державними установами російські прапори7 Чому багато порядних офіцерів скаржиться на страшну корупцію? Чому за все це не відповіло керівництво ДПС?

   Чому не заарештовано колишнє керівництво Управління державної охорони (УДО) України, яке здійснює охорону всіх українських високопосадовців? Чому невідомо, як в Криму пересувався В. Янукович при наявності державної охорони?

   Чому Служба зовнішньої розвідки (СЗР) України, яка сама себе вважає головним розвідорганом України, не мала чи не хотіла мати інформацію, що планує Росія по відношенню до України? Чому СЗР, завдяки своїм агентурним і технічним можливостям, не запобігла втечі В. Януковича до Росії? Чому не заарештовано попереднє керівництво СЗР?

   Чому Головне управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України вчасно не попередило (якщо не знало, то це – непрофесіоналізм) нову владу про розробку Росією військової спецоперації щодо дестабілізації ситуації в Криму та в усіх південно – східних областях України? Чому не приділялося належної уваги військам спецпризначення, які мають бути підпорядковані ГУР МО? Чому так слабенько фінансується і забезпечується наша воєнна розвідка, в т. ч. космічним і радіотехнічним компонентами?

   Чому розвідувальне співтовариство разом не виробило єдиного сценарію щодо нейтралізації російської спецоперації в Україні?

   Чому в нас фактично знищений спецрезерв, на базі якого після чужоземної збройної агресії розгортаються партизансько – диверсійні структури?

   Чому нічого не говориться про Сили спеціальних операцій (ССО) Збройних Сил України (ЗСУ) та їхнє командування?

   Отримавши інформацію з достовірного та добре поінформованого джерела з – за меж України (на сході від наших кордонів), яку я доповів певним посадовим особам нашої держави, відповідально заявляю, що Росія використає Крим, як базу для дестабілізації та підпорядкування собі всього Півдня і Сходу України, щоб з’єднатися з Придністров’ям. Військова спецоперація проти нас розпочата! На суверенній українській території, якою є Крим, діють війська спецпризначення Главного развєдуправлєнія (ГРУ) Гєнштаба Вооружонних Сіл Россіі, а також спецпідрозділи прикордонників, що входять до складу ФСБ Россіі. Задіяні десантники і морська піхота. В російській глибинці набирають резервістів, котрих готують інструктори для подальшого перекидання до Криму без зброї, яку вони отримають на місці. В. Путін заборонив В. Януковичу перетнути російський кордон з Харківщини або Донеччини, а змусив його перейти до Росії з Криму, щоб підкреслити повний контроль Москви над суверенною українською територією, якою є Автономна Республіка Крим (АРК). Він використовуватиме маріонетку В. Януковича для схвалення своїх планів щодо збройної агресії в Україну.

   Останні події у нас і в Москві, разом з тривалою кремлівсько – геббельсівською пропагандою, це підтверджують. Фактично, після рішення Совєта Фєдєраціі Фєдєрального Собранія Россійской Фєдєраціі, «братня» Росія оголосила Україні війну! Росіяни хочуть убивати нас – українців! «Геть від Москви!», «Крокуймо в НАТО і ЄС!»,  – ось такий наш порятунок! В. Путін хоче зберегти Російську імперію, але йому, як на мене, це не вдасться. Початок збройної агресії проти нас стане початком кінця цього імперського утворення. Може хоч зараз демократичний світ збагне справжню суть Росії та двох нєдорослєй, які нею керують?!

   Чому до останнього моменту наші МО, Генщтаб (ГШ) ЗСУ та Рада національної безпеки і оборони (РНБО) кричали, що для України немає ніяких воєнних загроз? Чому таких «керівників» і «спеціалістів» не притягнуто до кримінальної відповідальності за саботаж?

   Чому до цих пір не заарештовано попереднє керівництво МО, ГШ ЗСУ і тих командирів військових частин, які хотіли втягнути військо в криваву, злочинну авантюру? Чи для декого з них рятівними можуть старі чернівецькі зв’язки?

   Чому уповноваженим Парламенту України за діяльністю МО та ЗСУ було призначено колишнього начальника ГШ ЗСУ В. Заману, який у 2010 р. серйозно доклався до перемоги В. Януковича на президентських виборах і який замішаний у допомозі «беркутам» чинити терор проти мирних людей на Євромайдані? Чому якийсь «мудрець» з опозиції обрав саме його?

   Чому новим начальником ГШ ЗСУ призначено людину, яку журналісти звинувачують у квартирних оборудках? Чому, якщо це не так, ним не оприлюднені аргументовані контраргументи?

   22 лютого 2014 р. я мав коротку розмову з одним із лідерів опозиції і казав йому, що всі причетні до втягування ЗСУ в антизаконну збройну розправу над мирними протестувальниками мають бути негайно заарештовані. Факти проти них є. Потрібно було рішення Генеральної прокуратури України (ГПУ), щоб зробити це 23 лютого 2014 р. Була моя домовленість, що група спецпризначення ЗСУ, при наявності такого рішення ГПУ, зможе це здійснити. На жаль, до ц. ч. нічого не зроблено. Чому?

   Чому ЗСУ за 22 роки нашої незалежності доведені до жалюгідного стану? Чому ніхто за це не поніс відповідальності? Чому суттєве покращення фінансування стосувалося переважно репресивного апарату, а не війська? Чому Кабінет Міністрів України (КМУ) навіть у 2005 р. не підтримав мою пропозицію про законодавче закріплення розпису видатків з Держбюджету на національну оборону за видами ЗСУ, доходячи до найменшої окремої військової частини? Підтвердженням цьому є відповідь Прем’єр – міністра України від 19 липня 2005 р. № 5824/0/2 – 05 на мій запит № 3035 від 24 червня 2005 р. ЗСУ таке рішення тільки вітатимуть. Чому МО відтоді його не ініціювало? Чому всі ці роки до тепер воно не прийнято?

   Чому протиповітряна оборона України схожа на діряву парасолю, яка не рятує від дощу? Чому радіолокаційне поле над територією нашої держави є дискретним, а не суцільним? Чому тодішній Міністр оборони у надісланій відповіді від 24 вересня 2005 р. № 220/3555 на моє звернення № 3104 від 12 вересня 2005 р. вказує, що «створення суцільного радіолокаційного поля та системи зенітного ракетного прикриття усієї території держави, як це запропоновано, потребуватиме значних обсягів фінансових і ресурсних витрат, що не обумовлено стратегічною доцільністю та обмежується економічними можливостями держави»? Чому не вказані обсяги витрат? Чому на репресивний апарат гроші є, а на ЗСУ нема? Чому бере гору військово – політична короткозорість, за яку тепер, можливо, доведеться українським громадянам заплатити надто дорогу ціну?

   Чому бездумно скорочувалась чисельність повітряно – десантних військ (ніяк не сприймаю назву «Високомобільні десантні війська», штучно підігнану під російську абревіатура ВДВ)? Чому окремі бригади цих військ фактично стали мотострілецькими з важкою технікою, непридатною для повітряного десантування? Чому окреме командування десантними військами створене аж через одинадцять років після внесення мною такої пропозиції у 2001 р. і після страшного скорочення чисельності?

   Чому ж таке скорочення не обминуло і морську піхоту Військово – Морських Сил (ВМС) ЗСУ? Чому зараз у Криму та й на всьому чорноморському узбережжі України, по якому розкидані підрозділи Чорноморського флоту (ЧФ) Росії, нам нема чим боронити суверенітет і територіальну цілісність нашої Батьківщини?

   Чому Повітряні Сили (ПС) ЗСУ майже на ладан дихають? Чому бомбардувальна авіація ПС практично знищена? Чому літаки Ту – 22М3, Ту – 95, про Ту – 160 я навіть не згадую, виявилися не потрібними Україні? Чому розвалена і розкрадена військово – транспортна авіація?

   Чому ніхто за таке «реформування» ЗСУ, а насправді – розвал, не покараний?

   Чому не заарештовані А. Клюєв, В, Сівкович, О. Попов? Чому В. Пшонці дозволили втекти? Чому всі арешти, про які йдеться вище, ГПУ досі не здійснила? Чому втрачається дорогоцінний час для швидкого розслідування масових вбивств невинних, беззбройних людей на Київському Євромайдані? Чому нова влада не спонукає ГПУ, МВС, СБУ до оперативних дій?

   Чому в Україні не оголошена загальна мобілізація чи може нам уже Росія не загрожує збройним вторгненням? Чому так довго приймалося рішення про приведення ЗСУ у стан підвищеної бойової готовності, але без виходу військ у запасні райони? Чому так пізно взято під посилену охорону стратегічні об’єкти України? Чому цього не зроблено до ц. ч. в АРК? Чому не контролюються Сімферопольський аеропорт і аеропорт «Бельбек»? Чому на перешийку, який з’єднує Крим з рештою материкової частини України, вільно розгулюють озброєні бойовики, а не стоїть пост нашого МВС? Чому не видно рішучої позиції МО, ГШ ЗСУ, СБУ, МВС, ДПС? Чому Центр зволікав і зволікає з відданням чітких і твердих наказів, бо без них на місцях, особливо в АРК, структури ЗСУ, ДПС, СБУ, МВС є деморалізовані?

   Чому так довго запрягає Верховна Рада України? Чому не готуються рішення про денонсацію результатів Харківської змови 2010 р.?

   Чому не чутно заяв нової влади про вимушений крок України, при подальшій безхребетності Заходу, повернутися до створення тактичної ядерної зброї, якої ми так бездарно позбулися свого часу під тиском Росії  та того ж Заходу? Чому не оголошено про поступове збільшення чисельності ЗСУ, оскільки зараз вона є критично низькою? Чому не говориться, що Україна, рятуючись від російської збройної інтервенції, попросить допомоги в НАТО, бо ми є особливим партнером Альянсу? Чому в Європейський Союз (ЄС) не направлено звернення про якнайшвидше підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та Угоди про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі України з ЄС, яка є невід’ємною складовою попередньої Угоди? Чому Київ не вимагає від Брюсселя надання письмових гарантій набуття Україною повноправного членства в ЄС в недалекій перспективі, після виконання нами всіх необхідних завдань?

   Чому Міністерство закордонних справ (МЗС) України не закриє Генконсульство Росії у Сімферополі за видачу у спрощеному порядку російських паспортів громадянам України, що суперечить нашому законодавству? Чому МЗС не попередить інші російські консульства про неприпустимість таких дій і їхнє закриття у разі вчинення ними подібних кроків? Чому Україна, після фактичного оголошення Росією нам війни, не відкликала свого Посла з Москви?

   Чому необдумано і передчасно Парламент України скасував «мовний» закон КаКі (Калєснічєнка – Ківалова), давши Москві та її «п’ятій колоні» у нас зайвий привід для чергових спекуляцій? Чому не захотіли скасувати його після дочасних президентських виборів, підготувавши і прийнявши взамін новий Закон, який би справді відповідав нормам Європейської хартії регіональних і меншинних  мов? Чому В. о. Президента України не оголосив начебто прийняте рішення про ветування КаКі?

   Чому не розробляється жорстка програма боротьби з корупцією на всіх рівнях?

   Чому нова влада не говорить про здійснення широкомасштабної люстрації в усіх сферах українського суспільства, включаючи її саму?

   Чому до ц. ч. на загальнодержавному рівні не прийнято рішення про увіковічнення по всій Україні світлої пам’яті невинно вбитих Героїв Майдану?

   Чому люди, які є українськими патріотами, мають знання, вміння та тверду волю, щоб зміцнювати національну безпеку і оборону України, залишаються незатребуваними? Чому політична доцільність чи чиясь суб’єктивна оцінка часто беруть гору над об’єктивною потребою?

   До тих пір, поки Євромайдан та українське суспільство  не отримають вичерпної, позитивної відповіді на всі поставлені вище запитання, хоча їх є значно більше, і не побачать реалізацію майданівських прагнень, за які сплачена така страшна ціна, Небесна Сотня Героїв Майдану не дасть спокою нікому. Адже, крім людської кари, є ще кара Божа, Небесна!

   P. S. Посол України в Росії був відкликаний тільки 17 березня 2014 року.

   Угода про асоціацію підписана й застосовується тимчасово, бо остаточно ще не набула чинності через незавершення всіх ратифікаційних процедур Нідерландами.

   Чисельність ЗСУ збільшена.

   Закон України «Про очищення влади» був прийнятий у вересні 2014 року, але процес люстрації фактично саботується.

   Нарешті Україна 27 січня 2015 року офіційно визнала Росію державою-агресором шляхом прийняття Верховною Радою України відповідної Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором № 129-VIII. Попри прийняття такого важливого рішення, воно все одно є чисто політичним, а потрібен відповідний Закон України.

   P. Р. S. ССО ЗСУ почали створювати лише на початку 2016 року, хоча я пропонував це зробити ще у 2001 році, направивши Президенту України, Секретарю РНБО України, Міністру оборони України Концепцію створення ССО.

   P. Р. Р. S. 15 червня 2017 року в Нідерландах набув чинності Закон, яким ратифіковано УА між Україною та Європейським Союзом, а нідерландський уряд передав ратифікаційну грамоту до головного офісу ЄС в Брюсселі.

   P. Р. Р. P. S. 21 листопада 2017 року ВДВ ЗСУ стали ДШВ ЗСУ.

5 коментарів

Андрій Кухарук
ЧОМУ Ви ще не в військкоматі?
Георгій Манчуленко
Не згризайтеся! Буду там, де скаже військове командування.
Галина Дичковська
Тому, що ми нація не поневолена, ми нація бездержавна /Вячеслав Липинський.
Тому, що процес самолегітимації, що триває 100...??? 1000...??? років тільки-тільки почав оприявнюватись.
Тому, що цілісінький світ не розуміє ЩО відбувається.
Тому, що нам треба САМИМ навчитися це все робити.
Віталій Бурденюк
Тому що, коли треба потеревенити язиком, то усі політики. А коли наступає час відповідальності, то усі з «простим народом».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте