Хто обманює підприємців?

     Український народ через «покращення життя вже сьогодні» не знає, як прожити до завтра, не кажучи про більш віддалену перспективу. А «проффесори» і «поліглоти» від влади продовжують годувати його обіцянками, що «почують кожного».  Правда, не уточнюють, коли саме почують? Мабуть тоді, коли самі наситяться...

     Підтвердженням такої думки є ставлення нинішніх можновладців до українських підприємців — досить великої частини українського народу.Йдеться саме про дрібних і середніх підприємців — тих, які в будь-якій цивілізованій, демократичній країні складають основу конкурентного середовища і громадянського суспільства.Адже вони заробляють і собі на життя та своїм родинам,і створюють нові робочі місця, і через сплату податків підтримують державні потреби, і не дозволяють олігархам підім'яти все під себе. Тому в цивілізованих країнах з ринковою економікою влада всіляко сприяє розвитку дрібного і середнього підприємництва.Але в цивілізованих країнах влада не тільки обстоює ринкові відносини. Вона також є і гарантом дотримання норм демократії.

     А що є у нас? Та зовсім протилежне! Демократія-в небезпеці! Нинішній режим руйнує дрібне і середнє підприємництво і всіляко сприяє олігархам різних мастей, в першу чергу, своїм і тим, що ніжно вилизують його з усіх боків. КАТ — Податковий Кодекс Азарова — Тигіпка — загнав у тінь 32% дрібних і середніх підприємців. І це тільки за офіційною статистикою! А звідси — скорочення надходжень до бюджету, від чого потерпають пенсіонери, інваліди, афганці, чорнобильці, освітяни, медики, працівники промисловості і сільського господарства, всі верстви нашого суспільства. Та й нинішні розрекламовані зміни Податкового Кодексу, що прийняв наш недолугий парламент зі своєю тупою більшістю, який заплутався в двох часових поясах, не викликають ентузіазму.Підтвердженням моєї позиції щодо цих змін є стаття в газеті «Експрес» №120 за 27.10.2011-03.11.2011 «Завтра краще не буде.Буковинські підприємці песимістично налаштовані щодо перспектив розвитку свого бізнесу». Бо сваволю фіскальних органів ніхто не скасовував, навіть — навпаки. Адже зараз на першому місці — латання дірок дрантивої казни. А яке ж  латання без фіскалів?! Я вже не кажу про натуральний рекет підприємців, коли братки нахабно відбирають собі чужу власність.Ось які «реформи» здійснює «проффесорсько» — «поліглотсько» — «слабоукраїнська» трійця.Саме ця трійця нищить дрібних і середніх підприємців.Саме ця трійця збагачує олігархів. Саме ця трійця зі своїм оточенням збагачується сама. Саме ця трійця оббирає український народ. Разом зі своїми прислужниками в центрі і на місцях.

     Працюючи з архівними матеріалами, я натрапив на цікаву замітку під назвою «Звернення до підприємців краю» в одній з Чернівецьких газет за 18.11.2004р., ч.47(170). Ця газета дуже активно бореться за свободу… збагачення своїх шефів. Отже, «насолоджуймося» цитатою з цього звернення:

     «… Останнім часом в області активно поширюються чутки про відміну єдиного податку. Хочу вас запевнити, що все це плітки, які не мають під собою жодних реальних підстав. Сьогодні уряд докладає усіх можливих зусиль по створенню максимально сприятливих умов для роботи представникам малого та середнього бізнесу та зменшення податкового тиску. Зокрема, в нашому краї працюють єдині вікна реєстрації, що дозволяють максимально спрощувати механізм оформлення документів, звільняючи підприємців від необхідності витрачати час на обхід всіх інстанцій. За таким же принципом створені і діють дозвільні офіси, відкриті в кожному районі та обласному центрі, де компетентні працівники готові прийняти всі документи та за кілька днів видати дозвіл.

     Окрім того, за дорученням Президента України Л.Кучми та Першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів М.Азарова з метою підвищення добровільної сплати податків останні 5 місяців керівництвом ДПА ретельніше контролюється проведення безпідставних перевірок та втручання в фінансово-господарську діяльність суб'єктів малого та середнього бізнесу. На одному із засідань Кабінету Міністрів М.Азаров заявив, що підвищувати єдиний податок уряд не планує. Його сплачує понад 1,5 млн. українців, які утримують, надаючи робочі місця та годуючи свої родини, щонайменше 4 млн. громадян нашої держави. Піддавати сумніву заяви, які підтверджуються конкретними конструктивними діями, гадаю, нема потреби.

     Також 26 серпня у Києві Головою Ради підприємців України Д.Швецем тат головою ДПА України Ф.Ярошенком підписаний «Меморандум про співробітництво». 2 вересня аналогічний документ було прийнято за підписами голови регіональної комісії Ради підприємців при Кабінеті Міністрів В.Дороша та голови ДПА в Чернівецькій області І.Приймака. Згідно з цим документом сторони домовилися про встановлення партнерських відносин та координацію зусиль, спрямованих на створення сприятливих організаційних та економічних умов розвитку підприємницької діяльності в Чернівецькій області… Конкретною формою співпраці сторін, які підписали меморандум, будуть спільні засідання робочих груп… Передбачається, що така співпраця дозволить знівелювати чимало гострих моментів у стосунках між підприємцями та податківцями, які, між іншим, впродовж багатьох років за результатами численних соцопитувань були першими серед тих, хто найгірше дошкуляв підприємцям. Сьогодні вони віддали це сумнівне лідерство санепідемстанції та пожежникам… до людей, які працюють в цих групах, може звернутися будь-хто з підприємців, і вам завжди нададуть кваліфіковану допомогу».Кінець цитати.

     Цікаво читати такі опуси… Практично нічого не змінилося в кращу сторону.Навіть-навпаки.Хоча влада вперто переконує нас, що кращого годі й шукати.Та все менше людей їй вірить. А окремі фігуранти цього звернення пізніше «засвітилися» і на Податковому майдані. Правда, їхня роль там була специфічна, яка швидше заводила протестантів з числа дрібних і середніх підприємств на манівці, а не на магістральний шлях боротьби за свої права. Ось такі реалії...

     То хто обманює підприємців? І всіх нас?

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте