«Пам’ятайте, що Росія завжди була вашим ворогом»


   
                          Російська опозиціонерка Валерія Новодворська —

                про самолюбство Путіна, візи для українців та УПА.

 

   Валерія Новодворська  завжди дуже прихильно ставилась до України. Чим нажила вдома не одного ворога — і в часи Єльцина, і тим більше нині, в часи Путіна. А все тому, що опозиціонерка говорить ті речі, які росіяни чути не хочуть...

   — Валеріє Іллівно, радник Президента Росії недавно заявив: якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС, то Москва може ввести візи для українців. Наскільки це реально?

   — Дуже вам потрібен той безвізовий режим із Росією?! Головне, щоб українці могли вільно, без «шенгенок», їздити до Європи. А в Росію бажано потрапляти якомога рідше. Щоб не заразитися, розумієте? Сьогодні Росія — це «труп», який розкладається та поширює інфекцію. Не раджу сюди зайвий раз навідуватись. Тому мчіть у Європу на третій космічній швидкості! Не звертайте уваги на погрози Кремля. Це не 68 рік — війська в Україну не введуть. А все інше… все інше можна пережити.

   — Що ближче до саміту, то більше російське телебачення нагнітає атмосферу. Наскільки це відображає погляди і ставлення до України пересічних росіян? Чи цеспроби видати думку Кремля за думку народу?

   — У нас немає єдиної громадської думки. І народу також мало, набагато більше охлосу. Розумні люди, природно, і телевізор не дивляться, і цьому всьому не вірять. А чи не байдуже вам, що думають російські обивателі? Вони давно нічого не вирішують. Вирішує Кремль. І той може лише насипати вам солі на хвіст. Скажімо, Литві нещодавно дали відкоша з її молочними продуктами, то що, їм тепер треба проситись у Митний чи Євразійський союз? (Усміхається). З вашими цукерками й іншими товарами також усе влаштується — завдяки Європі… Тож не звертайте уваги та рухайтесь у бік ЄС.

   — Експерти кажуть, що для Путіна нинішня ситуація — велика особиста поразка. Його тактики, його методів «дружби» з сусідами...

   — Природно, Путін не буде вам за це вдячний. Він — загалом людина несучасна і перебуває в іншій епосі. Ніби сидить у машині часу й думає, що в нас іще не настав 91 — й рік. (Усміхається). Ну, і на Путіна не звертайте уваги. Зрозуміло, що в цього спрута під назвою Росія — великі щупальці, але реально сьогодні такі, що сусідам можна вже тільки легенько нагидити й трошки поотруювати життя. А прибрати когось до рук — більше не вдасться!

   — Прибрати — так, а ось заманити пряниками можна спробувати. У той же Євразійський союз. Ця структура, на ваш погляд, має загалом перспективи?

   — Це мишоловка! Причому там, як на мене, і шматочка сиру немає. Треба бути дуже дурною мишею (усміхається), щоб іти до Європи, а потрапити (випадково чи ні) у таку мишоловку, як Євразійський союз.

   Для Путіна — так, це питання самолюбства. Хоч що — небудь зліпити — якусь снігурку, яка розтане з першими променями сонця. Хоч «фальшак» якийсь зробити чи «ляльку» — на зразок тих, що біля обмінників мають шахраї. Усе задля того, щоб можна було потішити самолюбство, головуючи у таких структурах, як Євразійський союз. Кажу ж, вони несучасні люди. І це вже хвороба...

   А все те — від імперського мислення. Поки Росія не зрозуміє, що вона більше не імперія, поки вона не перестане шукати минулої величі й не перетвориться на скромну державу (скромну до непристойності), нічого хорошого у нас не буде. І Росії, можливо, не буде… Знаєте, у цьому плані Україні простіше: вона ніколи не була імперією, а лише колонією. На вас немає гріха, на вас немає крові.

   — Скажіть, що чекає Росію та Україну в найближчі 5 — 10 років? От що — Росію і що — Україну?

   — Такі питання не для мене. Це для Ванги. Я ж футурологією не займаюсь. (Усміхається).

   — Але ви з оптимізмом дивитеся у найближче майбутнє? 

   — Ні, ніякого оптимізму щодо Росії я не відчуваю. А ось Україна має шанс виборсатися. І залежить це насамперед від вашої стійкості на шляху до Європи. А ще від бажання вчитись та працювати (працювати треба, як тато Карло). І тут влада передусім має подбати про створення робочих місць, щоб українцям не треба було шукати роботу в Росії! Так, я вірю, що ви виборсаєтесь. Адже у вас немає нафти і газу, які стали великим каменем на шиї Росії…

   Що тут можна додати? Будуйте капіталізм, беріть приклад із таких країн, як Німеччина (дивіться — усюди досі відчутні наслідки кризи, а у них її ніби й не було), вступайте, зрештою, у НАТО. І ще пам'ятайте про своє історичне минуле.До слова, було би непогано якимось чином змусити владу відновити ющенківські укази стосовно Бандери та Шухевича. Це дуже важливо! Бо той, хто не поважає свого достойного минулого (а це достойне минуле), той не матиме гідного майбутнього! УПА та ОУН — це гарні, чесні сторінки. Це — українські патріоти, які воювали і з «совітами», і з німцями. Жодної участі в злочинах проти людства за ними немає.

   Ну, і ще одне: пам'ятайте, що Росія завжди була вашим ворогом. Тож, користаючись можливістю, відходьте від неї якомога далі. І що далі, то краще! 

                                             Богдан Бондаренко, газета «Експрес», №117, (24 — 31).10 2013 р.

 

   А ось що писав наш великий Тарас Шевченко у посланні нам — своїм землякам:

                                                      «Учітесь, читайте,

                                                      І чужому научайтесь,

                                                      Й свого не цурайтесь».

   Адже тільки знання і постійне навчання робить людину розумною, здатною думати, аналізувати, приймати правильні рішення, що будуть корисними і для неї, і для її рідної Батьківщини — нашої вічної, неповторної України та всіх українців. Як казав Кобзар, саме тоді

                                                      «І забудеться срамотня

                                                      Давняя година,

                                                      І оживе добра слава,

                                                      Слава України,

                                                      І світ ясний, невечірній

                                                      Тихо засіяє...

                                                      Обніміться ж, брати мої,

                                                      Молю вас, благаю!»

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте