Ось так на нас наживаються!

Практично кожен український громадянин тією чи іншою мірою стикається з енергоносіями. Правда, в різних іпостасях… Переважна більшість населення, тобто нас з вами, має справу з цими носіями в ролі споживачів, частина — в ролі добувачів, а невеличкий прошарок — в ролі постачальників. Хоча дехто може одночасно перебувати і в декількох амплуа. Та найцікавіше пов'язане саме з постачальниками. Візьмемо хоча б газ...

   Споживач, заплативши конкретну суму грошей, згідно встановленої державою ціни, за конкретну кількість спожитого «блакитного палива», думає, що отримав саме таку кількість газу, за яку і сплатив. Але тут якраз відбуваються дива. Вогонь начебто горить сильний, лічильник справно підраховує спожиті кубометри газу, за який заплачено добрячі гроші, а борщ ніяк не звариться і сподіваного тепла нема.

   В чому ж справа? Та газ, який нам постачають, не відповідає встановленим стандартам, тобто є неякісним! У «блакитному паливі» має бути не менше 90% метану, що дає максимальну теплоту згоряння. А в тому газі, який постачальники «впихують» споживачам, вміст метану складає 80 — 83%. І щоб лічильник нічого не помітив, оці вкрадені щонайменше 7 — 10% метану замінюють іншим газом — азотом. Тому при згорянні такої збідненої суміші ми й отримуємо менше тепла. Але ж платимо по лічильнику, як за встановлений державними стандартами газ!

   Ось таким чином постачальники обманюють споживачів, а для себе отримують надприбутки. Щоб у цьому пересвідчитись, достатньо зробити нескладні підрахунки. Щороку населенню продається орієнтовно 7 мільярдів кубометрів газу. Якщо в ньому буде на 10% метану менше від норми, а відповідно азоту більше, то «скромний» річний «навар» постачальників за мінімальними оцінками складе приблизно 510 мільйонів гривень. І це тільки за один рік! А вказані махінації робляться роками, тому суми обчислюються мільярдами грошей. Їх постачальники і перекладають у власні кишені, забираючи з кишень споживачів — простих українських громадян, тобто дурять і обкрадають нас з вами, продаючи нам неякісний газ. Прокуратура мовчить, мовчить СБУ і міліція, і владний режим мовчить, наче так і має бути… Всі вони мовчать, бо у своїй абсолютній більшості одним миром мазані.

   До речі, теплота згоряння природного газу має становити не менше 7600 ккал/кубометр. Якщо вона менша, то і платити треба менше. А ми — майже всі українські споживачі сплачуємо якраз за спожиті кубометри газу, а не за калорійність, тобто його теплотворну здатність, як це робиться у Європейському Союзі. Ось так на нас наживаються! Грубо! Нахабно! Цинічно!

   І до яких пір над нами знущатимуться постачальники — олігархи та їхні покровителі — компаньйони на високих державних посадах?!

   P. S. Навіть Революція Гідності не заставила вказаних вище мовчунів (з уточненням: міліція стала поліцією) заговорити!

6 коментарів

Володимир Антонюк
Да, от як цих живоглотів покарати? Може закон якийсь є? Га, пане депутате 3 скликань? Чи Ви про це оце щойно взнали?
Георгій Манчуленко
Мої депутатські повноваження закінчилися у 2006 році, а зараз-2013 рік.Так що спрямуйте свої зусилля до своїх однодумців, які мають парламентські депутатські мандати, хай на ділі, а не на словах, попіклуються про своїх виборців, якщо вони й самі не отримують з таких оборудок добрячий куш.
Володимир Антонюк
Оце відповідь по суті. Дякую за корисну пораду. Так і зроблю. Якнайшвидше.
Сергій Воронцов
Цікава інформація. Єдине, Ви ж не самі вимірювали відсоток метану. звідки такі дані? Мають бути посилання.
Георгій Манчуленко
Є люди, які займаються цією проблематикою, але не мають бажання ставати публічними особами…
Сергій Воронцов
Так не цікаво. Їм не треба ставати публічними особами. Провести аналіз газу на вміст метану, азоту і т.д. досить легко. Це можна зробити у будь-якому обласному центрі.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте